Myanmar'da kadınlara askerlik mecburiyeti

Myanmar'da kadınlara da zorunlu askerlik uygulaması başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Myanmar'da kadınlara askerlik mecburiyeti

Myanmar cunta yönetimi, ülke genelinde yeni bir kararın altına imza attı. Yayınlanan bu yeni karara göre, 18 ila 35 yaş arası erkekler ve 18 ila 27 yaş arası kadınlar için askerlik hizmeti artık zorunlu hale geldi. Myanmar devlet televizyonunda yapılan açıklamada, bu önemli değişikliğin detayları paylaşıldı.

CİNSİYETE VE YAŞA GÖRE BELİRLENEN HİZMET SÜRELERİ

Askerlik hizmetinin kapsamı, cinsiyete ve yaşa göre belirlenen sürelerle genişletildi. 18 ile 35 yaş arasındaki tüm erkek bireylerin yanı sıra, 18 ile 27 yaş arası kadınlar da artık 2 yıl süreyle askerlik yapmak zorunda. Ayrıca, 45 yaşından küçük doktorların bu hizmeti 3 yıl yerine getirmesi gerekiyor.

OLAĞANÜSTÜ HAL DURUMUNDA HİZMET SÜRESİ UZATILABİLECEK

Ülkede devam eden olağanüstü hal durumu göz önünde bulundurularak, askerlik hizmet süresinin 5 yıla kadar uzatılması mümkün olabilecek. Bu durum, cunta yönetiminin güvenlik ve savunma ihtiyaçlarını karşılamak adına attığı adımların bir parçası olarak değerlendiriliyor.

CUNTA SÖZCÜSÜNDEN VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Cunta Sözcüsü Zaw Min Tun, yaptığı açıklamada tüm vatandaşları kapsayan bu yeni askerlik yasasının önemini vurgulayarak, "Ulusu koruma ve savunma görevi sadece askerleri değil, tüm vatandaşları kapsar. Bu yüzden herkese askerlik yasasına gururla uymalarını söylemek istiyorum" dedi.

ORDU VE SİYASİ DEĞİŞİMLER

Myanmar ordusu, Aung San Suu Kyi başkanlığındaki hükümeti, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiasıyla 1 Şubat 2021'de devirmişti. Bu siyasi değişiklik, ülkenin mevcut güvenlik politikalarında ve askerlik yasasında yapılan değişikliklerle doğrudan ilişkilendiriliyor.

Yorumlar