Aşıklar Bayramı'nda sazlarının teline dokunan söz ustaları mest etti

Kars Belediyesi'nce bu yıl 9'uncusu düzenlenen 'Aşıklar Bayramı' ile sazlarının teline dokunan yurti içinden ve yurt dışından 150 aşık dinleyicilerini mest etti. Üç gün süren etkinliğe il protokolünün ilgisiz kalması ise vatandaşların...

Google Haberlere Abone ol
Aşıklar Bayramı'nda sazlarının teline dokunan söz ustaları mest etti

Kars Belediyesi'nce bu yıl 9'uncusu düzenlenen 'Aşıklar Bayramı' ile sazlarının teline dokunan yurti içinden ve yurt dışından 150 aşık dinleyicilerini mest etti. Üç gün süren etkinliğe il protokolünün ilgisiz kalması ise vatandaşların tepkisini çekti.

Bölgenin, en temel kültürel öğelerinden olan aşıklık geleneğini sürdüren etkinliğe, yurt içi yanı sıra Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Türkmenistan, İran ve Azerbaycan'dan aşıklar, sazlı sözlü şiirleri ile açık hava ve salon programlarıyla 3 gün boyunca katkı sundu. Etkinlikte, usta ve çırak aşıkların atışmaları ilgi odağı oldu.

Bayramın 2. gününde aşıklar, halk ozanı Yener Yılmazoğlu'nun yönetiminde sokak korosu oluşturdu. Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta'nın da eşlik ettiği koro, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 6 Ekim 1920'de Kars'a gelişinde halkı selamladığı Belediye binası önünde oluşturdukları koro eşliğinde yaklaşık 1 saat konser verdi. Aşıkları ilk defa koro eşliğinde gören vatandaşlar, cep telefonlarıyla bu anı fotoğraflama derdine düştü.

KARADENİZLİLER COŞTURDU

Âşıklar Bayramı, Karadenizliler Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği'nin katkısıyla oluşturulan Karadeniz oyunlarıyla da farklı bir renge büründü. Karslıların alkış ve ıslıkları eşliğinde gösteri sunan Karadeniz Folklor Ekibi kentin tarihi dokusu eşliğinde izleyenlere doyumsuz keyifler yaşattı.

Dernek yönetimine katkılarından dolayı teşekkürlerini ileten Belediye Başkanı Karaçanta, "Karadenizliler bayramımıza renk kattılar. Kendilerini kutluyorum. Dernek başkanımıza bu jesti için teşekkür ediyoruz, çünkü bu gösteri onun katkılarıyla oldu. 9. Uluslararası Kars Âşıklar Bayramı etkinliklerimize Trabzon'dan aramıza katılıp bizleri yalnız bırakmayan, bayramımıza renk katan arkadaşlarımızı candan tebrik ediyorum. Katkılarından dolayı özellikle Karadenizliler Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanımız Necmi Kocaoğlu Bey'e ve değerli yönetimine teşekkür ediyoruz. Folklor grubu bizleri çok memnun etti ve etkinliklerimize güzel bir renk kattılar. Kendilerini tekrar tekrar kutluyor ve tebrik ediyorum." dedi.

ÖNCE BALONLAR SONRA HAVAİ FİŞEKLER PATLADI

Aşıklar şöleninde dikkatlerden kaçmayan bir başka farklılık ise haberciliğiyle tanınan gazeteci Tacettin Durmuş'un havai fişek gösterisi oldu. Hava fişek gösterisi öncesi Kars Spor'un renkleri olan yeşil beyaz balonlar yere bırakılınca çocuklar arasında balon patlatma yarışması yapıldı. Yüzlerce balonu birbiri ardına patlatan çocuklar gönüllerince eğlendi. Aileler de çocukların balonları patlatmasına eşlik edince ortaya renkli görüntüler çıktı.

Balon sefasından sonra havai fişek gösterisi yapıldı. Başkan Murtaza Karaçanta gösteri sonrasında Durmuş'a teşekkür ederek, önümüzdeki yıllarda bu gösterilerin daha büyüğünü yapacaklarını söyledi.

'EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR'

Yurt dışından ve yurt içinden gelen aşıkların sahne aldığı final gecesinin son bölümünde tüm aşıklara ve etkinliklere 3 gün boyuna destek veren bazı gazetecilere teşekkür plaketi verildi. Aşılara ve gazetecilere plaketleri, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, İl Müftüsü Mehmet Genç, MHP PM üyesi Muharrem Yıldız, Belediye Başkan Yardımcıları Ferit Yenice ile Yakup Yıldız tarafından verildi.

Plaket takdimin ardından konuşan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Aşıklar Bayramı'na katılan tüm aşıklara, etkinliklere destek verenlere ve emeği geçen belediye personeline teşekkür etti. Karaçanta, "İnanır mısınız bir mutluluk ancak bu kadar güzel ifade edilebilir. Bundan dolayı huzurlarınızda onur duyduğumuz ozanlarımız başta olmak üzere değerli hocalarımıza ve emeği geçenlerin hepsine candan teşekkür ederim. Doğunun güneşi, vatanın süsü, aşıklar kenti Kars'tan tüm dünyaya selam olsun. Aşıklık geleneği Türk geleneğinin olmazsa olmazıdır. Ben de burada bir yerel yönetici olarak söz veriyorum. Bu geleneğimizi her gün daha da geliştireceğiz. Her gün daha da güzel yapacağız. Bunun sözünü veriyorum. Üç gündür bizi yalnız bırakmayan, şehrimizi ve bu güzel geleneğimizi sadece Kars’a değil dünyaya duyuran değerli gazeteci dostlara candan teşekkür ediyorum. Bu başarıların devam etmesini istiyorum." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar