"AK Parti İl Sekreterleri Toplantısı"

- AK Parti Genel Sekreteri Gül: "Bizim anayasa çalışmalarımızda asla Türkiye'nin üniter yapısına yönelik, Türkiye'nin rejimine yönelik bir değişiklik söz konusu değildir. Anayasa çalışmalarımızda Türkiye'deki yürütmeye yönelik, hükümet sistemine yönelik, demokratik, çoğulcu, kuvvetler ayrılığını üstün tutan bir model, bir değişiklik öneriyoruz. Rejim değişikliği iddialarının kabulü asla mümkün değildir"

Google Haberlere Abone ol
"AK Parti İl Sekreterleri Toplantısı"

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, "Bizim anayasa çalışmalarımızda asla Türkiye'nin üniter yapısına yönelik, Türkiye'nin rejimine yönelik bir değişiklik söz konusu değildir. Anayasa çalışmalarımızda Türkiye'deki yürütmeye yönelik, hükümet sistemine yönelik, demokratik, çoğulcu, kuvvetler ayrılığını üstün tutan bir model, bir değişiklik öneriyoruz. Rejim değişikliği iddialarının kabulü asla mümkün değildir." dedi.

Gül, AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da katıldığı "AK Parti Ana Kademe, Kadın Kolları ve Gençlik Kolları İl Sekreterleri Toplantısı"ndaki konuşmasında, AK Parti'nin kurulduğu günden beri değişimin öncüsü olduğunu söyledi.

Konuşmasında anayasa çalışmalarına da değinen Gül, "Bizim anayasa çalışmalarımızda asla Türkiye'nin üniter yapısına yönelik, Türkiye'nin rejimine yönelik bir değişiklik söz konusu değildir. Anayasa çalışmalarımızda Türkiye'deki yürütmeye yönelik, hükümet sistemine yönelik, demokratik, çoğulcu, kuvvetler ayrılığını üstün tutan bir model, bir değişiklik öneriyoruz. Rejim değişikliği iddialarının kabulü asla mümkün değildir. Türkiye'deki rejim cumhuriyettir, demokrasidir ve biz bunu koruyan, bunun teminatını sağlayan hükümleri daha da güçlendiriyoruz." diye konuştu.

Rejim değişikliği iddialarından bahsedenlere yönelik, AK Parti teşkilatının 15 Temmuz'da rejimi değiştirmek isteyenlere, tanklara, silahlara karşı durduğu hatırlatmasında bulunan Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve 80 milyon vatandaşın darbe girişimine karşı durduğunu dile getirdi.

Gül, Türkiye'de cumhuriyetin ve demokrasinin teminatının AK Parti olduğunun altını çizerek, kimsenin anayasa çalışmalarını, rejim değişikliği gibi göstermeye hakkı bulunmadığını vurguladı.

- "Değişikliğin parlamentoyu ne kadar güçlendirdiğini hepimiz göreceğiz"

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dünkü görüşmesinde, anayasa çalışmalarının, müzakerelerin olumlu şekilde sonuçlanması konusunda mutabakata varıldığını belirten Gül, bunun tarihi bir an olduğunun altını çizdi.

Çalışmaların önümüzdeki hafta Meclise sunulacağını bildiren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de sunulan bu anayasa değişikliğinin, ne kadar önemli ve ne kadar parlamentoyu güçlendirdiğini, yürütmeyi güçlendirdiğini, Türkiye'de istikrarsızlıkları, koalisyonlar dönemini bitiren bir değişiklik olduğunu hepimiz göreceğiz. Bütün Türkiye ve dünya görecek.

Burada beklentimiz, çağrımız, anayasaların katılımcı olması ve bu ruhu nedeniyle, Sayın Genel Başkanımızın çağrısıyla, CHP'ye de, 'Gelin bu önerilerimizi sizlerle de paylaşalım, sizler de Türkiye için, milletimiz için önemli olduğunu düşündüğümüz bu değişikliklere destek verin' çağrısıdır. Bu konuda CHP teklif metnini görmeden, eleştiriler yapmıştır ama ümit ederiz ki, onlar da Türkiye için çok tarihi bir dönem olan bu sürece kendileri de katılırlar, katılırlarsa milletin beklediği bir tarzı yerine getirmiş olurlar."

- "Önerimiz Türkiye içindir"

Türkiye'de parlamenter sisteme ilişkin sorunların bugün tartışılmaya başlanmadığını anımsatan Gül, "Biz AK Parti için bir şey istemiyoruz, bizim önerimiz Türkiye içindir, milletimizin iradesinin genişlemesi ve demokrasinin tahkim edilmesi, kuvvetler ayrılığın tam anlamıyla tesis edilmesi için bir öneride bulunuyoruz." dedi.

Önerinin milletin önüne geleceğine inandığını söyleyen Gül, üniter yapıyı tahkim eden tek meclisli, yürütmeyi ve parlamentoyu milletvekillerini güçlendiren bu anayasa değişikliğinin Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

Abdulhamit Gül, AK Parti'nin önerisinin "antidemokratik" olduğu iddialarının da temelinin bulunmadığını kaydetti.



Yorumlar