Ünlü isimlere Cumhuriyet Üniversitesi’nden ödül

Cumhuriyet Üniversitesi’nde (CÜ) devam eden Türkçe Günleri'nde, Lig Tv, Sky Türk 360 ve Show TV Spor spikeri Melih Gümüşbıçak, Haber spikeri Ayşenur Yazıcı, Tiyatro Sanatçısı Mehmet Atay ile Türk Halk Müziği Sanatçısı İrfan Gürdal’a...

Google Haberlere Abone ol
Ünlü isimlere Cumhuriyet Üniversitesi’nden ödül

Cumhuriyet Üniversitesi’nde (CÜ) devam eden Türkçe Günleri'nde, Lig Tv, Sky Türk 360 ve Show TV Spor spikeri Melih Gümüşbıçak, Haber spikeri Ayşenur Yazıcı, Tiyatro Sanatçısı Mehmet Atay ile Türk Halk Müziği Sanatçısı İrfan Gürdal’a Türkçeye hizmet edenler dalında ödül verildi.

CÜ Kültür Merkezi’nde düzenlenen Türkçe günlerinde Mirza Ferhali Ahundzade Günü'nde ünlü spikerler ile tiyatro ve halk müziği sanatçılarına Türkçeye yaptıkları katkılardan dolayı ödüle layık görüldü.

Geleneksel olarak düzenlenen Türkçe Günleri'nin 2. Gününde düzenlenen etkinlikte ünlü isimlere Türkçeye verdikleri hizmetlerden dolayı ödül verildi.

İlk ödülü Tiyatro sanatçısı Mehmet Atay’a takdim edildi. Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık’ın elinden ödülü alan Atay, ödülün kendisi için önemli olduğunu vurgulayarak, gençlere düzenli olarak okumalarını tavsiye etti. Gençlerin konuşmalarındaki bozukluktan herkesin şikâyet ettiğini anlatan Mehmet Akay bunun okumamaktan kaynaklandığına değindi. Tiyatro sanatçısı, üniversite öğrencilerinden Türkçeyi doğru kullanan kişilerin takip etmelerini istedi.

“TV DİZİLERİNE TAKILIP KALMAYIN”

Yıllarca haber spikerliği yapan ve ödüle layık görülen Ayşenur Yazıcı ise böyle ödülleri alınca ömrünü boşa geçirmediğini anladığını ifade etti. Televizyonun ve dizilerin zararlarından söz eden Yazıcı, şöyle devam etti:

“Televizyonun ve görselin olmadığı bir yerde sözlerle beyninize kan giderken hayal kurmak insanları anlamak için kapılar açıyor. 140 harfle yazmak zorunda olmadığınız duygularınız olması çok önemli. İnsanların bağlarını kuvvetlendiren öyküler okumanız çok önemli. Bunlar önemli olduğu için biz hala beraberiz, hala bir vatanız, hala Türküz. Rica edeceğim, televizyon dizilerine takılıp kalmayın. Oradaki hayatlar sadece dizilerde var. Herkesin karısı 90-60-90, herkesin kocası yatlarla gezmiyor bu ülkede. Biz çok farklı bir dünyadayız. Hipnoz edildiğiniz dizlerin karşısından kalıp ilk önce yan komşunuza sonra kendinize bakın, bir 20 yıl sonra neler düşünebileceğinizi ve nerede olabileceğinizi hayal edin. O zaman işte beni anlayacaksınız, ama dilerim benim yaşıma gelmeden anlayın.”

"BURADA KONUŞMAK MAÇ ANLATMAYA BENZEMİYOR"

Diğer ödül alan ünlü isim Spor Spikeri Melih Gümüşbıçak’tı. Türkçe’ye hizmet edenler ödülüne layık görülen Gümüşbıçak’ın ödül öncesi hayat hikayesi okundu. Ünlü spor spikerinin anlattığı maçlarında yer aldığı slaytın izlenmesinin ardından Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toplarlı’dan ödülünü alan Gümüçbıçak, Türkçeye hizmet etmeye TRT yıllarında başladığını ancak Türkçe’nin doğduğundan itibaren kendisine hizmet ettiğine işaret ederek “Kendimizi daha doğru ifade etmek için olmazsa olmazımız ortak dilimiz.” dedi.

Burada konuşmanın maç anlatmaya ya da program sunmaya benzemediğini vurgulayan Gümüşbıçak “Burada daha canlı bir iletişim var. Bu iletişimi kurma şansı sağladığınız için Cumhuriyet Üniversitesi ve hocalarıma çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Prof. Recep Toparlı ile daha önceden tanıştığını anlatan Spor spikeri, kendisinin eğitim hayatının devam ettiğini söyledi. Gümüşbıçak, maç anlattığı sırada Türkçeyi yanlış kullandığı zamanlarda Toparlı’nın zaman zaman uyarılarda bulunduğundan bahsetti.

Törende Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu’nun sanat yönetmenliğini yapan İrfan Gürdal da Türkçeye verdiği hizmetten dolayı ödül verildi. Gürdal ödül sonrası bir de türkü söyledi. CİHAN

Yorumlar