Uluslararası Adalet Divanı Rusya'yı suçlu buldu

Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna'nın doğusundaki terörle mücadele anlaşmasını ihlal ettiği için Rusya'yı suçlu buldu.

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Adalet Divanı Rusya'yı suçlu buldu

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Ukrayna-Rusya arasındaki önemli bir dava kapsamında, Rusya Federasyonu'nu suçlu bulduğunu açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın doğusunda yaşanan terörle mücadele anlaşmasının ihlalleri ve Kırım'daki etnik yapıya müdahale iddiaları üzerine verildi.

MÜDAHİLLER VE DURUŞMALAR

Davada, Batılı ülkelerin büyük çoğunluğu ve diğer bazı devletler, UAD Statüsü'nün 63. maddesi altında müdahil olma talebinde bulundu. UAD, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı açtığı bu davada, toplam 33 ülkeden 32'sinin müdahillik talebini kabul etti. Müdahil olan devletler arasında Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda ve Norveç gibi ülkeler yer aldı. Bu ülkelerin bazıları, 2023 yılı Eylül ayında yapılan duruşmalarda sözlü beyanlarda bulundu.

RUSYA'NIN İDDİALARI VE UKRAYNA'DAKİ DURUM

Rusya, Donetsk ve Luhansk bölgelerinde, Rus etnik kökenli nüfusa karşı soykırım yapıldığını iddia ederek, Ukrayna topraklarındaki askeri operasyonunu başlattı. Bu bölgelerdeki ayrılıkçılar, kendilerini yönetim olarak ilan etti ve Rusya tarafından tanındı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, amacın, "soykırıma maruz kalan insanları korumak ve Ukrayna'yı Nazizm ile militarizmden arındırmak" olduğunu ifade etti.

DİĞER İLGİLİ UAD DAVASI

Güney Afrika Cumhuriyeti, 2023 yılı sonunda, İsrail'in BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD'de dava açtı. Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyetini vurgulayarak, UAD'den ihtiyati tedbirler talep etti. Lahey'deki Barış Sarayı'nda 2024 Ocak ayında yapılan duruşmaların ardından, Divan İsrail'e yönelik çeşitli tedbirlerin alınmasını emretti ve bir ay içinde alınan tüm tedbirler hakkında rapor sunma şartı koydu.

Yorumlar