86 yıldır aynı yerde ve aynı sektörde hizmet veriyor

Kayseri’de 1928 senesinde kurulan ilk kırtasiye, dededen toruna tam 86 yıldır aynı sektörde hizmet veriyor.

Google Haberlere Abone ol
86 yıldır aynı yerde ve aynı sektörde hizmet veriyor

Kayseri’de 1928 senesinde kurulan ilk kırtasiye, dededen toruna tam 86 yıldır aynı sektörde hizmet veriyor. Duvarlarını işyeri kurucusunun katıldığı savaşlarda çektirdiği fotoğraflar ve aldığı madalyaların süslediği işyerinde halen asırlık para kutuları kullanılıyor. Eski Türkçe’yle tutulan ilk envanter defteri, siftah parası, 1960’lı yılların kalem ve defterleri de halen korunan eşyalar arasında.

Yeni bir iş kurmak kadar onu sürdürmek de çok önemli. Kaynaklara göre halen faaliyette olan dünyanın en eski şirketi, 1426 sene önce inşaat sektöründe kurulan Japon Kongo Gumi Co. Türkiye’nin en eski şirketi de 238 yıl önce kurulan Hacı Bekir Lokum ve Akide Şekerleri. Kayseri’nin en eski şirketi ise bir kırtasiye firması. 1928 senesinde Mehmet Lütfü Serim tarafından kurulan Halk Ticarethanesi, aynı isim ve faaliyet alanıyla tam 86 yıldır hizmet vermeye devam ediyor. İşyerinde satılan kırtasiye malzemeleri gelişmelere göre değişmiş ancak dükkânın faaliyet alanı hiç değişmemiş. O gün de kalem, defter, mürekkep, daktilo, kitap satılıyormuş bugün de aynıları ya da emsalleri satılıyor. 1927 tarihli eski Türkçe’yle tutulan ilk envanter defteri, siftah parası, asırlık para kutuları, koleksiyon değeri olan kalem ve defterler halen korunuyor. Ayrıca 1960’lı yılların daktilo ve kalemleri de alıcı bekliyor. Mimari yapısıyla hemen yanındaki tarihi Kayseri Kapalı Çarşı’ya benzeyen işyerinin iç duvarları ise, geçmişe ışık tutan fotoğraf ve belgelerle dolu. Dede Mehmet Lütfü Serim’in katıldığı savaşlarda aldığı madalyalar, çektirdiği asker kıyafetli fotoğraflar, TBMM tarafından verilen Atatürk imzalı Takdirname tarihe tanıklık ediyor. 44 metrekarelik dükkanın üst katı bir zamanlar Kırım Türklerinin lideri İsmail Gaspralı’nın oğlu Dr. Haydar İsmail tarafından muayenehane olarak kullanılmış. Küçüklüğünde babasıyla, dedesiyle kırtasiye alışverişi yapanlar şimdi buraya gelerek çocukluk anılarını tazeliyor. Tarihi dükkân Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de öğrenciliğinde alışveriş yaptığı yerlerden. 2 yıl önce burayı ziyaret eden Gül, öğrencilik yıllarını hatırladığını anlatmış.

Halk Ticarethanesi’nin 3. kuşak işletmecisi Mehmet Serim, dedesinden kalan mesleği sürdürmek için öğretmenliği bıraktığını söyledi. Burasının Anadolu’da açılan ilk kırtasiye işletmesi olduğunu dile getiren Serim, “Kurulduğu günden beri aynı işi yapan en eski kırtasiye dükkânıyız. Dedem Mehmet Lütfü Serim bizzat katıldığı 1. Dünya ve İstiklal Savaşları sonra Kaleönü olarak bilinen burada işyerini kurmuş. 1928 yılından beri ismimiz, yerimiz ve faaliyet alanımız hiç değişmedi. Ben de öğretmenlik yapmak yerine, kırtasiyeciliği sürdürmeyi tercih ettim.” diye konuştu.

27 yıldır burada çalışan Nuh Mehmet Akçil, ”İşyerinin tabelasındaki 1928 tarihini merak edip soranlar oluyor. O tarihten itibaren burasının hep kırtasiye olarak hizmet verdiğini öğrenince de şaşırıyorlar.” dedi.

Bu işyerine girince çocukluğunu hatırladığını belirten Mimar İsmail Ruhlukürkçü de, “Buradan faydalanmayan eski toprak insan yok gibidir. Burada öğrencilik yıllarımızı hatırlıyor ve duygulanıyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar