Arıtma tesislerinde elektrik indirimi için müracaat şart

Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik enerjisinin yüzde 50'sini ücretsiz almak isteyen işletme sahiplerini, müracaat etmeleri konusunda bilgilendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Arıtma tesislerinde elektrik indirimi için müracaat şart

Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik enerjisinin yüzde 50'sini ücretsiz almak isteyen işletme sahiplerini, müracaat etmeleri konusunda bilgilendirdi. Yapılan yazılı açıklamada, “Teşvik tedbirlerinden faydalanmak isteyen kurum, kuruluş ve işletmelerin, öncelikle bakanlıktan 'Geri Ödeme Belgesi' almaları ve her yıl nisan ayının sonuna kadar il müdürlüklerine, teşvik geri ödemesi için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.” denildi.

5491 Sayılı Çevre Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 20. maddesinde, "Arıtma tesisi kuran, işleten ve yönetmeliklerde belirtilen yükümlülükleri yerine getiren kuruluşların arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik enerjisi tarifesinde, sanayi tesislerinde kullanılan enerji tarifesinin yüzde 50'sine kadar indirim uygulamaya bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir." hükmü bulunduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Bu doğrultuda bakanlık tarafından hazırlanan, Çevre Kanunu'nun 29. Maddesi Uyarınca Atık Su Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik, 01.10.2010 Tarih ve 27716 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni düzenlemeyle alıcı ortamın su kalitesinin yükseltilmesi için atık su altyapı tesisi yönetimlerinden kimyasal, biyolojik ve ileri atık su arıtma tesisini kuran, işleten ve ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülükleri yerine getirdikten sonra arıtılmış atık suları alıcı ortama deşarj edenler veya geri dönüşümlü olarak kullananların arıtma tesisi işletme maliyetleri hafifletilerek, arıtma tesislerinin çalıştırılması teşvik edilmektedir.”

Atık suların arıtılması amacıyla tesislerde kullanılan ve ödemesi yapılan bir önceki yıla ait elektrik enerjisi giderinin Bakanlar Kurulu tarafından her yıl belirlenen kısmının, atık su altyapı tesisi yönetimlerine geri ödendiğinin belirtildiği açıklamada, “Geri ödenen oranın üst sınırı yüzde 50'dir. Her yıl belirlenen geri ödeme oranı, gelen talebe ve bütçe imkânlarına göre Bakanlar Kurulu kararı ile kesinleşmektedir. Arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin belirlenen kısmı, vergiler ve kesintiler hariç bir önceki yıla ait atık su arıtma tesislerinde kullanılan tüketim bedeli üzerinden geri ödenmektedir. Çevre ve Şehircilik il müdürlükleri, her yıl haziran sonuna kadar il genelinde aldıkları toplam başvuruyu bakanlığa iletmekte olup bakanlık tarafından belirlenen orana göre illerdeki talepler değerlendirilerek, il müdürlüklerinin hesabına para transferi gerçekleştirilmektedir. Bu doğrultuda atık su arıtma tesislerinde harcanan enerjinin belirlenen oranda geri ödenmesine ilişkin olarak ilimiz sınırları içerisinde 2012 yılı için 5 belediye, 4 sanayi tesisi, 17 turistik tesis ve ikincil konut olmak üzere 366 milyon 626 bin TL hak sahiplerine ödenmiştir.” denildi. CİHAN

Yorumlar