Çiftçilere fındık budama uyarısı

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, fındık budaması konusunda kriterlere dikkat edilmesi konusunda çiftçileri uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Çiftçilere fındık budama uyarısı

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, fındık budaması konusunda kriterlere dikkat edilmesi konusunda çiftçileri uyardı. Fındık yetiştiriciliğinde dikimin ardından budamanın, ağacın ekonomik ömrünün sonuna kadar devam eden en önemli kültürel uygulama olduğu belirtildi. Budamada yapılan hatalar ve eksik uygulamaların fındığın kalitesinin ve veriminin düşmesine neden olacağına dikkat çekilerek, üreticilerin budama işlemini bilinçli ve tekniğine uygun şekilde yapmaları gerektiği kaydedildi.

Fındık bahçelerinde yapılacak budama işleminin birçok faydası olduğunu hatırlatan Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, sağlıklı budamanın düzgün ve kuvvetli taç oluşumunu, bitkilerin uzun süre verim çağında kalmasını, daha kaliteli meyve vermesini ve verim artışını sağladığını söyledi. Ocakların daha iyi ışık almasını ve tozlanma oranını artıran budamanın önemini vurgulayan Güven, “Kök sürgünü temizliği yapılması ile su ve besin maddelerini sömürmeleri engellenir. Bakım, hasat, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi teknik işleri kolaylaşır. Fındıkta budama, sonbahar ve ilkbahar olarak iki zamanda yapılmaktadır. Sonbahar-kış budaması bitkinin büyük oranda yapraklar döküldüğü dönemde yapılmalı, kış soğukları başlamadan tamamlanmalıdır. Ocak içerisinde kurumaya yüz tutmuş, kurumuş, sıklaşmış, gelişememiş dallar ve kök sürgünleri temizlenmelidir. İlkbahar budaması da mart ayından itibaren başlayan yaklaşık 3 aylık dönemde yapılması gerekmektedir.” dedi.

Fındıkta budamanın, verim ve gençleştirme budaması olarak uygulandığının altını çizen İl Müdürü Kadir Güven, üreticilerin bahçelerinde dikkat etmeleri gereken hususlara da değindi. Yaşlı dalların yerine bırakılan ikame dalların, ocağın dış kısmında gelişen kök sürgünlerinden seçilmemesinin önemini vurgulayan Güven, şöyle devam etti:

“Budama işlemi doğru zamanda yapılmalı, bahçe içerisinde ve kenarındaki ışığı engelleyen diğer meyve, kavak, söğüt vb. gibi ağaçlar kesilmelidir. Budama esnasında diğer dalların yaralanmamasına dikkat edilmeli, bahçede tozlayıcı çeşitler muhafaza edilmeli, budama atıkları bahçe dışına çıkarılmalı, ocaklarda kurumuş, kırılmış, yaşlanmış hastalık ve zararlılar ile bulaşık dallar bahçeden çıkarılarak imha edilmelidir. Balta girebi gibi aletlerin kullanılmasından kaçınılmalıdır. Fındık üreticilerinin sık aralıklarla tesis edilmiş ve ocaktaki dal sayısının fazla bırakıldığı bahçelerden yüksek ve kaliteli ürün alınamayacağını dikkate almaları gerekir. Ayrıca, gençleştirme maksadıyla tam verim çağındaki dalların çıkarılması verimin azalmasına neden olmaktadır. Fındık üreticilerinin bahçelerinde, yetiştiricilikle ilgili uygulamaları tekniğine uygun bir şekilde ve bilgi sahibi olarak yapmaları beklenen faydanın ve kazancın elde edilmesini sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar