ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

- Sosyologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Şener: - "İsrailliler tarafından, Filistin ve özellikle Kudüs'ün sosyal, kültürel ve tarihi açıdan insanlık değerlerinin, toplumların yaşama hakkının elinden alınmasına seyirci kalmakla yetinmeyip, tamamen yok olmasına fırsat veren ABD ve diğer Batılı ülkeler, bu tarihi hatanın bedelini kendi çocuklarına anlatamayacaktır"

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

ANKARA (AA) - Sosyologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Sami Şener, "İsrailliler tarafından, Filistin ve özellikle Kudüs'ün sosyal, kültürel ve tarihi açıdan insanlık değerlerinin, toplumların yaşama hakkının elinden alınmasına seyirci kalmakla yetinmeyip, tamamen yok olmasına fırsat veren ABD ve diğer Batılı ülkeler, bu tarihi hatanın bedelini kendi çocuklarına anlatamayacaktır." ifadesini kullandı.

Şener, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın iki gün önce Filistin'in kaderini etkileyecek düşüncesiz ve haince bir açıklama yaparak, Kudüs'ün "İsrail'in başkenti" yapılmasını desteklediğini açıkladığını anımsattı.

ABD'nin yıllardan beri İsrail'i Siyonizmin ideallerini paylaştığını belirten Şener, uluslararası sermayenin, yine Yahudi'nin akıl dışı ve ırkçı ideallerini gerçekleştirmeye çalıştığını ifade etti.

Şener, Filistin'in, yıllardan beri İsrail'in eliyle ve Batı'nın müsamahasıyla insanlık dışı katliam ve baskılara maruz kaldığını vurgulayarak, şu açıklamada bulundu:

"Bütün bunların yanında, ideolojik-milliyetçi İsrail devleti, kendi uydurduğu hikayeler ile Filistin ve Kudüs'ü tamamen kontrolü altına almaya çalışıyor. Filistinlilerin topraklarını zorla ve uydurma politikalar ile gasbediyor ve Filistinlilerin miras haklarını bile ellerinden alıyor. İsrail asırlık 'vadedilmiş topraklar' adıyla kendisinden başka kimsenin inanmadığı bir hayal ile Filistin ve özellikle Kudüs'ü 1940'larda İngilizlerin yardımı ve Birleşmiş Milletler'in (BM) desteği ile ele geçirdi. Şimdi BM'nin bu insanlık dışı politikaya karşı çıkması çok zor görünüyor. Yani hak ve hukuk, Batılı ülkeler için sadece kendileri için geçerli.

İsrailliler tarafından, Filistin ve özellikle Kudüs'ün sosyal, kültürel ve tarihi açıdan insanlık değerlerinin, toplumların yaşama hakkının elinden alınmasına seyirci kalmakla yetinmeyip, tamamen yok olmasına fırsat veren ABD ve diğer Batılı ülkeler, bu tarihi hatanın bedelini kendi çocuklarına anlatamayacaktır."

Kudüs'ün, kimliğiyle tarihiyle ve toprağıyla bir Müslüman beldesi olduğuna dikkati çeken Şener, "Müslümanların ilk kıblesi ve ikinci büyük dini merkezi Mescid-i Aksa'dır. Mescid-i Aksa bütünüyle İslami kültür ve sanatı yansıtan bir özellik taşıyor." ifadesini kullandı.

Sami Şener, bundan sonra da ne ABD'nin ne de Batılı ülkelerin, demokrasi, hukuk, ahlak gibi değerleri söylemlerinde kullanamayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"İsrail, Amerika'nın desteği ile de olsa Filistin'de Müslüman kimliğini oradan kaldıramayacaktır. Müslümanlar Kudüs'ü ve Kudüs'ün baskı, ihanet ve batının hoşgörüsüyle ortaya çıkan bu acı tarihini ona sahip çıkarak muhafaza edeceklerdir. Sosyologlar Derneği, Müslüman bir toplumun kaderini ve bir Müslüman şehrin bu şekilde güç ve politik amaçlar ile kimliğinin silinmesini en yüksek düzeyde kınamaktadır."

Yorumlar