Uyum ödülünün Muhteşem Yüzyıl'a verilmesi tartışmaya sebep oldu

Almanya'nın Bavyera eyaletinde 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinden dolayı yapımcı Timur Savcı'ya uyum ödülü verileceğinin açıklanmasına Türk dernekleri tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Uyum ödülünün Muhteşem Yüzyıl'a verilmesi tartışmaya sebep oldu

Almanya'nın Bavyera eyaletinde 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinden dolayı yapımcı Timur Savcı'ya uyum ödülü verileceğinin açıklanmasına Türk dernekleri tepki gösterdi.

Bavyera Uyum Konseyi'nden yapılan açıklamada, ödülün Muhteşem Yüzyıl'a verilme kararının gerekçesi "Türkiye’de tüm medya rekorlarını kıran bu dizi 50 ülkede gösterilmekte olup kültürleri ve halkları kaynaştırmaktadır." şeklinde ifade edildi.

Konuyla ilgili Münih Türk Konseyi adına bir açıklama yapan Sami Demirel, Bavyera uyum yetkilisinin hangi maksatla bu diziyi uyumla alakalandırdığını aklının bir türlü almadığını ifade etti. Demirel, Almanya'da yaşayan Türk kökenli vatandaşların topluma uyumu ile ilgisi olmayan bir diziye ödül verilmesinin adaletsiz bir yaklaşım olduğunu öne sürdü.

Augsburg Türk Veliler Derneği Başkanı Fahreddin Tuncay da uyum ödülünün Almanya'da faaliyet gösteren bir derneğe verilmesinin daha yerinde olacağını, söz konusu dizide Türk tarihinin ve değerlerinin doğru yansıtıldığını düşünmediğini söyledi. Bu dizinin Almanya'daki Türklerin uyumuna nasıl bir katkı sağladığını soran Tuncay, "Ödül, Türk Alman ilişkilerini eserlerine konu edinen Fatih Akın'a verilmiş olsaydı anlardım." dedi.

Münih Yabancılar Meclisi Başkanı Nükhet Kıvran ise ''Hangi şekilde bu dizinin ülkemizde entegrasyona katkısı olabilir ki?" diye sordu. "Diziyi beğeni ile izleyenlerin yanı sıra yoğun bir şekilde eleştiren kitleyi de göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum." diyen Kıvran, jüri üyelerinin hangi kriterlere göre ödül verdiğini bilmek istediğini ifade etti. Kıvran, Yabancılar Meclisi olarak bu tür ödüllerin Bavyera'da yaşayan ve uyuma katkı sunan kurum, kuruluş ve şahıslara verilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Güney Bavyera Eyalet Birliği Başkan Yardımcısı ve Bavyera Uyum Konseyi Üyesi olan Aykan İnan ise, "Bavyera Uyum Konseyi'nin Türk üyesi olarak Türk yapımcı Timur Savcı'nın ödüle layık görülmesi beni Türk insanı adına sevindirdi. Bu ödül Bavyera'da yaşayan ve uyuma çok başarılı katkıları bulunan birçok Türk vatandaşımızdan birisine verilseydi daha uygun olurdu, ama jürinin sanat alanında uygun gördüğü bu sanatçıyı kutlarım." dedi.

Bu yıl uyum ödüllerine ayrıca TV dizisi 'Lindenstrasse‘nin yapımcısı Hans W. Geissendörfer, Münih’te Rus Kültür Merkezi MIR derneğinin başkanı Tatjana Lukina ve Afgan bir gence meslek öğrenim imkanı sunarak Almanya’ya uyumu için ona şans tanıyan elektronik işletmesi sahibi Peter Rossmanith layık görüldü. CİHAN

Yorumlar