Kosova

Diğer adıyla; Kosova Cumhuriyeti Balkanlarda bulunan bu ülke Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk ile sınırı bulunan, yıllarca işgal altında bulunduktan sonra 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmiş bir ülkedir.

Google Haberlere Abone ol
Kosova

Diğer adıyla; Kosova Cumhuriyeti Balkanlarda bulunan bu ülke Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk ile sınırı bulunan, yıllarca işgal altında bulunduktan sonra 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmiş bir ülkedir.

2 milyon nüfusu bulunan Kosova büyük kısmı dağlık olan, kışları soğu ve karlı, yazları sıcak ve kurak geçen bir yapıya sahiptir. En önemli geçim kaynaklarından birisi kış turizmidir. Kuruluş tarihi Roma İmparatorluğuna dayanan Kosova Atilla’nın işgali ile Hun İmparatorluğunun himayesine girmiş, ardından sırasıyla Bulgarların ve Sırpların egemenliği altına girmiştir. 1989 yılında Osmanlı tarafından fethedilen Kosova 1913 yılına kadar Osmanlı toprağı olarak kalmıştır. Bu nedenle Kosova’da Osmanlı eserleri çoktur. 1913 yılında Sırbistan Krallığı himayesine bırakılan Kosova 1945 yılında Yugoslavya’ya bağlı bir eyalet statüsünü aldı. 

SSCB’nin çökmesi ile birlikte Yugoslavya’ya bağlı eyaletler bağımsızlığını ilan etmeye başlayınca Kosova’da bağımsızlığını ilan etmek istedi. Fakat Sırbistan ordusu Kosova’yı işgal etti. 1995 yılından 1999 yılına kadar Sırp askerleri, birçok sivilin ölmesine sebep oldu. Bu 4 yıllık süre zarfında Kosova’da tam bir insanlık dramı yaşandı.1999 yılında NATO müdahale edene kadar, dünya bu olaya seyirci kaldı. NATO daha sonraki yıllarda Kosova’nın idaresini Birleşmiş Milletlere bıraktı. 2008 yılında tekrar Kosova Cumhuriyeti ilan edildi. Daha sonra Avrupa Birliğine katıldı.

Kosova’nın resmi dili; Arnavutça ve Sırpçadır. Fakat en çok konuşulan dil Türkçedir. Etnik olarak Türkler, Sırplar, Arnavutlar çoğunlukta olmak üzere, bazı küçük topluluklar yaşamaktadır. Sırplardan büyük zulüm gördükleri halde hala bünyesinde çok sayıda Sırp barındırmaktadırlar. Bunlar üstelik kış turizminin yoğun yapıldığı bölgelerde yaşamakta memleket ekonomisinde büyük pay sahibi olmaktadırlar. 

Ayrıca siyasette de Arnavutlar la birlikte yüksek oranda söz sahibidirler. Bağımsızlık ilan edildikten sonra Türkler yeni yeni siyasette görülmeye başlamış, 2010 yılında ilk siyasi partilerini kurmayı başarmışlardır. Tarih boyunca büyük badireler atlatan Kosova özellikle son çeyrek asırda yaşadığı olayların yaralarını yeni yeni sarmaya başlamış, bir ülkedir. Bu sürede Türkiye’nin yapmış olduğu yardım ve destek yadsınamayacak kadar çoktur.

Yorumlar