Afgan kızı, travmayı resimle atlatmaya çalışıyor

"O olaydan psikolojik açıdan büyük zarar gördüm. Zihnimin olayı biraz olsun unutması için nakkaşlık öğrenmeye geliyorum. Nakkaşlığı iyi öğrenip şehit olan arkadaşlarımı resmetmek istiyorum"

Google Haberlere Abone ol
Afgan kızı, travmayı resimle atlatmaya çalışıyor

Afganistan'ın başkenti Kabil'de geçen ay Kac Eğitim Merkezi'ne düzenlenen intihar saldırısından kurtulan 19 yaşındaki Fatıme Hayderi, yaşadığı travmayı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destek sağladığı bir sanat kursunda resim dersleri alarak atlatmaya çalışıyor.

30 Eylül'de Kabil'in batısındaki Şii Hazara mahallesi Deşt-i Berçi'de lise öğrencilerini üniversite sınavına hazırlayan eğitim kurumuna düzenlenen saldırıda, onlarca kişi yaşamını yitirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), olayda 46'sı genç kız olmak üzere, 53 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Söz konusu Şii mahallesi sık sık DEAŞ'ın saldırıları ile karşı karşıya kalırken bölge halkı sürekli patlama korkusu ile günlük hayatına devam ediyor.

Afganistan'daki insani yardım faaliyetlerini sürdüren TİKA ise bu hafta söz konusu Şii mahallesinde bulunan Afganistan Hattatlar Derneğine, kursiyerlere moral vermek ve imkanlarını genişletmek amacıyla malzeme desteğinde bulundu.

İntihar saldırısının düzenlendiği kursta üniversiteye hazırlanan Fatıme Hayderi de buradaki kursiyerlerden biri.

- Patlama sonrası resim ve nakkaşlık dersleri almaya başladı

Saldırıdan yaralı olarak canını kurtaran Hayderi, şiddetli ağrılar nedeniyle sol kolunu kullanmakta büyük zorluk çekiyor.

Hayderi, AA muhabirine, olay anını hiç unutamadığını, psikolojik açıdan ciddi zarar gördüğünü ve olayın travmasını atlatamadığını söyledi.

Fatıme, aynı sıralarda üniversite sınavına hazırlandığı birçok yakın arkadaşını kaybettiğini belirtti.

Olay sonrası psikolojik açıdan daha iyi hissetmek için dernekte resim dersleri almaya başladığını aktaran Fatime, olay anına dair "Soruları çözüyorduk. Birden bir kişi içeri girdi. Korktuk biz de ve sonrasında hiçbir şeyi anlamadık." dedi.

Aldığı derslerin kendisini daha iyi hissettirdiğini aktaran Fatıme, şöyle devam etti:

"O olaydan psikolojik açıdan büyük zarar gördüm. Zihnimin olayı biraz olsun unutması için nakkaşlık öğrenmeye geliyorum. Nakkaşlığı iyi öğrenip şehit olan arkadaşlarımı resmetmek istiyorum. Üniversite sınavına girdim. Öncelikli tercih alanım biyoloji. İleride biyoloji okumaya çok istekliyim. Bunun yanında da usta bir nakkaş olmak istiyorum."

Fatıme, Şii Hazaralara yönelik sık sık düzenlenen bombalı saldırılar ile ilgili ise "Ben Hazara'yım. Tüm ülkelere Hazaraların durumunun iyi olmadığını belirtmek istiyorum. Cami olsun, kurs olsun her yere gidemiyoruz. Saldırıya uğruyoruz. Her şeyden mahrum kalmamız çok acı verici ve korkutucu." diye konuştu.

Fatime, Taliban'dan Hazaralara yönelik güvenlik önlemlerini artırmasını ve kız okullarını açmasını istedi.

- Patlama sonrası kursiyer sayısı yarı yarıya azaldı

Afganistan Hattatlar Derneği Başkanı Arif Gulami Gaznevi ise eğitim kurumuna düzenlenen saldırı sonrası buradaki kursiyerlerin sayısında yarı yarıya azalma olduğunu, faaliyetlerini korku içerisinde sürdürdüklerini kaydetti.

Kursiyer sayısının 300'lerden 120'lere kadar düştüğünü aktaran Gaznevi, şu ifadeleri kullandı:

"Bu olay olduktan sonra eğitim merkezimiz ciddi oranda etkilendi. Özellikle kadınlar açısından. Aileleri artık hattatlık ya da ressamlık derslerine katılmalarına izin vermiyor. Kursumuzda kız kardeşlerimiz önceden çoktu. Şu an ise sayıları azaldı. Gelenler ise korkarak geliyor. Anne ve babalarından gizli geliyorlar. Çünkü eğitime ilgililer."

- En kanlı saldırılarda Şii Hazaralar hedef alındı

Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de Afganistan yönetimine gelmesinin ardından ülkede birçok vilayette bombalı saldırılar düzenlendi. En kanlı saldırılarda ise Afganistan'ın yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Şii Hazaralar hedef alındı. Bu saldırılarda yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

Kabil'in batısında ise ağırlıklı olarak Hazara Şiileri yaşıyor. Daha önce de aynı bölgede düzenlenen benzer saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlenmişti.

Söz konusu saldırıda hayatını kaybedenler de Şii Hazara etnik grubuna mensup, büyük çoğunluğunu üniversite sınavına hazırlanan genç kızlar oluşturuyor. Yüzlerce öğrenci, üniversite sınavına yönelik deneme sınavına girmek için toplanmıştı.

Saldırının ardından olay, ulusal ve uluslararası toplumdan büyük tepki çekti. Yapılan açıklamalarda, Taliban'ın Şiilere yönelik güvenlik önlemlerini artırması gerektiği vurgulandı.

Yorumlar