15 yılda 17,4 milyon dekar alan sulandı

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "2003 yılı başında toplam sulanan alan 48 milyon dekar iken, son 15 yılda yaptığımız yatırımlar ile 17,4 milyon dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece bugün itibarıyla ülkemizde 65,4 milyon dekar arazi sulanabiliyor" - "Bu dönemde 525 baraj, 336 gölet ve bin 236 sulama tesisini tamamlayarak, vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 2023 yılı sonuna kadar 700'ün üzerinde barajı daha tamamlayarak hizmete alacağız"

Google Haberlere Abone ol
15 yılda 17,4 milyon dekar alan sulandı

ANKARA (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 15 yılda yapılan yatırımlarla 17,4 milyon dekar zirai alanın sulamaya açıldığını bildirdi.

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok kişinin Türkiye'yi su zengini bir ülke olarak bildiğini ancak bunun yanlış bir algı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yarı kurak bir iklim bölgesinde olduğuna ve düşen yağışların mevsimlere göre farklılık gösterdiğine dikkati çeken Eroğlu, şöyle devam etti:

"Özellikle sulamanın yapıldığı yaz aylarında yağışlar en aza iniyor. Bu yüzden yağışlı mevsimdeki suları baraj ve göletler vasıtasıyla biriktirmek ve yaz aylarında sulamada kullanmak zorundayız. Bu suları kullanırken de en tasarruflu sulama sistemi ne ise onu kullanmalıyız. Biriktirdiğimiz sular sınırsız değil."

- 525 baraj tamamlandı

Bu çerçevede Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) son 15 yılda sulama yatırımlarına ağırlık verdiğini ve adeta sulamada altın çağı yaşattığını vurgulayan Eroğlu, "Bu dönemde 525 baraj, 336 gölet ve bin 236 sulama tesisini tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 2023 yılı sonuna kadar 700'ün üzerinde barajı daha tamamlayarak hizmete alacağız." dedi.

Sulamaya yapılan bu yatırımlarla suya hasret toprakları da suyla buluşturduklarının altını çizen Eroğlu, "Ülkemizde ekonomik olarak sulanabilir toplam 85 milyon dekar arazi bulunuyor. 2003 yılı başında toplam sulanan alan 48 milyon dekar iken, son 15 yılda yaptığımız yatırımlar ile 17,4 milyon dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece bugün itibarıyla ülkemizde 65,4 milyon dekar arazi sulanabiliyor." bilgisini paylaştı.

Sulu ziraata geçilmesinin tarımın yanı sıra diğer sektörleri de geliştirdiğine işaret eden Eroğlu, sulamaya açılan alanlarla çiftçilerin gelirlerinde önemli artışlar sağlandığını dile getirdi.

"Toprakların sulanması çiftçilerimize yıllık yaklaşık 32 milyar lira ilave gelir artışı sağladı." diyen Eroğlu, ziraatın bu şekilde gelişmesiyle gübreci, nakliyeci ve işçi olmak üzere ziraata dayalı sanayiye ve hizmet sektörüne önemli katkılar sağlandığını ve tarlada yapılan sulu ziraatın bu sektörlerin lokomotifi haline geldiğini belirtti.

- Sulama projelerinde tasarruf ön planda

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Türkiye'de suyun dörtte üçünün sulamada kullanıldığını aktararak, söyle konuştu:

"Bu yüzden sulama tesislerini inşa ederken, en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri tercih ediyoruz. Bu sistemlerle sulamada kullanılan su miktarında iptidai sistemlere göre, yüzde 25 ila 30 arasında su tasarrufu sağlıyoruz. Eski sistemleri de rehabilite ederek, bu tasarruf oranını daha da artırmayı hedefliyoruz."

- 6,3 milyon kişiye ilave istihdam imkanı

Zirai arazilerin suyla buluşmasının istihdama da önemli katkıları olduğunu ifade eden Veysel Eroğlu, "Bu çerçevede DSİ'nin geliştirdiği sulama projeleriyle ziraat sektöründe 6,3 milyon kişiye ilave istihdam imkanı sağladık. Bu sayı dikkate alındığında, DSİ projelerinin yaklaşık 18 milyon kişinin geçiminin sağlanmasına doğrudan veya dolaylı rol oynadığı ortaya çıkıyor. Bu durum ayrıca büyükşehirlere yönelik göçün önüne geçilmesine de büyük katkı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.



Yorumlar