“Korsan“ balesi bu akşam Süreyya sahnesi'nde

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, yeni sezonu "Korsan" balesiyle bu akşam Kadıköy'deki Süreyya Opera Sahnesi'nde açacak

Google Haberlere Abone ol
“Korsan“ balesi bu akşam Süreyya sahnesi'nde
İstanbul Devlet Opera ve Balesi dansçıları, 2016-2017 bale sezonunu açacakları "Korsan/Le Carsaire" balesinin hazırlıklarını tamamladı.

Prömiyeri geçen sezon yapılan eserin genel provası, Kadıköy'deki Süreyya Opera Sahnesi'nde gerçekleşti.

Kostümlü son prova, başkoreograf Ayşem Sunal'ın yönetiminde yapıldı.

Bale sanatçıları, bu akşam Süreyya Opera Sahnesi'nde "Korsan" eserinin sunumuyla seyirci karşısına çıkacak.

Eser; ayrıca 7 ve 11 Ekim tarihlerinde saat 20.00'de, 8 Ekim'de saat 16.00'da Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi'nde izleyici ile buluşacak.

“Korsan“ balesi

İngiliz Şair Lord Byron'un aynı adlı şiirinden esinlenerek Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges ve Joseph Mazilier'in metnini yazdığı "Korsan" balesi, Beşiktaş Lions Kulübü Türkan Kahramankaptan yarışmasında "Yılın En İyi Balesi" ödülüne layık görüldü.

Müziği Adolphe Adam, Cesare Pugni, Leo Delibes, Riccardo Drigo, Prince Oldenbourg'un bestelerinden oluşan balenin koreografisini, günümüzün yaşayan bale efsanelerinden Kanadalı bale sanatçısı Anna Marie Holmes yaptı.

"Korsan", Conrad'ın korsanları ve arkadaşı Birbanto'yla Osmanlı İmparatorluğu'na doğru yola çıkması ile başlayıp, karaya çıktıklarında çeşitli malların ve esirlerin satıldığı bir pazarda Conrad'ın esir kızlar arasında gördüğü Medora'ya aşık olması ve Seyd Paşa'nın haremi için bu kızı seçmesi ile devam ediyor.

Teknik açıdan çok güçlü, artistik bakımdan Hollywood filmlerini aratmayan "Korsan"da orkestrayı Bujorel Hoinic yönetiyor. Eserin dekoru Zeki Sarayoğlu, kostüm tasarımı Çimen Somuncuoğlu ve ışık tasarımcı Müfit Özbek imzası taşıyor.

Geçen sezon Türkiye'yi temsil etmek üzere Monte Carlo Balesi'nde (Les Ballets de Monte-Carlo) dans eden başdansçılardan Melih Mertel'in "Conrad" rolü ile yeniden İstanbul seyircisiyle buluşacağı eserde, "Medora" rolünde Deniz Kılınç, Melike Manav ve Gizem Atik dönüşümlü oynayacak.

"Conrad" rolünde Mertel'in yanı sıra Olcay Tunçeli ve Çağatay Özmen, 'Gülnare" rolünde Merve Topaldemir, Maia İto, Berfu Elmas, "Lankendem" rolünde Mutlu Cankup, Ali Türkkan ve Alican Güçoğlu, "Ali" rolünde Ali Türkkan ve Can Bezirganoğlu, "Birbanto" rolünde M. Nuri Arkan, Can Bezirganoğlu ve Alican Güçoğlu, "Seyd Paşa" rolünde Oktay Keresteci, Alper Akalın ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları dönüşümlü olarak dans edecek.

 "Bu sene daha iyi yapıyoruz"

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Bale Bölümü Başkoreografı Ayşem Sunal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Korsan" balesini Kanadalı sanatçı Anna Marie Holmes'un koreografisiyle sahneye koyduklarını anlattı.

"Korsan"ın daha önce Rus versiyonuyla Ankara ve Mersin devlet opera ve balelerinde sahnelendiğini belirten Sunal, "Amerikan bale versiyonuyla ilk kez geçen sezon sahnelendi ve çok beğenildi. Eser, yılın en iyi balesi seçildi. Biz de eseri, bu sezona da taşıdık." diye konuştu.
Sunal, eseri "teknik açıdan çok zor ve akademik" olarak tanımlayarak, bale yarışmalarında, hep bu balenin parçalarından seçimler yapıldığını söyledi.

Ayşem Sunal, "Aslında bu kadar klasik bir eseri dans etmek bizim için de riskti ancak bale sanatçılarımız çok iyi kalktı altından. Bu sene daha iyi yapıyoruz ve hepsiyle çok gurur duyuyorum. Artistik olarak Hollywood şovu gibi olmalı. Tekniğe o kadar güvenmek lazım ki diğer kısmını oynayabilelim. Teknik açıdan bale literatürünün en zor eserlerden biri. Bütün teknik zorluklar var." diye konuştu.

Yorumlar