Atlama kuleleri için aylar öncesinden heyelan uyarısı yapılmış

Erzurum'da yıkılan atlama kuleleri ile ilgili jeoliji mühendislerinin aylar öncesinde zeminde kayma olduğunu raporla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bildirdiği ortaya çıktı. Üniversitelerarası 25. Kış Oyunları'na ev sahipliği yapması...

Google Haberlere Abone ol
Atlama kuleleri için aylar öncesinden heyelan uyarısı yapılmış

Erzurum'da yıkılan atlama kuleleri ile ilgili jeoliji mühendislerinin aylar öncesinde zeminde kayma olduğunu raporla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bildirdiği ortaya çıktı.

Üniversitelerarası 25. Kış Oyunları'na ev sahipliği yapması için Erzurum'da 650 milyon dolara yaptırılan tesislerdeki 5 kayakla atlama rampasından 3'ü heyelan nedeniyle yıkıldı. 95 ve 125'lik rampaların ise pistlerinde ağır hasar meydana geldi. Heyelan nedeniyle pistler ve kuleler kullanılamaz hale geldi. Pistlerin altındaki Olimpiyat Hazırlık Merkezi'ne bağlı otelde kalan sporcu ve personel ise heyelandan 4 saat önce tahliye edildi.

Erzurum 2011 yılında Üniversilerarası Kış Oyunları'na ev sahipliği yapmıştı. Şehre kış oyunları kapsamında 650 milyon liralık spor tesisi yatırımı yapılmıştı. Atlama kuleleri ise 53 milyon liraya mal olmuştu. Otel ve çevre düzenlemesiyle 67 milyon liraya atlama kuleleri tamamlanmıştı. Palandöken ilçesindeki Kiremitliktepe'deki atlama kulelerinde 20, 40, 60, 95 ve 125'lik 5 adet atlama rampası, 95 ve 125'lik rampaların üst kısmına ise Türk Telekom Atlama Kuleleri kafeteryaları yaptırılmıştı. 95 ve 125'lik atlama kulelerinin duvarlarında kısmen hasar oluştu. Pistler ise tamamen kullanılmaz hale geldi. Gençler ve yıldızlar kayakla atlama sporcularının atlayış gerçekleştirdiği 20, 40 ve 60'lık rampalar ise heyelanda tamamen yıkıldı.

Jeoliji mühendislerinin aylar öncesinde zeminde kayma olduğunu raporla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bildirdiği ortaya çıktı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilisi, "Heyelan raporu verildi. Sporcuların kaldığı otelin duvarlarında çatlaklar ve hasarlar oluşmuştu. Yine atlama kulelerinde de hasar vardı. Rapor basından ve kamuoyundan saklanıyordu. Bugün de sabah saatlerinde atlama kulelerin rampa kısımlarında heyelan güçlü şekilde fark edilince oteldeki sporcular ve personel tahliye edildi. 15.00'da da büyük gürültüyle göçük meydana geldi. Allah'tan kimsenin burnu kanamadı." diye konuştu.

Türk Telekom Kayakla Atlama Kuleleri, dünyanın en yüksek ilk üç atlama kulesi arasında yer alıyordu. Dünya standartlarındaki tesisler, 25 sporcuevi, kule tepesinde kafeterya, otel, spor salonu ve 8 bin metre küp gölet barındırıyor. Kayakla atlama kulelerinde iki atlama kulesi, iki atlama rampası ve üç antrenman rampası bulunuyor. Dünyada atlama kuleleri 90'la 120 metre olarak inşa edilirken, 95 ve 125 metrelik yüksekliğiyle dünyanın sayılı kayakla atlama kulelerinden olan Türk Telekom Atlama Kuleleri aynı zamanda Erzurum'dan sonra Çin'e kadar olan coğrafyada bulunan tek kayakla atlama kulesi olma özelliğini de taşıyor. Atlama kulesi 53 milyon liraya yaptırılmıştı. Atlama kulelerinin altındaki otel, çevre peyzajı, elektrik aydınlatmaları ise skorbord gibi elektronik donanımlarla atlama kulelerinin maliyeti 67 milyon lirayı bulmuştu. CİHAN

Yorumlar