''Barış Olsun''

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin TBMM grup toplantısı salonunda bazı illerden esnaf ve sanatkarlar odaları birliklerinin başkanlarını kabul etti.

Google Haberlere Abone ol
''Barış Olsun''

Demirtaş, " Geçici hükümet savaş kararı alıyor da barış kararı alamıyor mu ? Beklememek lazım. He rgün canlarımız gidiyor. Erken seçim kararı alınsa da bizim derhal müzakereye, tarafları döndürecek siyasi bir irade göstermemiz lazım. Azınlık hükümeti olur, erken seçim olur... Bunlar demokratik sistemlerin geriğidir. Bunlara itirazımız yok. Halkın huzuruna çıkarız. Halk ne derse saygı duyarız. Saygı duymayan biz değiliz, saygı duymayanlar belli. Bizim aciliyetimiz oyları saymak değil, canlar gidiyor canlar bunu durdurmamız lazım. Bundan daha acil bir şey olabilir mi ? Bütün anaların eli yüreğinde" dedi.
Demirtaş, burada yaptığı konuşmada esnaf, sanatkar ve iş adamlarının çabasının çok önemli olduğunu dile getirerek; "Biz her zaman şunu ifade ediyoruz; Barış cesaret ister. Bizim koşullar ne olursa olsun şiddete, silaha karşı çıkmamız gerekiyor. Ülkemizde kan, gözyaşı istemiyoruz. Çünkü halk hakkaniyetten yana sesini güçlü şekilde çıkarırsa siyasetçilerde, Kandil'dekilerde halkın bu hakkaniyet sesine kulak vermek zorunda kalır. Silahlar konuştu diye sivillerinin susmaması lazım. Tam da sivillerinin konuşması gereken zamandayız. STK'lar, siyasetçiler, esnaflar konuşmalıdır. Yitirdiğimiz her can bu ülkenin, hepimizin evladıdır. Acılarımızı ortaklaştırmakta barışın bir yoludur. Bir Türkün, bir Kürdün annesinin gözünden akan yaşın rengi aynıdır. Evladının giydiği üniformaya göre annenin yürek acısı değişmez. Bütün cenazeler bizimdir. İşverenler, sanatkarlar olarak en çok zarar gören kesimlerdensiniz. Ekonomi darbe alırsa işçiden işverene, memurdan köylüye herkes bunun zararını görür. Sizin hassasiyetiniz ülkede istikrarı sağlamak yolunda önemli bir girişimdir" diye konuştu.
"YAKILAN ARAÇLAR, İŞ MAKİNELERİ BİZİMDİR"
Demirtaş, PKK'nın şantiye basma ve iş makinesi yakma eylemlerini tasvip etmediklerini dile getirerek şunları söyledi; "Zaman zaman bölgeden araç yakma, işyeri ve iş makinesi yakma haberleri de alıyoruz. Bunların hiçbirini asla doğru bulmadığımızı, tasvip etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Yakılan araçlar, iş makineleri bizimdir. Bunun derhal mazeretsiz bir şekilde durdurulması lazım. Bununla ancak bizler zarar görüyoruz. Başka kimse zarar görmüyoruz. Halkın malıdır, mülküdür, insanların krediyle, borçla aldıkları kamyonudur, traktörüdür."
"DOKUNULMAZLIKLAR GÜNDEME GETİRİLİRSE BU SADECE GERİLİM YARATIYOR"
Çözüm sürecinin tekrardan başlaması gerekliliğinin altını çizen Demirtaş; "Son 3 yıldır ağır aksakta olsa devam eden çözüm sürecinin tekrar başlaması lazım. Konuşmak inciltici, onur kırıcı bir şey değildir. PKK için de değildir. Teslim ol çağrıları yapmak yerine masaya davet etmek daha insani, vicdanidir. Türkiye toplumu olarak taraflara "Derhal elinizi tetiklerden çekin, bu iş masada çözülsün' demeliyiz. Böyle dönemlerde demokratik siyaset kanallarını sonuna kadar açmak çözümün parçasıdır. Parti kapatma, dokunulmazlıkların kaldırılması gibi tartışmalar demokratik siyaset kanallarını tıkar. Bizim Allah'tan başka kimseden korkumuz yok, halkımız verdiğimiz barış sözümüz var. Biz bu söze karşı mahçup olmamak için uğraşıyoruz. Yoksa dokunulmazlıkları kaldıralım. Fakat bu tarz baskı yöntemi olarak dokunulmazlıklar gündeme getirilirse bu sadece gerilim yaratıyor" diye kaydetti.
"SİLAHA DÖNÜŞ BİR SEÇENEK OLARAK DÜŞÜNÜLMEMELİDİR"
HDP lideri Demirtaş, silaha dönüşün seçenek olarak düşünülmemesi gerektiğini söyledi. Demokratik siyasetten başka hiçbir şeye ihtiyaçları olmadığını vurgulayan Demirtaş şöyle konuştu; "Bize oy veren 6 milyon yurttaşımızla birlikte bütün bu haksızlıklara karşı direnebilecek güçteyiz. Başka bir şeye gerek yok. Biz demokratik barışçıl yollarla kendimizi savunabiliriz. Zorluklar olsa da bu yol böyledir. Demokrasi mücadelesi düz bir yol değildir. Hiç kimse demokratik siyaseti tıkayacak işlere girmemelidir. Silaha dönüş bir seçenek olarak düşünülmemelidir. Biz bütün zorluklara rağmen burada, parlamentoda bütün halkımızla direneceğiz. Ülkemizi inşallah düze çıkaracağız, barışa ulaştıracağız. Bu topraklar hepimizin ortak vatanıdır."
"SORUŞTURMA GEÇEN YIL AÇILDI" 
Demirtaş, "Soruşturma geçen yıl açıldı. Yeni açılan bir soruşturma değil. Savcı 11 aydır soruşturmayı yürütüyor. Suçlayacak hiçbir şey bulamıyor. Çünkü bizim bu konuda sorumluluğumuz olmadığını savcı da biliyor. Soruşturma yeni bir soruşturma değil ama özellikle son günlerde gündeme getirmek istiyorlar" dedi. 
"BARIŞ OLSUN" 
Demirtaş, "Barış için engel olduğumuza yürekten inansak biz görevlerimizi bırakırız. Barış olsun. Mevzu bizim koltuklarımız değil" diye konuştu. 
"BÜTÜN ANALARIN ELİ YÜREĞİNDE"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim açıklamaları ile ilgili olarak Demirtaş, şunları söyledi, "Çözüm süreci erken seçimi beklemeyecek kadar naziktir. Geçici hükümet savaş kararı alıyor da barış kararı alamıyor mu ? Beklememek lazım. Hergün canlarımız gidiyor. Erken seçim kararı alınsa da bizim derhal müzakereye, tarafları döndürecek siyasi bir irade göstermemiz lazım. Azınlık hükümeti olur, erken seçim olur... Bunlar demokratik sistemlerin gereğidir. Bunlara itirazımız yok. Halkın huzuruna çıkarız. Halk ne derse saygı duyarız. Saygı duymayan biz değiliz, saygı duymayanlar belli. Bizim aciliyetimiz oyları saymak değil, canlar gidiyor canlar bunu durdurmamız lazım. Bundan daha acil birşey olabilir mi ? Bütün anaların eli yüreğinde" dedi.
"BİZ YOK SAYANLAR BİLE DAHİL BARIŞ İÇİN BÜTÜN KAPILARIMIZ AÇIKTIR"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme yapacaklarını belirten Demirtaş, " Önümüzdeki hafta Kılıçdaroğlu ile görüşeceğiz, bir araya geleceğiz. Biz yok sayanlar bile dahil barış için bütün kapılarımız açıktır. Barış için her kapıya gideriz. Bunlar partimizin görüşleri, kişisel görüşler değil. Seçime kilitlenmekten çok barışa kilitlenmek zorundayız. Seçim işleri kolay işlerdir" diye konuştu. 
(DHA)

Yorumlar