Afgan -Türk okulu öğrencileri geleneği bozmadı

Afgan-Türk okullarının öğrencileri, her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite giriş sınavında önemli bir başarıya imza attı. Afgan-Türk okullarında eğitim gören öğrencilerin 30’u bu yılki üniversite giriş sınavında ilk 100’e...

Google Haberlere Abone ol
Afgan -Türk okulu öğrencileri geleneği bozmadı

Afgan-Türk okullarının öğrencileri, her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite giriş sınavında önemli bir başarıya imza attı. Afgan-Türk okullarında eğitim gören öğrencilerin 30’u bu yılki üniversite giriş sınavında ilk 100’e girmeyi başardı.

Toplam 231 bin öğrencinin yarıştığı sınavda, 139 bin öğrenci başarılı oldu. En yüksek puanın 352.07 olduğu sınavda Herat Afgan -Türk Kız Lisesi öğrencisi Nilüfer Alim, 350.85 puan alarak sınavda ikincisi olmayı başardı.

Konuyla ilgili başkent Kabil'de basın toplantısı düzenleyen Afgan-Türk okulları yetkilileri, başarıdan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Basın konferansına Afganistan Ekonomi Bakanı Abdulhadi Argandival, Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Samim Şefik, çok sayıda üst düzey yetkili ve öğrencilerin velileri katıldı.

BU BAŞARIYI ANADOLU İNSANINA HEDİYE EDİYORUZ

Türk okulu öğrencilerinin söz konusu başarısından duyuduğu memnuniyetini dile getiren Afgan-Türk Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan, “Bu yıl Afganistan genelinde üniversiteye giriş imtihanlarına 231 bin öğrenci girdi. Üniversite imtihanlarına liselerimizde eğitim gören öğrencilerin yüzde 99'u başarı sağladı. Öğrenciler sınava girişte bir rekor kırmış oldular. Afganistan ikincisi, altıncısı, dokuzuncusu Türk okullarından çıktı. Afganistan genelinde 231 bin öğrenci içerisinden ilk yüze 30 öğrencimiz girdi ve Afganistan’ın en güzel üniversitelerini kazandılar. Hakikaten çok güzel bir başarı. Bizim için bugün bir bayram oldu. Bu güzel neticeleri bizlerden maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Anadolu insanına hediye ediyoruz” dedi.

Ülke genelinde ikinci olan Nilüfer Alim,“ Türk hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü, onların emeği olmasaydı, bu başarıyı yakalayamazdım.” ifadesini kullandı.

Afganistan Eğitim Bakanı Yardımcısı Esadullah Muhakkik ise Afgan-Türk okullarının son 15 yıldır ülkesindeki eğitimin can simidi olduğunu belirtti.

Kadın Milletvekili Fatma Aziz ise, konuşmasında Türk okullarının açılmasına vesile olan Türk halkına teşekkürlerini dile getirdi.

Törende dereceye giren tüm öğrencilere Samsung tablet hediye edildi. İlk 10’a giren öğrenciler, tabletle bilgisayarla birlikte bir haftalık Türkiye gezisiyle de ödüllendirildi.

Toplantıda Türk okullarında eğitim görmenin Afgan öğrencileri için bir ayrıcalık olduğunu dile getiren konuşmacılar, bu okullarda mezun olan öğrencilerin ülkede aranan elemanlar olduklarının altını çizdi.

CİHAN

Yorumlar