Şeb-i Arus törenleri sevgi yürüyüşüyle başladı

Dünyanın tanıdığı İslam mütefekkiri, mutasavvıf Mevlana Celalettin-i Rumi'nin ahirete irtihalinin 740.

Google Haberlere Abone ol
Şeb-i Arus törenleri sevgi yürüyüşüyle başladı

Dünyanın tanıdığı İslam mütefekkiri, mutasavvıf Mevlana Celalettin-i Rumi'nin ahirete irtihalinin 740. yılı törenleri, 'kandil uyandırma, sevgi ve hoşgörü yürüyüşü, çocuk semazenlerin sema töreni ve Gülbang duası'yla başladı.

    Bu sene 'Gönüller şad ola...' temasıyla gerçekleştirilecek törenler, Hz. Mevlana'nın Şemsi Tebrizi ile buluştuğu Alaaddin Tepesi yakınlarındaki kandilin uyandırılmasıyla başlayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Konya milletvekilleri, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile birlikte çok sayıda davetlinin katıldığı 'Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü' ile devam eden ilk tören Mevlana Türbe Müzesi'ndeki etkinliklerle tamamlandı. Davetliler Mevlana Türbe Müzesi'nde çocuk semazenlerin yaptığı sema ayinini izledikten sonra Mevlana'nın sandukası başında yapılan Gülbang duasına amin dedi.

    Hz. Mevlana'nın ahirete irtihalinin 740. yılı dolayısıyla düzenlenen 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri 17 Aralık salı günü sona erecek. Kamu ve özel kesimden çok sayıda kurum ve kuruluş törenler kapsamında değişik etkinlikler gerçekleştirecek. Konya Valiliği törenler kapsamında İnce Minare Taş ve Ahşap Eserler Müzesi'nde "Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif Sergisi" açacak. Selçuklu Belediyesi de anma törenlerine Karatay Çini Eserleri Müzesi'nde düzenlediği "Yaşayan Selçuklu Mirasımız Sergisi" ile katılacak. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ise törenler kapsamında Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi (MKM) sergi salonunda fotoğraf, resim, el sanatları ve kitap sergisi açacak.

    17 Aralık akşamına kadar devam edecek olan Hz. Mevlana'yı anma törenlerinde Mevlana Kültür Merkezi'nde ilk gün hariç, her gün 2 kez Türkçe-İngilizce Mesnevi dersleri ile birlikte sema ayin-i şerifi yapılacak. Anma törenleri Hz. Mevlana'nın ahirete irtihal ettiği gece olan 17 Aralık'taki Şeb-i Arus (Düğün Gecesi) töreniyle sona erecek. Şeb-i Arus törenine Türkiye ve dünyadan çok sayıda devlet adamı, sanatçı, bilim adamı ve Mevlana dostunun katılması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar