Bombaları savaşın acı renkleriyle süslüyor

- Suriyeli ressam el-Fevz, Duma'da binlerce kişinin hayatına mal olan füze ve roket kapsüllerini savaşın acı renkleriyle süslüyor - El-Fevz: - "Bombardımanlar o kadar çoğaldı ki, düşen mermileri toparlayıp bu olayları her zaman hatırlamak için saklamaya karar verdim" - "Bu resimlerle yıkıntılardan hayat çıkarmaya çalışıyorum ve süslemelerle bizi öldüren bombaların üzerinden 'ölüm tozlarını' silip hayat elbisesi giydiriyorum"

Google Haberlere Abone ol
Bombaları savaşın acı renkleriyle süslüyor

DUMA (AA) - MOHAMAD MİSTO - Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesine bağlı Duma'da ressam Ekrem Ebu el-Fevz, 5 yıldır kente ölüm yağdıran mermi, füze ve bombaların boş kovanlarını sanatıyla renklendiriyor.

Rejimin 3 yıldan uzun süredir kuşatma altında tuttuğu Duma'da yaşayan el-Fevz'in evinde farklı büyüklüklerde, boş mermi kovanları, patlamamış havan topu mermileri, füze ve roket kapsüllerinin çokluğu dikkati çekiyor.

Ressam El-Fevz, "ölümün sembolü" silahları renklendirerek yaptığı süslemelerin hikayesini AA muhabirine anlattı. Duma'nın son beş yılda sayısız hava ve kara saldırısına maruz kaldığını ifade eden Ebu el-Fevz, bu saldırılarda kentte çok fazla küçüklü büyüklü boş mermi kovanı veya patlamayan füze ve bomba kapsülü bulduğunu belirtti.

Duma'da bu boş kovanlardan veya kapsüllerden çokça görüldüğünü, bunun da kendisine ölüm yağdıran bu silahları süsleme fikri verdiğini kaydeden el-Fevz'in evi her türlü renkle bezenmiş mermi kovanları, füze ve bomba kapsülleriyle adeta sergiye dönmüş durumda.

El-Fevz, her bulduğu mermi kovanı ve boş kapsülü renklendirerek Duma'daki insani durumun vahametini yansıtmaya çalıştığını dile getirdi. Renklendirdiği kovanları bazen kendi evinde tuttuğunu, bazen de dostlarına ve komşularına hediye ettiğini kaydeden el-Fevz, çocukluğundan beri resim yaptığını söyledi.

"Ben resim eğitimi hiç almadım, bu bana Allah'ın bir vergisidir. Önce kurşun kalemle başladım, sonra kömürle resim yaptım. Suriye'de olaylar başlamadan önce cam eşyaların üzerine doğu tarzı, Şam'a özel resimler yapmaya başlamıştım." diye konuşan el-Fevz, devrim başlayınca her şeyi bıraktığını ifade etti.

Gün geçtikçe Duma'ya yönelik saldırıların, bombardımanların arttığını dile getiren ressam el-Fevz, "Bir süre sonra bombardımanlar o kadar çoğaldı ki, düşen mermileri toparlayıp bu olayları her zaman hatırlamak için saklamaya karar verdim. Onlara bakarken aklıma şu geldi. Ben bir sanatçı olarak neden bunları güzelleştirmeyeyim? Sonra onları süslemeye başladım." ifadelerini kullandı.

Süslemelerini ilk defa yaptığında sosyal medya hesabında paylaştığını ve hiç beklemediği bir ilgi gördüğünü kaydeden ressam, bunun kendisini daha fazla çalışmaya teşvik ettiğini, daha önce benzerini görmediği sanatını geliştirmeye çalıştığını belirtti.

"Bombaların üzerini süslemek ve onları renklendirmek, her gün bizi öldüren ölüme, kana, parçalanmış cesetlere ve insanların tehcirine sebep olan şeyi sembolleştirmektir." diyen Dumalı ressam, bu şekilde savaşın acılarını yansıtmaya çalıştığını dile getirdi.

Ressam el-Fevz, "Ben bu resimlerle yıkıntılardan hayat çıkarmaya çalışıyorum ve süslemelerle bizi öldüren bombaların üzerinden "ölüm tozlarını" silip hayat elbisesi giydiriyorum. Tüm dünyaya devrimimizin ve kültürümüzün barışçıl mesajını gönderiyorum." ifadelerini kullandı.

Duma, Suriye devriminin çıkış noktası olan Mart 2011'de başlayan rejim karşıtı eylemlerin ilk yapıldığı yerler arasında bulunuyor. Suriye'de en yoğun bombardımana maruz kalan bölgelerden biri olan Duma'da orduya ait savaş uçaklarının 16 Ağustos 2015'te pazar yerini bombalaması sonucu 115 kişi hayatını kaybetmiş, 300 kişi de yaralanmıştı.



Yorumlar