ABD Yemen'de 4 ayrı kente saldırılar düzenledi

Yemen'deki İran destekli Husiler'in kontrolünde bulunan bölgelere ABD ve İngiltere ittifakı tarafından saldırılar düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
ABD Yemen'de 4 ayrı kente saldırılar düzenledi

Yemen'deki Son Durum: Yemen'de, İran destekli Husiler, ABD ve İngiltere tarafından başkent Sana ve dört diğer kentte saldırı düzenlendiğini iddia etti. Saldırılarla ilgili olarak ABD ve İngiltere'den henüz bir açıklama yapılmadı.

SALDIRILAR VE İDDİALAR

Hedef Alınan Kentler ve Bölgeler:

  • Husilerin kontrolündeki El-Mesire televizyon kanalı ve "Ensarullah" haber sitesi, ABD ve İngiltere'nin Sana, Zemar, Hacce, El-Beyda ve Taiz kentlerine saldırılar düzenlediğini duyurdu. Özellikle Sana'da En-Nehdeyn ve Attan bölgeleri vuruldu.

CENTCOM'dan Husi Füzelerine Karşı Operasyon:

  • ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) ise, Kızıldeniz'e fırlatılmaya hazırlanan 6 Husi gemisavar füzesinin imha edildiğini bildirdi. Bu hamle, seyrüsefer özgürlüğünün korunması ve uluslararası suların güvenliğini artırmak amacıyla gerçekleştirildi.

KIZILDENİZ'DE ARTAN GERGİNLİK

Husilerin Eylemleri ve Uluslararası Tepkiler:

  • Husiler, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına tepki olarak, Kızıldeniz'de İsrailli şirketlere ait ticari gemilere saldırılar düzenlemeye başladı. Bu durum, birçok gemicilik şirketinin bölgedeki faaliyetlerini durdurmasına neden oldu.

Çok Uluslu Deniz Görev Gücü:

  • ABD, Husi saldırılarına karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturulduğunu duyurdu. Bu operasyon, Kızıldeniz'deki gemilere yönelik tehditlere karşı koymayı amaçlıyor.

BM Güvenlik Konseyi Kararı:

  • Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının sonlandırılmasını talep eden bir kararı kabul etti.

KÜRESEL TİCARET VE GÜVENLİK

Kızıldeniz, küresel ticaret için kritik öneme sahip bir rota olarak, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa yol olan Süveyş Kanalı üzerinden yaklaşık yüzde 12'lik bir hacme ev sahipliği yapıyor. Bu gelişmeler, bölgedeki güvenlik ve seyrüsefer özgürlüğüne yönelik endişeleri artırıyor.

Yorumlar