24 bin 862 kişi organ bekliyor

Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan ‘Organ Bağış Haftası’ nedeniyle yaptığı açıklamada, 18 yaşını dolduran herkesin sağlığında organlarını bağışlayabileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
24 bin 862 kişi organ bekliyor

Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan ‘Organ Bağış Haftası’ nedeniyle yaptığı açıklamada, 18 yaşını dolduran herkesin sağlığında organlarını bağışlayabileceğini açıkladı.

Yeterli personel, tıbbi ve teknik donanıma sahip olunmasına ve yoğun bakım ünitelerinde her gün onlarca hastaya beyin ölümü tanısı konulmasına rağmen kadavra donör sayısındaki yetersizlik nedeniyle organ ve doku bekleyen hastaların sayısının arttığına dikkat çeken Muğla İl Sağlık Müdürü Tekin, “Organ nakil sayısı aynı oranda artış göstermemektedir. Bunun en büyük nedeni yapılan tüm çalışmalara rağmen hala organ bağışı konusunda toplumda, gerek tıbbi, gerekse dini açıdan eğitim ve bilgi eksikliğinin bulunmasıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır. Ayrıca Kur-an’ı Kerim’in Maide Suresi’nin 32. Ayeti’nde ‘Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır’ buyrulmaktadır. Ülkemizde vatandaşlarımızın ‘organ bağışı’ konusunda duyarlılıklarını arttırmak, eğitim ve bilgi eksikliğini gidermek için her yıl 3-9 Kasım ‘Organ Bağış Haftası’ olarak kutlanmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğümüz koordinasyonunda Muğla genelinde tüm sağlık kurum ve kuruluşlarımızda stantlar açılmakta, broşürler dağıtılmakta, okul, cami, halk eğitim merkezi, kahvehane gibi vatandaşlarımızın yoğun bulunduğu alanlarda eğitim sunumları gerçekleştirilmektedir” dedi.

Muğla Türkiye’de 5’inci sırada

Tekin, Türkiye genelinde Muğla’nın organ bağışı konusunda ilk beş il arasında yer aldığını belirterek, “Muğla İl Sağlık Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda Muğla Türkiye’de 5’inci sırada yer alıyor. 44 bin bağışı ile İzmir birinci sırada, 36 bin 12 bağış ile İstanbul ikinci, 19 bin 33 bağış ile Manisa üçüncü, 18 bin 198 bağış ile Kocaeli dördüncü ve 14 bin 483 bağış sayısı Muğla 5’inci sırada yer almaktadır” dedi.

24 bin 862 kişi organ bekliyor

Tekin, organ bağışlamak isteyen vatandaşların il ve ilçe sağlık müdürlüklerine, devlet hastanelerine, özel hastanelere, toplum sağlığı merkezlerine ve aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunmalarının yeterli olduğunu belirtti. Yapılan tüm tanıtımlara ve uyarılara rağmen organ bağışının yeterli seviyede olmadığının altını çizen Tekin, “Halen ülkemizde 24 bin 862 kişi organ nakli için beklemektedir. 2017 yılında 4 bin 84 hastamıza organ nakli yapılarak yeniden hayata tutunmaları sağlanmıştır. Organ bağışı ve nakil sayılarını arttırabilmek için tüm sağlık çalışanlarımız üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaktadır” dedi.

Yorumlar