Türkiye'nin 100 bin sosyal hizmet uzmanı açığı var

Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda kamu özel sektörde kapanması gereken 100 bin sosyal hizmet uzmanı açığı var

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin 100 bin sosyal hizmet uzmanı açığı var
Sonhaberler / Haber Merkezi

Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde 100 bin sosyal hizmet uzmanına ihtiyacı olduğu belirtiliyor.  IFSW-Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu Desteği ile Yapılan "Sosyal Hizmet Mesleğinin Küresel Yönelimleri'  panelinde sosyal hizmet mesleği, göç sonrası hizmet farklılaşması konuşuldu. 

Dr. Rory Truell "Sosyal Hizmet Mesleğinin Küresel Yönelimleri" başlıklı konuşmasında siyasi ziyaretinde ekonomik politikalar nedeniyle Tüm Dünyada sosyal hizmetlere ziyaretinde sosyal yardımlara ayrılan bütçelerin hızla kısıtlanmaya başladığını, bu kısıtlamaların artmasını beklediklerini ifade etmiş, hizmet verilen kişilerin haklarını ve hizmet kalitesini koruyabilmek daha fazla dayanışma içinde olunması gerektiğin" belirtti.

Ankara Üniversitesi SBF Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Panelist Prof. Dr. Veli Duyan, küresel sorunlardan kendilerini uzak tutamayacaklarını ifade etti. Dr. Duyan, yeni durumlara göre artan oranda ırkçılık, engelli bireylerin daha görünür hale gelmesi, göç süreçleri ile başlayan çok gelişen ettik, değişen kültürlü, çok dinli, çok dinli alanlar nedeniyle sosyal hizmetin hem yerelde hem de ulusal düzeyde  yeni fikirler üretmesi gerektiğinin önemine işaret etti.

Kocaeli Üniversitesi SYO Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı, Sosyal Hizmet Okulları Derneği Başkanı EASSW Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dr.Hakan Acar ise "Türkiye'de Üniversitelerde ettik, 42'si aktif, 41'i pasif olmak Üzere Toplam 83 Sosyal Hizmet bölümü bulundugunu belirterek , 20'si örgün, 3'ü açıköğretim olmak üzere sosyal hizmette toplam 23 önlisans programı bulundugunu belirtti. Sosyal Hizmet Alanında Graduate programlardaki öğrenci sayılarına da değinen Prof. Dr. Acar, Sosyal Hizmet bölümlerindeki Sosyal Hizmet mezunu akademisyenlerin farklı bölüm mezunlarından daha az sayıda olduğuna dikkat çekti. 

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği'nin (SHUDER) de üye olduğu IFSW-Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu Genel Sekreteri Dr. Rory Truell, IFSW'nin Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği'ne dayanışmasını ettik sunmak ettik Destek Mesleki konularda Görüş alışverişinde bulunmak Için SHUDER'in ev sahipliğinde, 2016 6-8 Ekim tarihleri Arasında ülkemize Bir Ziyaret gerçekleştirdi. 

Bu çerçevede Uluslararası Alanda sosyal hizmetteki Gelişmeler A.Ş. ülkemizdeki durumun paylaşılması amacıyla, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Ankara Üniversitesi SBF Sosyal Hizmet Bölümü'nün A.Ş. işbirliğinde, 2016 6 EKİM perşembe günü saat 13.30 ' da, Ankara Üniversitesi ATAUM'da, "Sosyal Hizmet Modelinin Küresel Yönelimleri" konulu Bir paneli gerçekleştirildi.

Yoğun Katılım gösterilen Panele; akademisyenler, Sosyal Hizmet Uzmanları, Sosyal Hizmet Öğrencileri ziyaretinde 

ilgililerden oluşan yaklaşık 400 kişi katıldı. Panelde sosyal hizmete dair önemli Diğer paylaşımlarda bulunuldu. Panelin Oturum başkanlığını SHUDER Genel Başkanı Bülent Karakuş üstlendi..Panel Kapsamında; Davetli konuşmacı IFSW Genel Sekreteri Dr. Rory Truell, şu anda IFSW'ye Türkiye'nin de aralarında Olduğu 116 üye ülkenin bulundugu bilgisini vererek SHUDER'in IFSW icinde önemli Diğer ziyaretinde Güçlü Bir yeri oldugunu belirtmiştir. Dr. Truell Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği'ne A.Ş. Destek dayanışma amacıyla geldiğini söyleyerek Tüm IFSW Üyelerinin SHUDER'in next to oldugunu ziyaretinde destek vermeye devam edeceklerini ifade Etmiştir. Truell, "Sosyal Hizmet Mesleğinin Küresel Yönelimleri" başlıklı konuşmasında AYRICA siyasi ziyaretinde ekonomik politikalar nedeniyle Tüm Dünyada sosyal hizmetlere ziyaretinde sosyal yardımlara Ayrılan bütçelerin hızla kısıtlanmaya başladığını, bu kısıtlamaların artmasını beklediklerini ifade etmiş, Hizmet Verilen kişlerin haklarını ziyaretinde Hizmet kalitesini koruyabilmek Için IFSW Olarak çok daha Fazla dayanışma icinde olunması gerektiğini belirtti.

Panelist Dr. Veli Duyan (Ankara Üniversitesi SBF Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı), "Küresel 
başlıklı konuşmasında Değişimler Sosyal Hizmete Etkisi A.Ş."; Küreselleşmenin etkilerine dikkat 
Çekerek Sosyal Hizmet Uzmanları Olarak benzetilmiş A.Ş. Küresel sorunlardan Kendilerini uzak 
tutamayacaklarını ifade etti. Dr. Duyan, yeni durumlara Göre Artan Gelişen ettik Değişen
Oranda ırkçılık, engelli bireylerin daha Görünür hale gelmesi, göç Süreçleri ile Başlayan çok 
kültürlü, çok dinli, çok dinli alanlar nedeniyle sosyal Hizmetin hem yerelde hem de Ulusal düzeyde 

yeni fikirler A.Ş. Hizmet modelleri üretmesi gerektiğine dikkat Çekerek. Küresel A.Ş. Sorun 
beceri ettik, gereksinimler doğrultusunda Sosyal Hizmet uzmanlarının yeni BİLGİ Değer temelleriyle donanması gerektiğini vurgulayarak, Gelişen yeni Küresel yönelimlere Hizmet 
verebilecek yeterlilikte sürecini doğru anlayacak Öğrenciler Sosyal Hizmet ettik küreselleşme ettik 
Uzmanları yetiştirmeleri gerektiğinin altını çizdi. 

Panele Katılan Sosyal Hizmet Okulları Derneği Başkanı EASSW A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Acar (Kocaeli Üniversitesi SYO Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı) ise "Uluslararası İlkeler  Işığında Türkiye'de Sosyal Hizmet Eğitimi" başlıklı Bir konuşma Yaptı.

Dr. Acar konuşmasında Türkiye'de üniversitelerde, 42'si aktif, 41'i pasif olmak Üzere Toplam 83 sosyal Hizmet bölümü bulundugu bilgisini verdi. Ayrıca 20'si Örgün, 3'ü açıköğretim olmak Üzere  sosyal hizmette Toplam 23 önlisans programı bulunduğuna İşaret eden Sosyal Hizmet Alanında A.Ş. Graduate programlardaki öğrenci sayılarına da değinen Prof. Dr. Acar, Sosyal Hizmet 
bölümlerindeki Sosyal Hizmet mezunu akademisyenlerin Farklı bölüm mezunlarından daha az sayıda olduguna dikkat Çekerek bu alandaki İhtiyacı dile getirdi. Dr. Acar, ayrıca Küreselleşmenin Geleceği şekillendirici Etkisi bakımından ortak sorunların ortak ve çözümleri getirdiğini ziyaretinde Uluslararası Sosyal Hizmet müdahalesi gerektirdiğini belirtmiş, Eklendi bunun Sosyal Hizmet Eğitimine de yansıtılmasının önemini vurgulayarak konuşmasını tamamladı. 

Konuşmaların Ardından soru-cevap Bölümüne geçildi.Katılımcılar Panele İlişkin katkılarını A.Ş. 
Ölümlü görüşlerini aktardı. Konuşmacılara plaket takdim edilmesinin Ardından Panel 
son buldu.

IFSW Genel Sekreteri Dr. Rory Truell'e plaketini SHUDER Genel Başkanı Bülent 
Karakuş, Prof. Dr. Veli Duyan'a plaketini SHUDER YK üyesi Abidin Özdemir, Prof. Dr. Hakan Acar'a imkb plaketini SHUDER YK üyesi Kenan Topçu takdim etti. 

Yorumlar