Çanakkale Savaşları'nın 'Son Mektup'u çekiliyor

"120" adlı filmi çeken yönetmen Özhan Eren'in son projesi olan ve Çanakkale Savaşları'nı anlatan "Son Mektup" filminin çekimleri başladı. Filmde Tansel Öngel, Nesrin Cavadzade, Nermın Hüseynova ve Barbara Sotelsek ile dev bir oyuncu kadrosu...

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale Savaşları'nın 'Son Mektup'u çekiliyor

"120" adlı filmi çeken yönetmen Özhan Eren'in son projesi olan ve Çanakkale Savaşları'nı anlatan "Son Mektup" filminin çekimleri başladı. Filmde Tansel Öngel, Nesrin Cavadzade, Nermın Hüseynova ve Barbara Sotelsek ile dev bir oyuncu kadrosu yer alıyor. 27 Şubat 2015'te seyirciyle buluşacak filmde, gönüllü olarak Çanakkale’ye giden ve orada tanışan Pilot Yüzbaşı Salih Ekrem ile Nihal Hemşire'nin hikayeleri anlatılıyor. İkisi bir yandan savaşın zorlu şartlarında koşuştururken diğer yandan da Fuat isminde kimsesiz bir çocuğu korumak için birlikte mücadele ederler. İngilizlerin bir hava baskınında Salih Yüzbaşı’nın ona yardımı sayesinde kurtulan Fuat, Nihal Hemşire’nin kanatları altına sığınarak ikisinin daha da yakınlaşmasına vesile olur.

Başrol oyuncularından Tansel, filmde bir pilotu canlandırdığını söyledi: "Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı yaklaşıyor. Bu savaş, bizim topraklarımız için de dünya tarihi için de çok önemli bir savaş. Sadece kara savaşı yok bu savaşlarda. Bizim filmin başlangıcı zaten deniz çıkarması. Denizden ve havadan önce saldırıyorlar. Elimizdeki sınırlı imkanlarla biz bunlara karşılık vermeye çalışıyoruz. Onlardan gemiler batırıyoruz. Hiç beklemedikleri bir şey. Onlardan beş gemi batırıyoruz. Kara savaşlarına dönüştüğünde, birbirlerine yiyecek içecek verdikleri bir savaş. Savaşın en önemli simgesi, Gelibolu Yarımadası'nda bulunan bir Türk askerinin, Anzak askerini kucağında taşıması. O beni çok etkiledi. Salih Ekrem adlı hava yüzbaşısını oynuyorum. Osmanlı döneminde çok fazla pilotu yok. Almanya'da eğitim görüp Türkiye'ye dönüyorlar. O dönemdeki uçaklar, bildiğimiz uçaklar değil, üstleri açık. Daha çok bilgi toplamak için uçuyorlar. Uçaklarda ateşli silah tesisatı yok. Gayet ilkel ve o uçaklara binmek cesaret ister."

HAZIRLIKLAR ALTI YIL ÖNCE BAŞLADI

Filmin yönetmeni ve aynı zamanda oyuncusu Eren ise hazırlıklara altı yıl önce başladıklarını belirtti. Hedeflerinin Çanakkale Savaşları'na lâyık bir film yapmak olduğunu belirten Özhan Eren, "Çanakkale Savaşları'nın 100. yılında çok iyi bir filmi olsun bu ülkenin. Biz yapabilirsek, inşallah bu film o olsun. Canıgönülden dilerim ki 100. yılında ülkemizin Çanakkale ile ilgili en az bir tane çok güzel, çok ciddi bir sinema filmi olsun. Biz de Son Mektup ile onu hedefliyoruz. Çok uzun senelerdir çalışıyoruz, aklımıza gelebilecek bütün detayları hesapladık. Altı yıl önce başladım senaryosunu yazmaya. Daha sonra uçak ve harp gemilerinin animasyon çalışmaları başladı, geçen yıl onlar bitti. Bütün sahnelerin geçtiği yerleri dekor olarak ürettik. 100. yılına, harbin kendisine, fedakâr Mehmetçiğe lâyık olan bir film yapabilirsek biz dersi geçmiş olacağız." şeklinde konuştu.

Başrol oyuncularından Cavadzade de senaryodan çok etkilendiğini belirterek, bugüne kadar hiç dönem filminde oynamadığını söyledi: "10. filmim ama daha önce hep günümüz karakterlerini canlandırdım. İlk defa bir dönem filminde oynuyorum. Bu beni çok heyecanlandırdı, yani 1915’te yaşamış bir karakteri oynamak, her şeyden önce bir de 23 yaşında bütün ailesini Balkan Harbi'nde kaybetmiş, kendi isteğiyle, gönüllü olarak Çanakkale Savaşı’na yardımcı olmak için katılan bir hemşireyi oynamak çok cezbedici bir şey olarak göründü gözüme ve kendimi deneyimlemek istedim bu projede." dedi. CİHAN

Yorumlar