Cenevre'de Şam yönetiminin önerileri bekleniyor

Suriye rejimi ve muhalifler arasında büyük görüş ayrılıklarıyla başlayan barış görüşmelerinde gözler rejime çevrildi. Muhaliflerden siyasi geçiş sürecine yönelik öneriler alan BM, rejim heyetinden prensipleri bir kenara bırakmasını ve kendi önerilerini sunmasını bekliyor

Google Haberlere Abone ol
Cenevre'de Şam yönetiminin önerileri bekleniyor

Cenevre'de geçen hafta Suriye rejimi ve muhalifler arasında büyük görüş ayrılıklarıyla başlayan barış görüşmelerinde gözler, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in geleceği konusunda taviz vermeyen rejime çevrildi.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi ve Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi başkanlığındaki rejim heyeti arasında yürütülen dolaylı görüşmeler, 24 Mart'a kadar devam edecek.

İlk defa kesintisiz devam eden görüşmelere ise Esed'in akıbeti gölge düşürüyor.

Suriyeli muhalifler rejim heyeti ile yüz yüze görüşmelere başlamak konusunda ısrar ederken, bunu reddeden rejim heyeti, görüşmeleri ciddiye almamakla eleştiriliyor.

Muhalifler, Rusya'ya, Esed rejimine siyasi geçişe odaklanması ve müzakereleri ciddiye alması konusunda baskı yapması çağrısını her fırsatta yineliyor.

GÖRÜŞMELERİN ODAK NOKTASI SİYASİ GEÇİŞ SÜRECİ

Cenevre'de 14 Mart'ta başlayan ve perşembe gününe kadar devam edecek görüşmelerin odak noktası ise siyasi geçiş süreci.

BM Suriye Özel Temsilci Staffan de Mistura, görüşmeler başlamadan önce siyasi geçiş sürecinin tek alternatif olduğunu ifade etmiş ve görüşmelerin çökmesi durumunda bildiği tek B planın savaşa geri dönmek olacağı uyarısında bulunmuştu.

Suriyeli muhaliflerden siyasi geçiş sürecine yönelik öneriler alan BM, rejim heyetinden prensipleri bir kenara bırakmasını ve kendi önerilerini sunmasını bekliyor.

Suriyeli muhalifler, geçen hafta, siyasi geçiş sürecine ilişkin de Mistura'ya, önerilerinin bulunduğu detaylı bir belge sunmuştu. De Mistura, muhaliflerin sunduğu belgeyi memnuniyetle karşılamış, belgenin oldukça detaylı hazırlandığını belirtmiş, rejim heyetini ise ilkeler üzerinde ısrarcı olmakla eleştirmiş ve rejim heyetine, siyasi geçiş sürecini nasıl gördüklerine ilişkin kendisine bir an önce önerilerini sunmaları çağrısı yapmıştı.

BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, ilk aşamada siyasi geçiş sürecine ilişkin hem Suriyeli muhalifler hem de rejimden alacağı önerilerle tarafları asgari bir ortak zeminde buluşturmayı hedefliyor.

İlk tur görüşmeler perşembe günü bitecek ve 10 günlük bir aranın ardından ikinci tur görüşmeler nisanda başlayacak. İkinci tur görüşmelerin de iki hafta sürmesi ve görüşmelere yine 10 günlük bir ara verilmesi bekleniyor. De Mistura 3. tur görüşmelerin ardından ise "net bir yol haritası" belirlemeyi amaçlıyor.



Yorumlar