O akıllı mı? Belki Olabilir. Ama kesinlikle yapay!

Ex Machina, Dünya'nın ilk düşünen robotunu yapmak için bir araya geldiler! Fakat beklenmedik şeyler gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol
O akıllı mı? Belki Olabilir. Ama kesinlikle yapay!

Ex Machina,bilim kurgu alanında deneyimli senarist Alex Garland'ın ilk yönetmenlik denemesi.Film tarz olarak modern psikolojik gerilim tarzında bir ana konum ve üç merkezli aktörle anlatılmış. Filmin asıl gizemi, aktorlerin pek çok değişken duyguyu izleyicilere aktarıyor olabilmeleri. 

Filmin kısaca konusunu, Domhnall Gleeson filmde Caleb karakterini canlandandırmaktadır, Caleb, Blue Book  adında dünyanın bir numaralı arama motoru için çalışan zeki ve duyarlı genç bir programcıdır. (Önerme muhtemelen Google'ı deviren arama motoru olduğu ki filmin en zoraki fikri.) Bir sabah telefonun ekranında,rastgele olarak yapılan çekilişte özel bir ödül kazandığı mesajını görür. Kazandığı ödül çalıştığı firma Blue Book'un esrarengiz CEO'su, Nathan (Oscar Isaac) ile bir hafta geçirmektir.Caleb'i işvereni ile dışarıda takılma fikri  sevindirirken, gerçek gizemli Nathan'ın bir dağ yamacında,kabinde hayatını devam ettiyor olmasıdrı.Caleb Nathan'ın yaşadığı eve ulaşmak için yolun bir kısmını helikopter ve yürüyerek gitmesi gerektiğini öğrendiğinde daha fazla heycanlanır.

 

 

Söylemeye gerek yok, bu sıradan bir kabin değildir , duvarlarda milyon dolarlık resimleriyle bir labirentin yeraltı kompleksine girişidir. Bu dünyanın en değerli şirketinin sahibi kıllı-sakallı, bir kolunda Bill Gates diğer kolunda Mark Zuckerberg taşıyabilicek irilikte olduğunu görünce Caleb biraz endişelenmiştir.

Complekste konuşmayı sevmeyen Nathan'ın asistanından (Sonoya Mizuna) başka hiç kimse yer almamaktadır. Nathan bu komplekste çok gizli bir çalışma yaptığını ve Caleb'inde bu projenin bir parçası olmasını ister.

 

Nathan dünyanın ilk bilinçli android robotu  Ava'yı (Alicia Vikander) yapmak istemektedir. Caleb ile Ava arasındaki yoğun konuşmalar sonucunda duygusal bir bağ mı oluşuyor?

İnsan bir Robot'a gerçekten aşık olabilir mi? 

 

Bazı açılardan, izleyicinin filmle ilgili şüpheleri, Caleb'in  Ava hakkında şüphelerine ayna oluyor.

Ex Machina, kesinlikle seksi robotların olduğu veya Frankenstein gibi ortalama bilim kurgu filmlerinden çok daha zekice kurgulanmış bir film olduğunu söyleyebiliriz. Film görsel olarakta çok güçlü, Nathan'ın minimalist yaşam alanını çevreleyen dağ manzarası ve  bölge Norveç'te çekilmiş.Ava’nın gerçekçi dizaynı göz kamaştırıyor.

Ex Machina aslında  hafif kalitesiz fantastik zorlama bir felsefi dram gibi görünüyor.


O akıllı mı? Belki Olabilir. Ama kesinlikle yapay!

 

Yorumlar