"Şahane Züğürtler" oyununun galası yapıldı

- Haldun Dormen'in yönettiği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen "Şahane Züğürtler" oyununun galası yapıldı

Google Haberlere Abone ol
"Şahane Züğürtler" oyununun galası yapıldı

İSTANBUL (AA) - Fransız bulvar tiyatrosunun öncülerinden aktör, yazar ve yönetmen Jacques Deval'in 1933'te yazdığı "Şahane Züğürtler" adlı oyunun galası, ünlü tiyatro sanatçısı Haldun Dormen'in yönetiminde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen "Şahane Züğürtler" oyunun galasına İstanbul Valisi Vasip Şahin'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Oyun öncesi AA muhabirine açıklama yapan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Süha Uygur, oyunun bir "dönem hikayesi" olduğunu ve hayatın içinden duygulara yer verdiğini söyledi.

Oyunun, Rusya'dan Avrupa'ya kaçan bir çiftin var olma savaşını komedi diliyle anlattığını belirten Uygur, "Haldun Dormen'in daha önce iki kez sahneye koyduğu, şimdi de Şehir Tiyatroları için tekrar yönettiği bir oyun. Daha önce sahnelenen 'Şahane Züğürtler' oyunlarında rol alan büyüklerimiz de burada. Anlamlı bir gece. Sanatın birleştirici ve yapıcı gücü, bugünlerde ihtiyacımız olan bir şey." dedi.

- "Ölümsüz bir oyun"

Aynı oyunda daha önce iki kez yer alan Haldun Dormen de oyunun Şehir Tiyatrolarında tekrar oynanmasının kendisini çok mutlu ettiğini belirtti.

"Şahane Züğürtler"in ölümsüz bir oyun olduğunu vurgulayan Dormen, şunları söyledi:

"İlki 1963'te çok gençken, ikincisi 1993'te tam rolün yaşlarındayken bu oyunda yer aldım. Unutamadığım bir oyun ve rol oldu benim için. Şimdi de çok büyük bir başarı kazanır inşallah. Tiyatro, insanların duygularını dile getirmektir. İzleyici de bu oyunda çok güzel duygular bulacak."

Oyunda, daha önce Haldun Dormen'in canlandırdığı "Mikael" karakterini canlandıran Can Başak ise Haldun Dormen'le çalışmanın çok keyif verici ve özel bir duygu olduğunu dile getirdi.

Başak, Dormen'le 28 yıl önce "Kuşlar" oyununda birlikte çalıştıklarını hatırlatarak, konservatuvardan öğrencisi olduğu Dormen'in kendi kariyerinde önemli katkısı bulunduğunu anlattı.

"Şahane Züğürtler"in, Türk tiyatrolarında efsaneleştiğini vurgulayan Başak, şöyle konuştu:

"Daha önce büyük başarı kazanarak yüzlerce kez izleyiciyle buluşmuş bir oyun. Haldun Dormen'le özdeşleşmiş bir rolü oynuyorum. Bir tarafından zor, bir tarafından çok keyif verici. Çok güler yüzlü bir oyun. Bazı komediler sadece güldürür. Çıkarsınız ve unutursunuz. Bu oyundan çıktığınızda düşüneceğiniz şeyler de var. Bir yanından mülteci hikayesi olduğu için güncelliğini koruyor. Dünyada birçok tiyatronun da repertuvarında yer alıyor."

- Eski oyuncular da sahneye çıktı

Yaklaşık 2,5 saat süren 2 perdelik oyunun sonunda, "Şahane Züğürtler"in daha önceki temsillerinde rol alan, Nevra Serezli, Ersin Ökten, Sevil Üstekin, Yeşim Alıç ve Esin Eden de sahneye çıktı.

Asude Zeybekoğlu'nun çevirisini yaptığı "Şahane Züğürtler"de, Barış Çağatay Çakıroğlu, Buğra Can Ildırışık, Can Doğan, Ceylan Çete, Çağrı Özgür Hün, Dilay Taşkaya, Engin Akpınar, Hakan Güner, Müge Akyamaç, Onur Şirin, Özgün Akaçça ve Süeda Çil de rol alıyor.

Sahne tasarımını Barış Dinçel'in, kostüm tasarımını Canan Göknil'in yaptığı oyunda, ışık tasarımını Özcan Çelik, efekt tasarımını ise Serkan Yavşan üstleniyor.

Oyunun konusu:

"Rusya'daki devrimden sonra pek çok Rus asilzadesi batı ülkelerine kaçar. Ouratieff çifti de bu ailelerden biridir. Çar'a ait yüklüce bir serveti de beraberinde getiren çift bu paraya dokunmaz, çeşitli evlerde hizmetçilik ve uşaklık yaparak hayatlarına devam ederler. Ancak bu parada herkesin gözü vardır ve Ouratieff çifti parayı korumak için büyük bir gayret içindedir. Neticede, çok büyük bir servete hükmetmekle beraber yoksul bir hayat yaşayan çiftin başına akıl almaz olaylar gelir."



Yorumlar