Büyükelçi Ertaş'tan Rumen gazetesine tekzip

- Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Ertaş: - "Türkiye'nin bu örgütle (Heyet Tahrir Şam) ittifak kurduğu iddiaları PKK destekçilerince yürütülen karalama kampanyasının parçasıdır" - "Türkiye sınırlarında bir terör koridoru oluşturulmasına izin veremez. Bu bizim için bir ulusal güvenlik meselesidir" - "ABD’nin bir terör örgütü olan DEAŞ’la savaşmak için bir başka terör örgütü olan PKK’yla iş birliği yapması trajiktir. Bazı ortaklarımızın YPG’yi kendilerine tehdit olarak görmediğini hissediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Büyükelçi Ertaş'tan Rumen gazetesine tekzip

BÜKREŞ (AA) - Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Romanya'da yayın yapan "Romania Libera” gazetesinde yer alan Türkiye'nin Afrin’de Heyet Tahrir Şam (eski adıyla Nusra Cephesi) ile iş birliği yaptığı iddialarının PKK destekçilerince yürütülen karalama kampanyasının bir parçası olduğunu kaydetti.

Büyükelçi Ertaş, gazeteye gönderdiği tekzip yazısında, Türkiye'yi hedef alan temelsiz suçlamaları reddederek Türkiye’nin başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nın gerekçeleri ve mahiyeti ile sahadaki durum hakkında bilgi paylaştı.

Türkiye’nin Nusra Cephesi'ni terör örgütü olarak tanıdığını belirten Ertaş, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin bu örgütle ittifak kurduğu iddiaları PKK destekçilerince yürütülen karalama kampanyasının bir parçasıdır. Zeytin Dalı Harekatı ülkedeki ılımlı muhalefeti temsil eden Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla beraber yürütülmektedir."

Terör örgütü PYD/PKK'nın DEAŞ’la mücadele kisvesi altında bölgedeki çatışma ve güç boşluğundan yararlanarak Suriye’nin kuzeyine yerleşmeyi amaçladığına dikkati çeken Ertaş, harekatın iddia edildiği gibi Kürt halkını değil, Afrin bölgesinde konuşlanmış PYD/YPG terör unsurlarını hedef aldığını vurguladı.

Ertaş, PYD/PKK terör örgütünün bölgedeki Kürtler başta olmak üzere sivil halka verdiği zararların savaş suçu boyutuna ulaştığını, bunun bağımsız kuruluşlarca da belgelendiğini bildirdi.

PKK’nın Suriye’den yönelttiği ayrım gözetmeyen taciz ateşlerinin sınırdaki şehirleri tehdit ettiğini ve kayıplara neden olduğunu hatırlatan Büyükelçi Ertaş, "Türkiye sınırlarında bir terör koridoru oluşturulmasına izin veremez. Bu bizim için bir ulusal güvenlik meselesidir. Ulusal güvenliğimize yönelik böyle bir tehdidi göz ardı edemeyeceğimiz açıktır." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin 2016 yılında ÖSO unsurlarıyla başarıyla tamamladığı Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde bölgenin DEAŞ’tan temizlenerek terörden arındırıldığını anımsatan Ertaş, operasyonda 3 bin civarında DEAŞ üyesi teröristin etkisiz hale getirildiğini ve Türkiye’nin devam eden insani yardımları sayesinde 120 bin kadar Suriyelinin ülkesine döndüğünü vurguladı.

Büyükelçi Ertaş, sivil halkın operasyonlardan zarar görmemesi için her türlü tedbirin alındığını belirtti.

Türkiye’nin uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uygun icra ettiği harekatın haklı gerekçelerinin iyi anlaşılması için çok yönlü diplomasi yürüttüğüne dikkati çeken Ertaş, Türkiye'nin haklı kaygılarının dost ve müttefik ülkelerce de kabul edildiğini ifade etti.

Ertaş ayrıca, Suriye’nin toprak bütünlüğünün Türkiye için önemli olduğunu ve operasyonun bu amaca da hizmet edeceğini bildirdi.

- "YPG/PKK Türkiye için DEAŞ kadar tehlikelidir"

Öte yandan Büyükelçi Ertaş, Rumen "Libertatea" gazetesine mülakat vererek Zeytin Dalı Operasyonu, Türkiye’nin terörle mücadelesi, Türkiye-Romanya ile Türkiye-AB ilişkileri ile yasa dışı göç sorunu ve NATO konularında bilgiler paylaştı.

YPG/PKK unsurlarının ABD tarafından silahlandırıldığı konusunda düşüncesinin sorulması üzerine Ertaş, şunları kaydetti:

"ABD’nin bir terör örgütü olan DEAŞ’la savaşmak için bir başka terör örgütü olan PKK’yla iş birliği yapması trajiktir. Bazı ortaklarımızın YPG’yi kendilerine tehdit olarak görmediğini hissediyoruz. Böyle bir şeyi kabul edemeyiz. YPG/PKK Türkiye için DEAŞ kadar tehlikelidir. Ülkemizde sivilleri hedef alan bazı terör saldırılarının faillerinin Suriye’deki YPG/PKK kamplarında eğitim aldığı ortaya çıktı."

Türk ekonomisinin darbe girişiminden sonra hızlı şekilde toparlandığını belirten Büyükelçi Ertaş, bu bağlamda 2017’de büyüme beklentisinin yüzde 7 olduğuna işaret etti.

Ertaş, başta FETÖ olmak üzere mevcut tehditlerle etkin mücadele için ihtiyaç duyulan olağanüstü halin, halkın gündelik yaşamını ve ekonomiyi olumsuz etkilemediğini, Türkiye’nin bu kapsamda Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası ortaklarla yakın iş birliği içinde olduğunu, zor bir coğrafyada yaşayan ve PKK terörüne maruz kalan Türk toplumunun krizleri süratle aşabilme yeteneğinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin darbe teşebbüsünün ertesinde bazı Avrupa ülkelerinden gerekli destek ve dayanışmayı görmediğine dikkati çeken Ertaş, bu ülkelerin 250 vatandaşını kaybeden Türkiye’yle dayanışma göstermek yerine darbecilerin akıbeti hakkında kaygı beyan etmelerinin ilişkilerde güven bunalımına yol açtığını vurguladı.

- "Türkiye, göçmen krizinde AB’yi dağılmaktan kurtarmıştır"

Bir soru üzerine Avrupa Birliği (AB) konusunda Türkiye’nin yaklaşımının değişmediğini ve AB üyeliğinin Türkiye’nin stratejik hedefi olduğunu aktaran Büyükelçi Ertaş, "Her iki taraf birbirine ihtiyaç duymaktadır. Türkiye, göçmen krizinde AB’yi dağılmaktan kurtarmıştır. Göçmen krizi, ilişkilerin en düşük noktasında bile iki taraf arasında mevcut iş birliğinin ne denli önemli olduğunu göstermektedir." ifadelerini kullandı.

Ayrıcalıklı ortaklık gibi önerileri reddettiklerini belirten Ertaş, AB’li ortakların popülizmi bırakarak Türkiye konusunda stratejik yaklaşım benimsemesi ve Türkiye hakkında konuşmak yerine Türkiye’yle konuşması gerektiğini kaydetti.

Büyükelçi Ertaş, NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye’nin ittifakla bağlarını ve ortak operasyonlara katkılarını güçlü şekilde sürdürdüğünü dile getirerek, Türkiye’nin NATO’nun tarihteki en büyük operasyonu olan Afganistan’daki misyona katkı sağlayan ilk 4 müttefik arasında yer aldığını hatırlattı.

Ertaş, NATO bünyesinde yürütülen ortak misyon kapsamında Türkiye'nin bir gemisinin Köstence Limanı’nı ziyaret ettiğini de aktardı.

- Türkiye-Romanya ilişkileri

Türkiye-Romanya ilişkilerine de değinen Ertaş, mevcut stratejik ortaklığa değer verdiklerini, ortak coğrafya ve tarih dahil güçlü bağların iki ülkeyi iş birliği yapmaya sevk ettiğini vurguladı.

Büyükelçi Ertaş, ekonomik ve ticari ilişkilerdeki artışa dikkati çekerek, iki ülkenin stratejik bir yaklaşımla Karadeniz’de iş birliği yapması sayesinde bölgedeki yasa dışı göç olaylarının kontrol altına alındığını kaydetti.

Yorumlar