Nobel ödüllü yazar Moye: İstanbul’un tarihi dokusundan çok etkilendim

2012 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ve Türkiye’de temaslarını sürdüren Guan Moye, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol
Nobel ödüllü yazar Moye: İstanbul’un tarihi dokusundan çok etkilendim

2012 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ve Türkiye’de temaslarını sürdüren Guan Moye, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Guan, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul’un, tarihi ve kültürel dokusunun korunmasından çok etkilendiğini söyledi.

Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) ve Türk-Çin Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜÇSİAD) düzenlediği “Çin’den Türkiye’ye 100 Entelektüel” projesi kapsamında Türkiye’ye gelen Guan Moye, gezisini sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destek verdiği bu projeyle bugüne kadar 94 entelektüel ağırlandı. Bu projenin en ağır misafiri Guan, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Kabulde, Çin’in Ankara Büyükelçisi Gong Xiaosheng da hazır bulundu.

Kabulde konuşan Gül, Türkiye’nin Çin ile ilişkilerinin köklü bir geçmişe dayandığını ve kültür alanındaki iş birliğinin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, kültürün somut olmayan, hikaye ve anlatı gibi unsurlarını modern roman tekniğiyle harmanlayarak dünya edebiyatına kazandıran Guan Moye'nin eserlerinin Türkçeye tercüme edildiğini ve büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

GUAN MOYE: İSTANBUL’UN TARİHİ VE KÜLTÜREL DOKUSUNUN KORUNMASINDAN ÇOK ETKİLENDİM

Görüşmede Guan Moye ise Çin’de de Türk halkı ve kültürüne artan bir ilgi bulunduğunu, Türkiye’ye gelmeden önce okuduğu eserlerden kafasında İstanbul hakkında bir resim oluşturduğunu; ancak tabiatıyla gördüklerinin kitaplardan çok daha zengin olduğunu dile getirdi.

Çok çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusunun korunmasından çok etkilendiğini vurgulayan Çinli yazar, İstanbul’da Nobel ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk ile de bir araya geldiğini hatırlattı. Guan, önümüzdeki dönemde Türk ve Çinli yazarların daha fazla sayıda eserinin tercüme edilmesi sağlanarak bu iki halkın birbirini daha iyi tanımasını ve anlamasını arzu ettiğini ifade etti.

Görüşmenin ardından Guan Moye, Çin’in Ankara Büyükelçiliği’nde ağırlandı. Burada Çinli yazar, Türkiye’nin hoşgörü ve çeşitliliğinin de kendini çok etkilediğini belirtti. Guan, Türkiye’ye geldikten sonra bu ülkenin ne kadar gelişmiş olduğunu gördüğünü de sözlerine ekledi. Yeniden yurt dışına çıktığında ilk geleceği öncelikli ülkenin de yine Türkiye olacağını vurguladı.

Guan Moye, yarın İstanbul’da basın mensuplarıyla bir araya geldikten sonra yine İstanbul’da Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile görüşecek. CİHAN

Yorumlar