Çin Başbakanı Li, Afrika ziyaretine başladı

Çin Başbakanı Li Keqiang, dört Afrika ülkesine yapacağı ziyaretine Etiyopya’dan başladı. Etiyopya, Nijerya, Angola ve Kenya’yı kapsayan ve 1 hafta sürecek Afrika ziyaretinde Li, Etiyopya’daki Afrika Birliği merkez binasında 54 üyeli Birlik...

Google Haberlere Abone ol
Çin Başbakanı Li, Afrika ziyaretine başladı

Çin Başbakanı Li Keqiang, dört Afrika ülkesine yapacağı ziyaretine Etiyopya’dan başladı. Etiyopya, Nijerya, Angola ve Kenya’yı kapsayan ve 1 hafta sürecek Afrika ziyaretinde Li, Etiyopya’daki Afrika Birliği merkez binasında 54 üyeli Birlik üyelerine bir konuşma yapacak.

Başkent Addis Ababa’nın en uzun binası olan merkez bina, 2012 yılında Çin tarafından 200 milyon dolara yapılıp Birliğe bağışlanmıştı. Çin Başbakanı, burada ülkesinin Afrika politikasını açıklayacak ve 'Yeni Tip Derinleşen Çin-Afrika Stratejik Ortaklığı Taahhüdü'nü tekrarlayacak.

Li’nin ziyaretinin Çin ile Afrika ülkeleri arasındaki dostluk ve işbirliğini derinleştirmesi bekleniyor.

Ziyaretlerde ayrıca Li, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ve Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome ile görüşecek.

Çin’in bu ülkedeki yatırımı, 1 milyar doları aşmış durumda.

Geçen yıl başbakanlık görevine gelen Li, Afrika'ya ilk kez ziyaret gerçekleştiriyor. Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı görevine gelen Çin cumhurbaşkanı Xi Jinping de Kongo, Tanzanya ve Güney Afrika’yı kapsayan bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Li’nin Afrika ziyareti, dönemin Çin Başbakanı Zhou Enlai’ın Afrika ziyaretinin 50. yıldönümüne denk gelmesi açısından da ayrıca Çin için önem taşıyor.

60 İŞBİRLİĞİ BELGESİ İMZALANACAK

Öten yandan Çin Ticaret Bakanlığı yetkilisi Zhang Xiangcheng, Li’nin ziyaretinde ticaret, enerji, uzay ve havacılık ve altyapı gibi alanları kapsayan 60 işbirliği belgesinin imzalanacağını söyledi.

Çinli yetkililere göre, Çin’in Afrika’daki doğrudan yatırımları 2013 yılında 25 milyar dolara çıktı. Çin, son 5 yıldır Afrika Birliği’nin en büyük ticaret ortağı konumunu sürdürüyor.

Geçen yıl Çin ile Afrika Birliği arasındaki ticaret hacmi 210 milyar dolara ulaştı ve 2 bin 500 Çin firması kara kıtada faaliyet gösteriyor.

Li’nin ziyaret edeceği ülkeler petrol bakımından Afrika’nın en zengin kaynağına sahip ülkeler. Bunlardan birisi de Angola. Bu ülke, günlük 2 milyon varil ham petrol ile Aşağı Sahra’nın Nijerya’dan sonraki ikinci en büyük petrol üreticisi, aynı zamanda, Güney Afrika ve Nijerya’nın ardından Afrika’nın 3. büyük ekonomisi konumunda.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip Çin, enerji ihtiyacını gidermek için tedarikde çeşitliliğe gidiyor. Zengin yer altı kaynaklarına sahip Afrika kıtası ise Çin için oldukça önem arz ediyor.

AFRİKALILAR ŞİKÂYETÇİ

Öte yandan Çin’in Afrika’daki yatırımlarının artmasına mukabil, yerel halkın, istihdam ve kalitesiz Çin malları konusunda şikâyetçi olduğu iddia ediliyor. Özellikle bazı Çinli şirketlerin yerel kanunlara aykırı hareket ettiği, kalitesiz inşaatlar ve yerel istihdama saygı göstermediği iddiaları, Çin’in Afrika’da karşılaştığı sorunlar olarak ortaya çıkıyor.

Nitekim Çin Başbakanı Li, bu konuda Çinli şirketlerin 'artan ağırılar'la karşılaştığını ve hükümetinin bu durumu ciddiyetle ele alacağını söyledi. Bununla birlikte Li, Çin-Afrika ilişkilerindeki problemlerin 'istisnai vakalar' olduğunu savundu.

Batı ise Çin’in Afrika’daki bazı ülkelerle işbirliğine giderken, insan haklarını ihlal ettiğini iddia ediyor. CİHAN

Yorumlar