Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 67. yıl dönümü

- Başbakan Li, yüksek kalkınma hızına ulaşmayı ve yenilikçilik kapasitesini artırmayı hedeflediklerini bildirdi

Google Haberlere Abone ol
Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 67. yıl dönümü

CAKARTA (AA) - Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Keqiang, yüksek kalkınma hızına ulaşmayı ve yenilikçilik kapasitesini artırmayı amaçladıklarını belirtti.

Global Times’da yer alan habere göre, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 67. yıl dönümü nedeniyle Meclis'te düzenlenen törende konuşan Başbakan Li Keqiang, ekonomik kalkınma ve sosyal adaletin sağlanmasına mani olan kurumsal zafiyetlerin giderilmesi konusunda daha fazla reform çağrısında bulundu.

Ülkesinde özellikle 1970’li yıllardan başlayarak önemli reform ve değişimler yaşadığına dikkati çeken Li, bu yıl orta düzeyde büyüme sağlandığını, yapısal reformlara devam edildiğini, ekonomik istikrara kavuşulduğunu söyledi.

Ekonomik kalkınmanın Çin yönetiminin temel misyonu olduğunu vurgulayan Başbakan Li, orta düzey kalkınmadan yüksek kalkınma hızına ulaşmayı ve aynı zamanda yenilikçilik kapasitesini de artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Başbakan Li, ekonomik kalkınmanın yanı sıra tüm yetkililerin, halkın gelir düzeyini artırma, sosyal adaleti sağlama, çevre koruma ve gıda güvenliği konularında mesafe kat etmek için var güçleriyle çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Li ayrıca, yasaların üstünlüğü ile piyasa şartlarında eşit rekabetin oluşturulmasının ve kamu hizmetlerine eşit ve adil erişimin sağlanmasının önemine işaret etti.

Üretim kapasitesinin önemini belirten Li, özellikle Çin’i Avrupa’ya bağlayacak kara ve deniz ipek yolu ile Güneydoğu Asya ülkelerini entegre hale getirecek demiryolu gibi dev projelerle uluslararası üretim kapasitesinin artırma konusunda gerekli çalışmaları yapmak zorunda olduklarını söyledi.

Li, Çin’in kalkınmasına büyük katkı sağlayan Çin vatandaşlarına ve yabancı dostlara da teşekkürlerini sundu.

Meclis'te yapılan törene, yerli ve yabancı yaklaşık bin 200 misafir katıldı.

Ülkedeki 67'inci yıl kutlamaları dün Tiananmen Meydanı'nda yapılan ve 100 bin kişinin katıldığı törenle başlamıştı.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşu dolayısıyla bir haftalık ulusal tatil ilan edildi.

Komünist ve milliyetçi grupların uzun süren mücadelesi, komünistlerin galibiyetiyle sona ermiş ve Çin Halk Cumhuriyeti, Mao Zedong tarafından 1 Ekim 1949 yılında kurulmuştu.

Yorumlar