Finlandiya Başkenti

Finlandiya başkenti Helsinki'dir. Helsinki ilk olarak İsveç Kralı I. Gustav tarafından 1550 yılında kurulmaya başlanmıştır.

Google Haberlere Abone ol
Finlandiya Başkenti

Finlandiya başkenti Helsinki'dir. Helsinki ilk olarak İsveç Kralı I. Gustav tarafından 1550 yılında kurulmaya başlanmıştır. Bölgeye yapılan limanın işleyebilmesi için Kral alana yerleşim çağrısında bulunduysa da Helsinki uzun yıllar boyunca gelişememiş, kasaba olarak kalmıştır fakat Ruslar'ın bölgeyi işgal etmesiyle birlikte dikkatler buraya çevrilmiş, hakimiyetin kaybedilmemesi adına alana Suomenlinna Kalesi yapılmıştır. Zaman içerisinde Ruslar'ın bölgeden çekilmesiyle birlikte şehir gelişmeye devam etmiş ve nihayetinde 1812 yılında Çar I. Aleksander başkentin Turku'dan, Helsinki'ye taşınmasına karar vermiştir. Ardından Ulusal Üniversite dahil birçok kuruluş eski başkent Turku'dan, Helsinki'ye taşınmıştır ve şehir giderek gelişerek, büyümeye devam etmiştir. İkinci Dünya Savaşı esnasında Ruslar'ın bombardımanına maruz kalan şehrin bir kısmı zarar görmüş ancak kısa süre içerisinde tekrar toparlanarak uluslararası çapta politik ve spor etkinliklerine ev sahipliği yapmıştır. 

 Ülkenin en güneyinde yer alan Helsinki 500.000'i aşkın nüfusuyla Finlandiya'nın en büyük ve kalabalık şehridir. Komşu şehirleri Espoo, Kauniainen ve Vantaa olan Helsinki aynı zamanda eğitim, eğlence, moda, işletme, medya, turizm gibi sektörlerin de merkezidir. Kozmopolit bir şehir olan Helsinki 100'ün üstünde farklı milletten insan barındırnaktadır. Anadil olarak Fince konuşulan bölgede İsveççe ve İngilizce de yaygın bilinen diller arasındadır.  Genel olarak kıyıya paralel uzanan yollardan ve geniş bulvarlardan oluşan Helsinki mimari açıdan açık renkli granit taşlarla kaplı olduğundan Beyaz Kent adıyla da anılır. Şehrin önemli noktalarından ilki ise tarihi açıdan da büyük önem taşıyan Suomenlinna Adası ve bu ada üzerinde yer alan Suomenlinna Kalesi'dir. Helsinki'nin gelişiminde büyük payı olan bu kale turistler tarafından da yoğun ilgi görmektedir. Şehrin önemli noktalarından bir diğeri ise Ruslar Helsinki'yi işgal ettikleri dönemde yapılan ve Rus mimarisinden izler taşıyan Uspenski Katedrali'dir. Daha birçok önenli katedral ve kiliseye ev sahipliği yapan Helsinki'nin en önenli simgelerinden biri de Sibelius Anıtı ve bu anıtın bulunduğu Sibelius Parkı'dır. Müzeler ve sanat galerileri açısından zengin olan kent turistlerin ilgi odağıdır. 

Yorumlar