Paris'ten kara dumanlar yükseliyor, OHAL geri geliyor

Fransa'da akaryakıt zamlarına karşı başlatılan gösteriler üçüncü haftasına girerken dün de Paris'in üzerinden kara dumanlar yükseldi. Gösteriler Avrupa Birliği'nin başkenti Brüksel'e de sıçrarken, Fransız hükümetinin OHAL ilan etme planları yaptığı öğrenildi. Gösteriler Avrupa'da iki ülkeye daha sıçradı.

Google Haberlere Abone ol
Paris'ten kara dumanlar yükseliyor, OHAL geri geliyor

Fransa'nın başkenti Paris günlerdir yangın yeri gibi ancak dünyanın hiçbir ülkesinden Fransa'ya karşı bir açıklama ya da tepki gelmiş değil. Öte yandan gösteriler Avrupa Birliği'nin iki ülkesine daha sıçradı. Fransa’da akaryakıta gelen zamların ardından 'Sarı Yelekler'in iki hafta içerisinde gerçekleştirdiği 3. eylem gününden geriye kalan görüntüler savaş alanını aratmadı. İçişleri Bakanı Christophe Castaner ise yaptığı açıklamayla OHAL sinyali verdi. Fransa'da, akaryakıt zamlarının ardından başlayan gösteriler dün gece de devam etti. 'Sarı Yelekler'in iki hafta içerisinde gerçekleştirdiği 3. eylemin ardından başkent Paris adeta yangın yerine döndü.

Özellikle şiddet olaylarının yaşandığı başkent Paris'te, İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre 287 gözaltı gerçekleşti ve 17’si güvenlik güçleri mensubu toplam 110 yaralandı. Fransa çapında 65 bin güvenlik güçleri mensubu görevlendirilirken yine ülke çapında 75 bin kişinin Sarı Yelekler eylemine katıldığı bildirildi. Fransa’nın diğer bölgeleri ise daha sakin değildi. İtfaiye ekiplerinin de yoğun çalıştığı günde 6 binanın ateşe verildiği 190 yangına da müdahale edildiği öğrenildi. Bazı bölgelerde büyük yangınlar çıkarıldığı, Puy-en-Velay’de valiliğin ateşe verildiği ve Bordeaux’da patlama sebebiyle bir vatandaşın elini kaybettiği öğrenildi.

Yüzlerce aracın ateşe verildiği, güvenlik güçleri ile eylemciler arasında şiddetli bir mücadelenin gerçekleştiği günün ardından geriye kalan görüntüler savaş alanını aratmadı. Çevik kuvvet tarafından şiddet gören ve yaralanan vatandaşların görüntüleri paylaşıldı, aralarında yaşlıların da olduğu eylemcilere polisin sert müdahalesi vatandaşların “diktatörlük” yorumu yapmasına sebep oldu.

İÇİŞLERİ BAKANI: OHAL BİR TABU DEĞİL

Öte yandan İçişleri Bakanı Christophe Castaner, "OHAL ilan etmek benim için tabu bir şey değil" açıklamasında bulunurak olağanüstü hal ilan edilme ihtimali olduğunun sinyalini verdi.

OHAL BİR YIL ÖNCE KALDIRILMIŞTI

Fransa'da, 13 Kasım 2015 tarihinde 130 kişinin öldüğü Paris'teki zincirleme terör saldırılarının ardından yürürlüğe giren OHAL, 6 kez uzatılmış, 2 yıl sürmüş ve 1 Kasım 2017'de kaldırılmıştı.

OLAYLAR BELÇİKA VE HOLLANDA'YA DA SIÇRADI

İki haftadır hükümetin akaryakıta ek vergi koymasını protesto eden ve "Sarı yelekliler" adı altında örgütlenen eylemciler, bugün başta başkent Paris'te olmak üzere ülkenin birçok kentinde yeniden ayaklandılar. Belçika’daki eylemlerine devam edeceklerini duyuran 'Sarı Yelekliler', Başbakan Charles Michel ile görüşmek üzere randevu aldıklarını, Michel’in ise görüşmeyi son anda iptal ettiğini açıkladı. Öte yandan Fransa’daki gösteriler Belçika ardından Hollanda’ya sıçradı.

Fransa'da akaryakıt fiyatlarındaki artışa tepki olarak başlayan "Sarı Yelekliler" protestosu, Belçika'ya da sıçradı. Başkent Brüksel'de olaylar çıktı, 2 polis aracı yakıldı. Hollanda'da da protesto çağrısı yapıldı. Belçika polisi başkent Brüksel'de gösterilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Polis, olaylara karıştığı iddia edilen yaklaşık 60 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Brüksel'de bu yapılması planlanan Sarı Yelekliler protestosunun hafta başında iptal edildiği açıklanmıştı. Ancak buna rağmen, Cuma günü saat 11:00 sıralarında, sarı yelek giyen bir grup gösterici, Brüksel'in merkezindeki Kunst - Wet çevresinde toplanmaya başladı.

Başbakan Charles Michel'in resmi konutunun bulunduğu Lambermont'ta polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. Polisin, tazyikli su ile müdahale ettiği protestocular, taş ve ellerine geçirdikleri cismileri atarak karşılık verdi. Öğleden sonra saat 15:00 civarında olaylar büyüdü. Polisin sert müdahalesi üzerine 500 kadar gösterici trafik lambalarını söküp, park halindeki iki polis aracını tahrip etti. Göstericiler daha sonra polis minibüslerini ateşe verdi. Bölgeye helikopterlerin yanısıra, atlı polis ve çevik kuvvet ekipleri de sevkedildi. Göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile gösteriler dağıtılmaya çalışıldı. Protestolar nedeniyle, kentte trafik karmaşası meydana heldi. Merkezdeki bazı tüneller kapatıldı. Tramvay ve otobüs seferleri durduruldu. 

Başbakan Charles Michel, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, şiddetin cezasız kalmayacağını söyledi. Michel, polise şiddet uygulayan ve yapma yapanların cezalandırılacağını vurguladı. İçişleri Bakanı Jan Jambon da, yaşanan olayları "utanç verici" olarak değerlendirdi. Jambon, "Toplumu korumak için elinden gelenin en iyisini yapan polis memurlarına yönelik anlaşılmaz bir şiddet var" dedi.

Ülkenin Fransızca konuşulan Walonia bölgesindeki protestolar da halen devam ediyor. Başbakan Michel, Perşembe günü protestocularla görüşmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Sarı Yelekliler protestosu, Fransa'da, Ocak ayından itibaren gelecek vergilerle petrolün litre fiyatının 2,9 euro cent, dizelin litre fiyatının ise 6,5 euro cent artırılması kararı üzerine başlamıştı. Göstericiler, Fransa'daki araçlarda zorunlu olarak bulundurulması gereken sarı yelekleri giyiyor. Bu yelekler, trafik sırasında olası bir acil durum veya kaza sırasında ve sonrasında yardımcı ve fark edilebilir olmak için giyiliyor.

HOLLANDA'DA HAZIRLIK

Öte yandan, Fransa ve Belçika'nın ardından Sarı Yelekler protestosu Hollanda'ya da sıçramak üzere. Facebook üzerinde açılan bir sayfada, hafta sonu Lahey'de on binlerce sarı yeleklinin katılımıyla bir protesto çağrısı yapıldı. Binlerce kişi, eyleme katılacağını bildirdi. Hollandalılar yüksek akaryakıt fiyatlarından düşük emekli maaşlarına kadar, hükümetin uygulamalarından duydukları rahatsızlıkları dile getirecek.

Yorumlar