Bakan Zeybekçi: MB’nin görüşlerine ve uygulamalarına katılmak zorunda değiliz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Merkez Bankası’nın (MB) bağımsızlığına vurgu yapan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, faiz indirimiyle ilgili “MB'nin en iyisini yaptığına, yapacağına inanıyorum"...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekçi: MB’nin görüşlerine ve uygulamalarına katılmak zorunda değiliz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Merkez Bankası’nın (MB) bağımsızlığına vurgu yapan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, faiz indirimiyle ilgili “MB'nin en iyisini yaptığına, yapacağına inanıyorum" ifadelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gazetecilerin “Bu konuda ekonomi yöneticileri arasında bir fikir ayrılığı mı var?” şeklindeki soruyu cevaplayan Zeybekçi, MB’nin görüşlerine ve uygulamalarına katılmak zorunda olmadıklarını yineledi. Zeybekçi, “Sayın Babacan ve Şimşek Türkiye’de faizlerin yüksek olması gerektiğini söylemiyor zaten. O yönde fikirlerimiz aynı, faizlerin şu andaki seviyesi bizim için yüksektir. Reel faiz yüksek.” açıklamasında bulundu. Zeybekçi, reel faiz oranın enflasyon hedefleri doğrultusunda aşağı çekilmesinin doğru olacağını söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türeli ziyaret eden Bakan Zeybekçi, burada gündeme ilişkin soruları cevapladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi oranını az bulduğu için ağır bir dille eleştirdiği ancak Babacan ve Şimşek’in destek verdiği MB’yla ilgili “Merkez Bankası bağımsızdır. Merkez Bankası özerk bir yapıya sahiptir. MB’nin görüşlerine katılmak veya uygulamalarına katılmak zorunda da değiliz.” dedi.

Zeybekçi, “Şu anda Türkiye’de yaşayan hiçbir vatandaş, ekonominin reel aktörü olan hiçbir vatandaş Türkiye’de işsizliğin artmasıyla, ihracatın düşmesiyle, faizlerin yükselmesiyle, yatırımların düşmesiyle, büyümenin düşmesiyle, millete hesap veren hiçbir siyasi Türkiye’de faizlerin yüksek olmasını Türk ekonomisi için uygun bulmaz. Sayın Babacan ve Şimşek Türkiye’de faizlerin yüksek olması gerektiğini söylemiyor zaten. O yönde fikirlerimiz aynı, faizlerin şu andaki seviyesi bizim için yüksektir. Reel faiz yüksek. Bugünden bir yıl sonraya baktığımız zaman enflasyon beklentiniz eğer yüzde 7’ler seviyesindeyse, bugünden geleceğe aldığınız tüketici kredisi veya ticaret kredisi yüzde 15’ler seviyesindeyse arada yüzde 7’lik bir fark varsa bu reel faizdir. Bu çok yüksek bir reel faizdir. Onun için biz bunun Türkiye tarafından hak edilen bir faiz olduğunu düşünmüyoruz. Bunun Türkiye’de üretimi engelleyen yatırımı engelleyen, büyümeyi engelleyen bir yapısı vardır.” şeklinde konuştu.

Zeybekçi, reel faizin gelecekteki enflasyon beklentisi doğrultusunda aşağı doğru gelmesinin uygun olacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

2014’te ilk 5 aylık ihracat oranlarıyla ilgili olarak da açıklamada bulunan Zeybekçi, ihracatta 2013’te 152 milyar dolar olan hedefin 2014’te 166 milyar dolara çıktığını söyledi. Zeybekçi, “Sevinçle belirteyim ki ilk 5 aylık ortalamamız yüzde 10 seviyesinde olacak. Bu demek oluyor ki Türkiye olarak 166 milyar doları geçeceğiz. 170 milyar dolar gibi seviyelere ulaşacağız.” dedi.

Zeybekçi, bu rakamların üretimin, istihdamın, sabit gelirli insanların, refah seviyesinin artmasına, ekonomik canlılık ve büyümenin sağlanmasına katkı sağlayacağını kaydetti. Bu durumun istekleriyle örtüştüğünü aktaran Zeybekçi, “Türkiye’ye sıcak para girişinden daha yararlı. Doğrudan yatırım da beklediğimiz, asıl bizim hiç kullanmadığımız kapasitemizi, iş gücümüzü, hammaddemizi ve zenginliğimizi kullanarak ihracatımızı artırarak elde ettiğimiz gelir bizim için hiç kimseye hesap vermediğimiz kadar, karşılığında faiz ödemediğimiz doğrudan bizim milli paramızdır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Zeybekçi, Antalya İhracatçılar Birliği'ni ve Antalya Valiliği’ni de ziyaret etti. Zeybekçi, burada Antalya’nın turizm açısından önemini değerlendirdi. Antalya’nın Türkiye’nin 10 yıl önceki turist sayısının toplamında daha fazla turist ağırlamaya başladığını söyledi. Vali Sebahattin Öztürk ise turizimde ki bu gelişmeyi ihracatta da elde etmek istediklerini belirtti. CİHAN

Yorumlar