Ahlat bastonunu tanıtmak için yanından ayırmıyor

- Ahlat Belediye Başkanı Çoban, ilçede asırlardır el emeği, göz nuruyla üretilen, Selçuklu ve Osmanlı motifleriyle süslenen bastonu, tanıtımını yapmak için gittiği her yere götürüyor - Çoban: - "Geleneğimizde önemli bir yeri ve kültürel mirasımız olan Ahlat bastonunu tanıtmayı kendimize görev edindik. Gittiğim her yerde bastonu yanımda taşıyorum, beğenenlere hediye ediyorum" - "Asalet ve kudret göstergesi baston, herkesin yakın müşahede etmesi gereken bir sanat eseridir. Ahlat bastonu, antik değeri olan bir bastondur"

Google Haberlere Abone ol
Ahlat bastonunu tanıtmak için yanından ayırmıyor

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, ilçede asırlardır el emeği, göz nuruyla üretilen, Selçuklu ve Osmanlı motifleriyle süslenen Ahlat bastonunu tanıtmak için yanından ayırmıyor.

Çoban, AA muhabirine, Anadolu'nun Türk vatanı olmasına tanıklık eden Bitlis'in Ahlat ilçesinin, birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirtti.

Anıtsal mezar taşları, kümbetler, camiler, kaleler, köprüler, hamamlar ve daha birçok arkeolojik kalıntıyla ilçenin "açık hava müzesi" olduğunu vurgulayan Çoban, Van Gölü kıyısındaki doğal plajları, Nemrut Krater Gölü, Sütey Yaylası ve tarihi eserleriyle Ahlat'ı "turizm cenneti" sözleriyle tanımladı.

Çoban, önemli bir kültür merkezi olan Ahlat'ın farklı alanlarda büyük sanatkarlar yetiştirdiğine işaret etti.

Baston yapımının ise Selçuklu'dan Osmanlı'ya ve bugüne devam eden bir ata mesleği olduğunu dile getiren Çoban, "Yapımında ceviz ağacı kerestesi kullanılan Ahlat bastonu, tamamen el işçiliğiyle üretilmektedir. Ceviz, Ahlat'ta çokça yetişen, zamana karşı dayanıklılığı, kerestesinin görünümüyle değerli ve makbul bir ağaçtır." diye konuştu.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait motiflerle süslenen Ahlat bastonunu "tarihin ve göz nurunun ceviz ağacıyla birleştiği nokta" olarak tanımlayan Çoban, bastonun at, kurt, kartal, şahin, güvercin, ördek, yılan, zebra, burma, baklava, kilim, kemik gibi yüzlerce çeşit ve desende üretildiğini bildirdi.

Çoban, kaymakamlığın, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan Ahlat bastonunun tescillenmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsüne "Coğrafi İşaret" başvurusu yaptığını belirtti.

- "Diğerleri Ahlat bastonu yanında sopa kalır"

Baston'un Türk siyasi hayatında gücü ve kudreti temsil ettiğini anlatan Çoban, şunları kaydetti:

"40 yaşından sonra peygamberimiz de sünnet olarak bastonun taşınmasını sağlamıştır, peygamberimizin sünnetleri arasındadır. Ordu komutanları, devlet başkanları, toplum temsilcileri, herhangi bir törende veya toplum içinde bastonu taşıyarak, kudret ve asaletlerini ortaya koyar. Asalet ve kudret göstergesi baston, herkesin yakın müşahede etmesi gereken bir sanat eseridir. Ahlat bastonu, antik değeri olan bir bastondur. Diğer bastonlarla Ahlat bastonunu bir araya getirdiğinizde, Ahlat bastonunun yanında sopa kalırlar. Geleneğimizde önemli bir yeri bulunan ve kültürel mirasımız olan Ahlat bastonunu tanıtmayı kendimize görev edindik. Gittiğim her yerde bastonu yanımda taşıyorum, beğenenlere hediye ediyorum. Bundan sonra gittiğim yerlerde de herkes bastonlu bir belediye başkanı görecek."

Ahlat bastonunun Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığın hediye envanteri arasına girdiğini ifade eden Çoban, özel tasarımla üretilen bastonların birçok devlet adamına takdim edildiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar