Adalet Bakanlığı bütçesi komisyonda görüşülüyor

"Kemal Kılıçdaroğlu'na, Meral Akşener'e hakaretlerden dolayı kaç dava açıldı? Kaç tane şehit yakını, gazi bu şikayetlerden dolayı yargılanıyor?"

Google Haberlere Abone ol
Adalet Bakanlığı bütçesi komisyonda görüşülüyor

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, "Kemal Kılıçdaroğlu'na, Meral Akşener'e hakaretlerden dolayı kaç dava açıldı? Kaç tane şehit yakını, gazi bu şikayetlerden dolayı yargılanıyor? Bunlar hiçbir şekilde mevzu olmuyor ama Cumhurbaşkanına hakaretten dolayı resen açılan kamu davaları üzerinden yargıyı eleştirmenizi, yargıya hakaret etmenizi doğru bulmuyorum." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Adalet Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, görüşmeler sırasında "Ağrı'ya AK Parti'den önce giden hangi yatırım var?" diye sorarak, 114 milyon liraya sadece Diyadin OSB'nin temelini attıklarını söyledi.

Eskiden Ağrı'da insanların kendi köyüne, yaylasına gitmeye korktuğunu belirten Çelebi, "Geçmişte kimse o bölgelerde Kürtçe konuşamıyordu. Geçmişte buralarda, beyaz Torosları, siz Genel Kurulda Kürtçe konuştuğunuzda alıyorlardı sizi ensenizden, hemen koyuyorlardı. Siz şimdi ne yapıyorsunuz? Siz Ağrı'da, Şırnak'ta, Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de, Mersin'de, Yozgat'ta otobüsün üzerine çıkıyorsunuz, Kürtçe propagandanızı yapıyorsunuz; kimse bir şey diyebiliyor mu? Diyemiyor." diye konuştu.

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli'nin, "Devlete iftiradır bu. 'Beyaz Toros' ne demek oluyor?" diye sorması üzerine, Çelebi, "Özgürlükler konusunda AK Parti'nin Türkiye'ye getirmiş olduklarını söylüyorum." dedi.

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim de yediemin otoparklarında bekleyen araçlara değinerek, "Milli servet. Ciddi bir hurda var. Biliyorsunuz hurda ithal eden bir ülkeyiz. Buraya da bir katkısı olacak. Cari açığa da katkısı olacak. Çalışır vaziyette olan arabalar tamire gidecek satıldığında, bakıma gidecek, servise gidecek. Buradan da genel olarak bir katma değer sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik ise Türkiye'de adaletin yok edildiğini öne sürerek, "Hemen yapacağımız bazı icraatlar var. Hakimler için yetki ve coğrafi teminat aranacak. Hukuk fakültelerinin sayısı azaltılacak, keyfi tutuklamalar bitirilecek, çoklu baro uygulamasına son verilecek." dedi.

- "Haddiniz bilin" tartışması

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, İYİ Parti'nin kuruluş sürecine giden yolda birçok ağır hukuksuzluk yaşadığını ifade ederek, süreci anlattı.

Bunun üzerine söz alan MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, "İP'in sözcüsü illa bir şeyleri kaşımak istiyorsa bizim konuşacak çok sözümüz var. Tarla kurultayı, elbette derin ABD'nin ve FETÖ'cülerin komplosu boşa çıkarıldı ve kendilerine yardım eden Burhan Niyaz isimli hakim de FETÖ terör örgütü üyeliğinden hak ettiği cezayı aldı. Herhalde arkadaşımız ziyaretlerine gitmekle meşgul. Yani yakalandığı yeri falan biliyoruz ama orada çok lüzumsuz bir tartışma açıyorsunuz, altından kalkamazsınız bunun. Haddinizi de bilin." ifadelerini kullandı.

İYİ Partili Bahşi ise "Ben sadece hukuksuzlukları dile getirdim, ne hakimi tanırım ne bir başkasını tanırım. Kimse bana da had bildiremez, herkes kendi haddini bilecek." karşılığını verdi.

- "Türkiye, GRECO'nun 22 tavsiyesinden 3'ünü yerine getirmiş"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgül Sütlü, Soma'daki maden kazasına ilişkin davayı anımsatarak, "301 madencinin katillerine hak ettikleri cezayı verdiği için 'hokus pokus'la görevlerinden ettiğiniz Yargıtay 12. Ceza Dairesi hakimleri var ya, onların haberi var mı acaba sizin bu mağdur odaklı adalet anlayışınızdan?" diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da Türkiye'nin Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu'nun (GRECO) 22 tavsiyesinden 3'ünü yerine getirdiğini kaydederek, "Maliyede gri listedeyiz, burada galiba kara listedeyiz. Türkiye'nin, Türk toplumunun buna çok daha fazla uyum gösterebilmesi lazım. Sonuçta etik kurallar. Bizim için önemli. Bu konuda biraz daha gayret sarf edilmesi gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ise başörtüsüne yönelik anayasa değişikliğinin referanduma gidebileceğini dile getirerek, "Başörtüsüne 'hayır' çıkarsa başörtüsünü ortadan kaldırıp 'Başlarını açın' mı diyeceğiz ya da 'Kadınlar serbestçe giyim kuşamını yapamaz' mı diyeceğiz? LGBT 'evet' çıkarsa, 'LGBT evliliği olur' mu diyeceğiz? Bunlarla ilgili anayasal düzenleme yapılmaz, referandum da yapılmaz." görüşünü paylaştı.

- "Milletimiz, teröristlere idam cezasının geri getirilmesini istiyor"

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş de İstanbul'daki terör eylemini gerçekleştiren teröristlere hangi ceza verilirse verilsin, toplumun vicdanının rahatlamayacağını söyledi.

Terör örgütü PKK'ya karşı 40 yıldır mücadele verildiğini anımsatan Güneş, "Abdullah Öcalan 1999 yılında yakalandı. Milletimiz, 23 yıldır devletin üzerinde bir yük olarak görmektedir. Milletimiz, bu kasten insanları öldüren teröristlerin idam olmasını, idam cezasının geri getirilmesini istiyor." ifadelerini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise bir ülkede hukukun üstünlüğü değil de üstünlerin hukuku olması halinde o ülkeye yatırım gelmeyeceğini belirterek, ülkeye yatırım yapılsa da halkın değil, çıkar sahiplerinin zenginleşeceğini dile getirdi.

Stajyer avukatların taleplerini anlatan Kılıç, "Nasıl ki tıp fakültesi 6. sınıf ve diş hekimliği 5. sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarında aylık ödeme yapılacaksa, stajyer avukatlar da bunu fazlasıyla hak ediyor. Böyle bir talepleri var. Buna ilişkin kanun teklifimi Meclis Başkanlığına sunmuştum." dedi.

- "Biz, sizin hangi yargıyı özlediğinizi biliyoruz"

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora ise milletvekillerinin münferit davalarda beğenmediği yargı kararları üzerinden yeniden yargılama istercesine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı göreve çağıran ifadeler kullandığını aktararak, şunları söyledi:

"Sizin hangi yargıyı özlediğinizi çok iyi biliyoruz. Biz, sizin önce idam edip sonra da yargılama yapan İstiklal Mahkemelerinizi iyi biliyoruz. Bu ülkede yalanlarla, dolanlarla bu ülkenin iradesini temsil eden Başvekilimiz Adnan Menderes'i nasıl idam ettiğinizi ve onu idam ederken 'Hangi maddeden yargılanıyorum' diye sorduğunda, 'Bunu bana değil, sizi buraya tıkan iradeye sorun' diyen bir yargıyı özlediğinizi de biliyoruz. 12 Eylül'de bir sağdan bir soldan cezaevlerine doldurduğunuz, yaşını büyülterek idam kararı verdiğiniz mahkemeleri de biliyoruz. Sırf kılık kıyafetten dolayı yargısız infaz yapan, asker çağırdığında koşa koşa brifing almaya giden 28 Şubat yargıçlarını özlediğinizi çok iyi biliyoruz."

FETÖ'nün darbecilerine karşı yargının şerefli bir duruş ortaya koyduğunu, darbeye geçit vermediğini ifade eden Cora, bugün darbecileri soruşturan, yargılayan, hukuk nezdinde hesap soran bir yargı bulunduğunu vurguladı.

Muhalefetin Cumhurbaşkanına hakaret davalarına ilişkin eleştirilerine de değinen Cora, "Burada her defasında Sayın Cumhurbaşkanımıza hakaret nedeniyle açılan kamu davaları gündeme getiriliyor. Peki niye araştırmıyorsunuz, Kemal Kılıçdaroğlu'na, Meral Akşener'e hakaretlerden dolayı kaç dava açıldı? Kaç tane şehit yakını, gazi bu şikayetlerden dolayı yargılanıyor? Bunlar hiçbir şekilde mevzu olmuyor ama Cumhurbaşkanına hakaretten dolayı resen açılan kamu davaları üzerinden yargıyı eleştirmenizi, yargıya hakaret etmenizi doğru bulmuyorum." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar