Cumhurbaşkanı Gül: Noksanlıklarının farkında olan bir ülkeyiz

Kraliçe II. Margrethe’nin davetlisi olarak Danimarka’ya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Danimarka Sanayi Odası’nda konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Noksanlıklarının farkında olan bir ülkeyiz

Kraliçe II. Margrethe’nin davetlisi olarak Danimarka’ya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Danimarka Sanayi Odası’nda konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye’de son dönemdeki yüksek politik tansiyonla ilgili olarak ‘‘2 hafta sonra yerel seçimler olacak. Nihayetinde de yüksek politik tansiyon normal seyrini alacaktır. Önemli olan temel kriterler bir ülkede geçerli mi geçerli değil mi? Bu anlamda Türkiye bütün demokrasinin hukukun üstünlüğün gereklerini yerine getirmiş olan bir ülkedir ve bundan çok daha muhakkak güçlü bir şekilde çıkacaktır.’’ dedi.

Konuşmasında Türkiye’de son dönemde yaşanan yüksek politik tansiyona da değinen Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: ‘‘Şüphesiz ki çoğulculuk demokrasinin temel prensibidir. Bu çoğulculuk çerçevesinde zaman zaman çok ses çıkabilir. Bu sesler yerleşik kurallar yerleşik seçim sistemleri içerisinde normal mecrasını bulacaktır. 2 hafta sonra yerel seçimler olacak. Nihayetinde de yüksek politik tansiyon normal seyrini alacaktır. Önemli olan temel kriterler bir ülkede geçerli mi, geçerli değil mi? Bu anlamda Türkiye bütün demokrasinin hukukun üstünlüğün gereklerini yerine getirmiş olan bir ülkedir ve bundan çok daha muhakkak güçlü bir şekilde çıkacaktır.’’

Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Bir şey daha söylemek isterim. Noksanlıklarımızın farkında olan bir ülkeyiz. Eğer ekonomide siyasi hayatta başka konularda yapmanız gerekenlerin farkında ve bunları ileri taşıma azmindeyseniz bu çok takdir edilecek bir noktadır. O bakımdan Türkiye’de reform süreci çok güçlü bir şekilde devam edecektir. Bu tabii ki hem Türkiye’yi daha güçlü hale getirecektir hem Türk şirketlerini daha güçlü hale getirecektir.’’ dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in forum katılımcılarına yaptığı Türkiye tanıtımının ardından bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, işadamlarını Türkiye’ye yatırıma davet etti.

Danimarka’ya ilk olarak 2002 yılında başbakan olarak geldiğini söyleyen Gül, Danimarka ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 250 yıllık geçmişi olduğunu belirtti. Gül, buna rağmen iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin istenen seviyede olmadığını söyledi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde Danimarka’nın verdiği desteğe teşekkür eden Cumhurbaşkanı, desteğin devamını diledi. “Türkiye 1996’da Gümrük Birliği’ne girdi.” diyen Gül, iki ülke arasında gümrük anlamında sorun olmadığını söyledi. Türkiye’nin hinterlandının geniş olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu’ya yakınlığına dikkat çekti.

Yatırımcıların önem verdiği güven ortamının Türkiye’de bulunduğunu vurgulayan Abdullah Gül, “Son 11 yıl, 12 yıl içerisinde çok köklü reformlar yapıldı. Bu köklü reformlar, demokratik reformlar, hukuk reformları, özellikle hukuk reformları yerli yabancı ayrımını tamamen ortadan kaldırdı. Türkiye’de bir mahkemeye gittiğinizde Danimarka ya da Türk şirketi, buna bakmazlar. Kim haklı, kim haksız ona bakarlar.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar