Roma dönemi kalıntılarına koruma kalkanı

Malatya’da Roma dönemine ait kalıntılar olduğu düşünülen Arapgir ilçesi Karşıbağ Kaya Mezar Odası ile Darende ilçesi Yukarı Ulupınar köyündeki Bozyurdu Sırtı ve Karahöyük Tümülüsleri, birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildi....

Google Haberlere Abone ol
Roma dönemi kalıntılarına koruma kalkanı

Malatya’da Roma dönemine ait kalıntılar olduğu düşünülen Arapgir ilçesi Karşıbağ Kaya Mezar Odası ile Darende ilçesi Yukarı Ulupınar köyündeki Bozyurdu Sırtı ve Karahöyük Tümülüsleri, birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Malatya Valiliği, geçtiğimiz yıl 12 Aralık’ta Arapgir ilçesi Ormansırtı köyündeki Karşıbağ Kaya Mezar Odası ile Darende’nin Yukarı Ulupınar köyündeki Bozyurdu Sırtı ve Karahöyük Tümülüsleri’nin sit alanı ilan edilmesi için Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu. Kurul uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucu ilgili tarihi mekanlarla ilgili rapor hazırlandı.

Raporları inceleyen Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Roma dönemine ait olduğu düşünülen Karşıbağ Kaya Mezar Odası ile Bozyurdu Sırtı ve Karahöyük Tümülüslerini sit alanı olarak tescil etti. Kurulun kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Karar çerçevesinde bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyeceği belirtildi. Bununla birlikte bilimsel amaçlı kazı çalışmaları dışında hiçbir kazı işlemine izin verilmemesi, zorunlu durumlarda yapılacak altyapı uygulamaları için müze müdürlüğünün görüşüyle konunun koruma kurulunda değerlendirilmesi, yalnızca sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlerin devam edebileceği taş, toprak, kum vb. alınmamasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmemesine karar verildi.

CİHAN

Yorumlar