Çin Devlet Başkanı Şi, Kuzey Kore heyetiyle görüştü

PEKİN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kuzey Kore ile dostça olan ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyledi. Şinhua ajansının haberine göre Şi...

Google Haberlere Abone ol
Çin Devlet Başkanı Şi, Kuzey Kore heyetiyle görüştü

PEKİN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kuzey Kore ile dostça olan ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyledi.

Şinhua ajansının haberine göre Şi, Çin'de temaslarda bulunan Kuzey Koreli üst düzey diplomat Ri Su-yong ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Burada, Kuzey Kore ile dostça olan ilişkilerini geliştirmek istediklerini belirten Şi, Kore Yarımadası sorununda tüm tarafların soğukkanlı ve itidalli olmalarını umduklarını kaydetti.

Aynı zamanda Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Politbüro üyesi olan Ri, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Uluslararası Daire Başkanı Song Tao ile de görüştü. Görüşmede taraflar, tarihi dostluk ilişkilerine önem verdiklerini ve karşılıklı bağların güçlendirilmesine devam edilmesi gerektiğini ifade ederek, bölgesel istikrar ve barışın desteklenmesinde hemfikir olduklarını vurguladı.

Habere göre Kuzey Kore üst düzeydeki bu ziyaretle, nükleer sorun ve Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptırımları çerçevesinde taraflar arasında açmaza giren ilişkileri yumuşatmak isterken, Şi de ülkede başkanlık koltuğunu devralmasından bu yana ilk kez bu düzeyde Kuzey Koreli yetkililerle görüşme gerçekleştirdi.

Ayrıca Çin basınında Ri'nin bu ziyaretiyle Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'un, nükleer sorunda Çin ile aksayan diplomatik ilişkilerini düzeltme çabasında olduğu yorumu yapılıyor.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), 6 Ocak'ta hidrojen bombası ve 7 Şubat'ta roket denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore'ye ağır yaptırım kararı almıştı. Pekin yönetimi, nükleer sorununda BM'nin Kuzey Kore'ye yönelik yaptırım kararlarını desteklese de ABD'nin Güney Kore'de kurmak istediği füze savunma sistemini kendi güvenliği için tehdit görüyor.


Yorumlar