Türk Dünyası'nda Mahtumkulu yılı

Türkmenistan'ın milli şairi Mahtumkulu Firaki, bu yıl Türk dünyasında önemli etkinlikler ile anılacak.

Google Haberlere Abone ol
Türk Dünyası'nda Mahtumkulu yılı

Türkmenistan'ın milli şairi Mahtumkulu Firaki, bu yıl Türk dünyasında önemli etkinlikler ile anılacak. Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2014 yılı Mahtumkulu yılı ilan edildi. Bununla ilgili etkinliklerin açılış töreni, 5 Şubat'ta Ankara'da yapılacak. Bir yıl boyunca dünyaca ünlü Türkmen düşünürü ve şairi Mahtumkulu Firaki ile ilgili değişik etkinlikler tertip edilecek. Etkinliklerin kapanış töreninin ise Aralık ayında Aşkabat'ta yapılması planlanıyor.
Bu arada Türkmenistan'da bu sene Mahtumkulu'nun doğumunun 290. yıldönümü çeşitli etkinlikler ile kutlanacak. Ülke yönetimi, bu etkinliklere büyük önem veriyor. Bu nedenle, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında düzenlenen geniş katılımlı Bakanlar Kurulu'nun ana gündemini bu konu oluşturdu. Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Mahtumkulu Firaki'nin doğum yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlayacaklarını kaydederek, yardımcılarına bu konuda bir takım talimatta bulundu. Berdimuhamedov, Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov'dan yurtdışındaki büyükelçilikler ve konsolosluklarda çeşitli etkinliklerin yapılmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Meredov, Mahtumkulu Firaki'nin Türkmen halkının hayatından önemli yer edindiğini söyleyerek, bu yıl çeşitli uluslararası konferansların ve büyük düşünürün yabancı dillere tercüme edilen kitaplarının tanıtım törenlerini düzenleneceğini kaydetti. Bakan, TÜRKSOY tarafından 2014 yılının Mahtumkulu yılı ilan edildiğini ve bununla ilgili etkinliklerin açılış töreninin 5 Şubat'ta Ankara'da yapılacağını belirtti.
Türk kültürünün ortak değerlerinden olan Mahtumkulu, Türkmenistan ve Türkiye ilişkilerinde de önemli yer edindi. Türkiye'nin birçok yerinde 18'inci yüzyılın büyük Türkmen bilgini ve şairi Mahtumkulu Firaki'nin büstü bulunuyor. Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar Mahtumkulu’nun eserlerinin ve düşüncelerinin Türkiye’de anlatılması ve yayılması için büyük çaba harcamaktadır.
2012 yılında Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un Türkiye’ye yapmış olduğu ziyarette, başkent Ankara’nın Dikmen Vadisi'nde yaptırılan Türkmenistan Parkı ile Mahtumkulu'nun heykelinin açılışı yapılmıştı.
Türkmenistan'da her sene 18 Mayıs'ta Mahtumkulu'yu anma etkinlikleri düzenleniyor. CİHAN

Yorumlar