Akşener neden özür diledi, kim ne dedi?

Akşener neden özür diledi, kim ne dedi, İyi Partili Milletvkeili Oral Kılıçdarolğu hakkında ne dedi?

Google Haberlere Abone ol
Akşener neden özür diledi, kim ne dedi?

Meral Akşener neden özür diledi, kim ne dedi, İyi Partili Milletvkeili Oral, Kılıçdarolğu hakkında ne dedi, sonrasında neler oldu? 

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'ndan özür dileyince konudan haberdar olmayan vatandaşlar doğal olarak, "Akşener neden özür diledi" diye soruyor. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili iddialar siyasetin gündeminde tartışılırken, İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'dan dikkat çeken bir açıklama gelmişti. 

Bir Youtube kanalına konuşan  Oral, "Kılıçdaroğlu'nun Alevi olması benim açımdan bir engel değil. Ama Türk toplumu açısından, Sünni kesim açısından bu bir endişedir. Bu oy verilmemesi gereken bir problemdir” demişti.

Oral'ın açıklamaları İYİ Parti cephesinde tepki çekti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Sayın Kılıçdaroğlu olmak üzere üzülen her bir kardeşimden İYİ Parti Genel Başkanı olarak özür diliyorum" açıklamasını yaptı.

Disiplin Kurulu'na sevkedilen İbrahim Halil Oral da Twitter hesabından bir açıklama yaparak özür dilediğini duyurdu.

Öte yandan, İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ederek ayrıca özür diledi.

Siyasette Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları sürerken İYİ Parti'den CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı iddialarına yönelik dikkat çeken bir açıklama geldi. İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, YouTube'da katıldığı bir programda şunları söyledi:

"SORU: Kılıçdaroğlu'nun adaylığıyla ilgili mezhebi mensubiyeti de çok tartışılıyor. Hatta şunu diyenler var 'Alevi kimliği nedeniyle seçilemez' diyenler var. CHP içinden de buna benzer itirazlar yükselmişti. 'Kazanabilecek bir aday' ifadesinin buna karşılık geldiği söyleniyor. Siz aynı kanaatte misiniz? Alevi kimliği seçilmeye engel midir?

İYİ PARTİLİ ORAL:

Ben İslam dininin bütün mezheplerinin, bütün inananları eşit görürüm. Çünkü bana dinim öyle davranmayı hitap eder. Çok güzel bir söz var, 'İnsan bilmediği şeyin düşmanıdır' derler.

Aleviler bizim kardeşlerimizdir. Bin yıldır bu topraklarda Aleviler ile ve Kürtlerle beraber yaşarız. Aleviler bizim kardeşimizdir ama "Kellimun nase ala kaderi ukulihim" diye bir ayet var. İnsanların akıllarına nispetle hitap ediniz... Yani Alevi olması benim açımdan bir engel değil. Çünkü ben tanıyorum, ben ilkelerini tanıyorum.

Ama Türk toplumu açısından, Sünni diyeceğimiz daha Müslüman kesim açısından bu bir endişedir. Bu bir oy verilmemesi gereken bir saiktir, bir problemdir. Bu açıdan bakılabilir.

Ama Alevi olduğu için Kılıçdaroğlu'nun yapılmaması bence bir engel değil. Ama dediğim gibi Türkiye'nin o gerçeklerini düşünüp, siyasette maksat kazanmaktır. Onun için ben de o konuya, Türkiye'deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm.

SORU: Yani bu itirazları, çekinceleri haklı buluyorsunuz. Daha farklı bir isimle daha çok oy almak mümkün.

İYİ PARTİLİ ORAL: Farklı bir isimle çıkılır. Türkiye'nin yüzde 70'i muhafazakar, mütedeyyin dini hassasiyeti yüksek bir profil çiziyorsa, o zaman ona hitap edebilen, o kesimin rahatlıkla oy verebileceği bir insan tipi. Ben şu veya bu adam demiyorum. O kıymetli genel başkanlarımız bu profile uygun genel başkan seçeceklerdir ve onu Türk milletinin önüne koyacaklardır. Bundan da hiç şüphem yok."

MERAL AKŞENER: ÖZÜR DİLİYORUM

İbrahim Halil Oral'ın açıklamalarına bir tepki de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den geldi. "Sayın Kılıçdaroğlu olmak üzere üzülen her bir kardeşimden İYİ Parti Genel Başkanı olarak özür diliyorum" diyen Akşener, şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi size bir başka üzüntümü paylaşacağım. Ankara Milletvekilimiz İbrahim Halil Oral, bir YouTube kanalında konuşma yaptı. Tevil etmeye çalışmayacağım. Ben başkalarının yaptığını, bizlerin yapmasını kesinlikle tasvip etmiyorum. Alevilik üzerinden yapılan her türlü tarife, kim için olursa olsun şiddetle reddediyorum. Ve Sayın Kılıçdaroğlu olmak üzere üzülen her bir kardeşimden İYİ Parti Genel Başkanı olarak özür diliyorum. Bizim gibi ailelerin evlerinin her birinde mutlaka Ali, Hüseyin, Hasan vardır. Ali cesurdur, Ali zor zamanımızda 'Medet ya Ali' dediğimiz bir büyüğümüzdür. Dolayısıyla Hz. Ali'yi sevenlerin, inananların üzülmesine, incinmesine müsaade etmeyeceğim gibi onların üzülmesine, onların incinmesine çok üzüldüğümü ifade ediyor ve tekrar sayın Kılıçdaroğlu başta olmak üzere her bir kardeşimden ayrı ayrı özür diliyorum."


 

Yorumlar