Çin internet oyunlarını yasaklıyor

Çin yönetimi, internet üzerinden oynanan oyunları yasaklama kararı aldı. Alınan karar, ulusal güvenlik gerekçesiyle verildi.

Google Haberlere Abone ol
Çin internet oyunlarını yasaklıyor

Çin hükümeti, çevrim içi oyunlar üzerindeki kontrolünü artırıyor. Ulusal Basın ve Yayın İdaresi (NPPA), oyun içeriklerinin ve alışverişlerinin düzenlenmesine yönelik yeni taslak kurallar açıkladı. Bu kurallar, "ulusal güvenliği tehlikeye atan" ve "ulusal itibara ve çıkarlara zarar veren" oyun içeriklerinin yasaklanmasını içeriyor.

Kurallar, oyun yayıncı şirketlerine, kullanıcıların oyun içi satın almalarına, günlük girişlerine ve oyunda geçirilen zamana sınırlamalar getirme yükümlülüğü getiriyor. Bu adımlar, "irrasyonel harcama davranışlarının" kontrol altına alınmasını hedefliyor.

PİYASA ETKİLERİ VE GELİR PROJEKSİYONLARI

Taslak kuralların açıklanmasının ardından, Çin'in önde gelen çevrim içi oyun şirketleri Tencent ve NetEase'in hisse senetlerinde önemli düşüşler yaşandı. Tencent'in hisseleri yüzde 12,4, NetEase'in hisseleri ise yüzde 24,6 oranında değer kaybetti.

Buna karşın, Çin Görsel-İşitsel ve Dijital Yayıncılık Birliği tarafından yayımlanan verilere göre, 2023'te Çin'deki çevrim içi oyun gelirleri, bir önceki yıla göre yüzde 14 artarak 303 milyar yuan (42,8 milyar dolar) seviyesine ulaştı.

Çin, 668 milyon çevrimiçi kullanıcısıyla dünyanın en büyük çevrim içi oyun pazarına sahip. Yeni kısıtlamaların, oyun yayıncıları ve geliştiricilerin gelirlerinde azalmaya yol açması bekleniyor.

Önceki Kısıtlamalar 2021'de, Çin'de 18 yaş altındaki bireylerin çevrim içi oyun oynama süreleri, hafta sonları ve resmi tatillerde günde 1 saate sınırlanmıştı. Ayrıca, Çin Siber Uzay Dairesi (CAC) 18 yaş altı bireylerin mobil internet uygulamalarına erişimini kısıtlayan kurallar da duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorumlar