'Metropolis Antik Kenti kazıları için devlerden destek istiyoruz'

Metropolis Antik Kenti’nin ören yeri olması için dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı 2011 yılında Torbalı’ya davet edip rapor hazırlayan Torbalı Ticaret Odası (TTO) için Yeniköy kazı evinde tören düzenlendi. TTO Başkanı Abdulvahap...

Google Haberlere Abone ol
'Metropolis Antik Kenti kazıları için devlerden destek istiyoruz'

Metropolis Antik Kenti’nin ören yeri olması için dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı 2011 yılında Torbalı’ya davet edip rapor hazırlayan Torbalı Ticaret Odası (TTO) için Yeniköy kazı evinde tören düzenlendi. TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, Philsa’nın Sabancı Vakfı üzerinden kazılara uzun yıllardan beri destek verdiğini; İzmir’de ilk 100 firmaya giren Torbalılı JTİ, Agromey, TTL Tütün, Sun Tekstil, Ekoten Tekstil, TAD, TEZOL Tütün, Özgörkey, Dr. Oetker, ARKAS, Verde Yağ, Alfemo, Batı Basma, TUKAŞ, ve Süper Pak Ambalaj gibi firmalara, destek olmaları için ziyaretler gerçekleştireceklerini açıkladı.

TTO Başkanı Olgun, Metropolis’te bulunan ‘atriumlu’ zengin evleri’nin bu bölgede ticaretin ne kadar eski olduğunu gösterdiğini belirterek, “Torbalı’nın ticaret yaşamı tarih kadar eski. Şimdi devlerin kapısını çalıp zengin kenti Ana Tanrıça’ya sahip çıkmalarını isteyeceğiz.” dedi. Doç. Dr. Serdar Aybek ise “Metropolis’in ören yeri olması için Torbalı Ticaret Odası’nın çok desteğini gördük. Bugün kendilerini kazı evine davet edip çalışmalarımız hakkında bilgi verdik. Yapılan çalışmalardan daima Torbalı Belediyesi, Sabancı Vakfı ve MESEDER’in desteklerini görüyoruz. Diğer firmaların desteği için başkanımızdan yardım istedik.” şeklinde konuştu.

ÖREN YERİ TAMAM

İlçeyi turistlerin akınına uğratması beklenen ve ekonomik açıdan büyük bir kalkınma yaşatacağı belirtilen tarihi kentin ören yeri çalışmaları tamamlandı. Yürütülen çalışmalarda antik kentin çevresi tel örgülerle çevrildi. Ziyaretçi karşılama yeri, yürüyüş yolları, bilet kesim noktaları, oto parklar ve diğer tüm hizmet binalarının büyük çoğunluğu tamamlandı.

Turizm Bakanlığı ve Trakya Üniversitesi’nin işbirliği ve Torbalı Belediyesi desteğiyle 23 yıldır sürdürülen kazılarda yüzlerce eser gün yüzüne çıkartıldı. Bölgenin açılışının yapılmasıyla Torbalı’ya turist akını yaşanacak. İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın büyük önem verdiği ören yeri çalışmalarında sona gelindi. Ören yeri, yapılacak tören ile turistlere açılacak. Metropolis Antik Kenti aynı zamanda tur kapsamına da alınacak.

NELER BULUNDU?

1989 yılında dönemin Belediye Başkanı Ertan Ünver tarafından başlatılan Metropolis kazıları Sabancı Vakfı ve MESEDER’inkatkıları ile tam 35 yıldır devam ediyor. Torbalı Belediyesi’nce de desteklen arkeolojik kazılar sonucu tiyatro, bouleuterion (meclis yapısı), stoa (üstü kapalı gezinti yolu), latrina (genel tuvalet), hamam-gymnasiumkompleksi, atriumluve peristylli evler (ortasında sütunlu bir avlu ve havuz bulunan konut tipi), hamam-palaestra (güreş alanı) ortaya çıkarıldı. Kentin akropolisi’nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları sırasında, burada da Erken Tunç Çağı ve Orta Tunç Çağı’na ait bazı seramik parçaları ile taş baltalar ve Hitit Dönemi ile çağdaş bir mühür ele geçirildi.

CİHAN

Yorumlar