"Türk-Rus ilişkilerinde kan dolaşım süreci başladı"

Rusya’nın başkenti Moskova'da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi’nin düzenlediği toplantıya katılan Rus akademisyenler, iki ülke arasında kan dolaşımının başladığını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
"Türk-Rus ilişkilerinde kan dolaşım süreci başladı"

Rusya’nın başkenti Moskova'da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi’nin düzenlediği toplantıya katılan Rus akademisyenler, iki ülke arasında kan dolaşımının başladığını ifade etti.
Kültür Merkezi’nin Mütevelli Heyeti Kurulu toplantısına çok sayıda üye Rus akademisyen katıldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Diploması Akademisi öğretim görevlisi Prof. Dr. Aslanbek Mozloyev, “İlişkilerimiz liderlerin döndürebileceği ekvatorun ötesine geçti.” değerlendirmesinde bulundu.

Moskova’daki Başkent Toplumsal İlişkiler Komitesi İş Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; Türk-Rus Kültür Merkezi, merkezin Mütevelli Heyeti Başkanı ve Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Asya-Afrika Enstitüsü Direktörü Mihail Meyer, Rus parlamentosu alt kanadı Duma Rus-Türk parlamentolar arası Grubu Başkanı milletvekili İldar Gilmutdinov, Türkiye Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşaviri Alper Özkan, Türk Hava Yolları (THY) Rusya Genel Müdürü Mefail Deribaş, Prof.Dr. Mozloyev, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Vitali Naumkin, Şarkiyat Enstitüsü Türk Masası Başkanı Natalya Ulçenko, çok sayıda akademisyen ve Türkolog katıldı.

İKİLİ İLİŞKİLERDE KAN DOLAŞIMI SÜRECİ BAŞLADI

Toplantıyı yöneten Mozloyev ikili ilişkilerin hızla arttığını belirtti. Mozloyev: “Hepimiz verimli çalışıyoruz, ama geriye göz attığımızda neleri yapıp yapmadığımızı gözden geçiriyoruz. Bu bağlamda gelecek planlarımızı hazırlamak için toplanma kararı aldık. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Rusya ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmede Putin şunları ifade etti: İlişkilerimiz öyle düzeye ulaştı ki, hatta biz bunu bile bozamayız. İlişkilerimiz liderlerin döndürebileceği ekvatorun ötesine geçti. Güzel bir nitelik. Erdoğan da şunları ifade etti: İlişkilerimiz öyle bir noktadaki, 3.ülkeler bizi kıskanıyor. Siyasi liderlerin bu ifadeleri, Türk-Rus Kültür Merkezi gibi sivil toplum örgütleri için önemli anlam ifade ediyor. Liderler belgelere imza atarken, sivil toplum örgütleri düzeyinde gelişen ilişkileri göz önünde bulundurmakta. Çünkü bu ilişkilerin karşılıklı kan dolaşım süreci başladı.” dedi.
Bu tür anlamlı etkinlikleri düzenlemekle ilham aldıklarını vurgulayan Rus akademisyen, gelecekte daha geniş kapsamlı faaliyetlerin yapılması gerektiğini kaydetti.

MEYER: RUS-TÜRK DİLİ ÜZERİNDE KONUŞACAĞIZ
Meyer, mütevelli heyette önemli akademisyenlerin bulunduğunu ifade ederek, ikili ilişkilerin artırılması adına olumlu çalışmalar yapıldığını kaydetti. Meyer, “Bu yılı başarılı şekilde noktalıyoruz. Artık bizim varlığımızdan, faaliyetimizden Putin’in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov’un haberi var. Bu da şu anlamı ifade ediyor: Biz boşuna kürek çekmiyoruz. Bugün toplantımızda kıymetli arkadaşımız milletvekili Gilmutdinov da bulunuyor. Mecliste sıcak tartışmalara rağmen o zamanını bize ayırdı. Hem icracı hem de yasama kurumu bizi dikkate alıyor. Bizler iki ülke arasında ilişkilerde her şeyin güzel olması için varız. Kültür merkezinde Türk dostlarımız faal ve verimli şekilde çalışıyor. Ortak çalışmamız çok olumlu meyvesini veriyor. Rusya’da Türkçe, Türkiye’de Rusça öğreniliyor. Yakın zamanda Rus-Türk dili üzerinde konuşacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Duma milletvekili Gilmutdinov ise Türk milletvekilleri ile sıkı dostluk ilişkilerinin bulunduğunu ifade ederek Türk iş adamlarını da Rusya’ya yatırıma davet etti. Milletvekili, “Yakın zamanda çıkaracağımız yasalar bağlamında Sibirya özel ekonomi bölge olacak ve Türk iş adamlarını yatırıma davet ediyoruz. Ama bunun yanında kültürel ilişkilerimize ağırlık vermemiz lazım. Bazı siyasi görüşlerinize saygılıyız, ama bunlar sadece görüş ayrılığı, ilişkilerimizi etkilemez.” dedi. Rus milletvekili eğitim alanında Türkiye’nin çok geliştiğine işaret ederek ikili işbirliğin daha ileri taşınması üzerinde durdu.

Kültür ve Turizm Müşaviri Özkan, kültürel ilişkilerin artırılmasında devletin yanı sıra sivil toplum örgütlerine büyük görev düştüğünü vurgulayarak bu bağlamda Türk-Rus Kültür Merkezi’nin iki ülke adına önemli faaliyetlere imza attığını kaydetti.

PESKOV: GELİN BU 12 KİŞİYİ ALKIŞLAYALIM

Rusya Dışişleri Bakanlığı Moskova Devlet Uluslar Arası İlişkiler Üniversitesi (MGİMO )öğretim görevlisi Prof. Dr. Ponomaryova, Putin’in Basın Sözcüsü Peskov’un Türk-Rus Kültür Merkezi’nin tanıtım sinevizyonunu beğeniyle izlediğini ifade ederek, “Bizim yanımızda izledi ve çok etkilendi. Diplomatlar ülkeler arası dış politikayı belirler, halk diplomasisini ise akademisyenler, aydınlar ve halk ve sanatçılar düzenler. İşte kültür merkezinin platformu tüm halk diplomasisi güzergahlarını kendi bünyesinde birleştirdi. Peskov şunu da ifade etti: “Eğer Rusya’nın yurtdışındaki kültür merkezleri Türk-Rus Kültür Merkezi gibi çalışsa bu durumda söyleyecek söz kalmaz.” Eğer kültürlerimizi öğrensek inanın aramızda bazı siyasi sorunlar da olmaz. Bu ilişkileri artıran merkezde kaç kişi çalışıyor biliyor musunuz? 12 kişi! Gelin bu 12 kişiyi alkışlayalım.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar