Başçı: Suriye ve Irak'taki olayların kurlara etkisini izliyoruz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Irak ve Suriye'deki olayların döviz kurları üzerindeki etkisiyle ilgili, "Ümit ederim ki gelişmeler geçici olur ve bir an önce oradaki istikrar sağlanır. Para politikasıyla ilgili...

Google Haberlere Abone ol
Başçı: Suriye ve Irak'taki olayların kurlara etkisini izliyoruz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Irak ve Suriye'deki olayların döviz kurları üzerindeki etkisiyle ilgili, "Ümit ederim ki gelişmeler geçici olur ve bir an önce oradaki istikrar sağlanır. Para politikasıyla ilgili olarak orada o konuyu yakından izleriz ve ilave tedbir almak gerekirse de onu arkadaşlarımızla tartışırız." dedi.

Erdem Başçı, Merkez Bankası ve Dünya Gazetesi işbirliği ile Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen 'Para Politikaları' konulu konferansa katıldı. Burada yaptığı 'Para Politikaları' konulu sunum ardından iş adamlarının sorularını cevaplayan Başçı, 2014 yılında tasarruf oranlarının ne olacağını öngördüklerine yönelik soruyu cevapladı.

Tasarrufların, Orta Vadeli Program'da kademeli bir şekilde artışının öngörüldüğünü söyleyen Başçı, "Rakam vermek doğru olmaz ama yıl sonunda Orta Vadeli Program'da öngörülenden daha yüksek bir tasarruf oranı olacağı anlaşılıyor. Ne kadar yüksek olacağını hep birlikte göreceğiz. Bu, aynı zamanda cari açıktaki düzenleme anlamına geliyor. Cari açıkla aynı miktarda da Orta Vadeli Programdan daha iyi, daha düşük olabilir. Ne kadar iyi ne kadar düşük olacağını hep birlikte göreceğiz." diye konuştu.

Suriye ve Irak'taki gerginliklerin döviz kurları üzerindeki etkisinin sorulması üzerine Başçı, "Jeopolitik gerginlikler her zaman için döviz kurları üzerinde geçici etki yaptı. Mesela Ukrayna gerginliğinin etkisi son derece sınırlı ve geçici oldu. Irak, bizler için biraz daha yakın. Sizler iş adamları olarak doğrudan doğruya oraya ihracat imkanlarını düşünüyorsunuz. Piyasalar da bunu elbette düşünüyor ve değerlendiriyor. Dolayısıyla orada da ümit ederim ki gelişmeler geçici olur ve bir an önce oradaki istikrar sağlanır. Para politikasıyla ilgili olarak orada o konuyu yakından izleriz ve ilave tedbir almak gerekirse de onu arkadaşlarımızla tartışırız." ifadelerini kullandı.

Ankara ve İstanbul'da ulaşıma yapılan zamların enflasyona etkisinin sorulması üzerine Başçı, şunları ifade etti: "Onun hesabı, kitabı belli. Bunların her birisinin payı belli. Ekonomiciler bunu çok iyi takip eder. Burada bir aylık enflasyona bir etki söz konusudur. Dolayısıyla bir seferlik bir etki yapar. Ama ne kadar yapacağına dair bir rakam veremem. Onun zaten hesabını kitabını ekonomistler yaparlar."

CİHAN

Yorumlar