Asgari ücrete yapılan zam belli oldu

Hükümet, işveren ve işçi temsilcileri arasında günlerdir devam eden asgari ücret müzakereleri bugün sonuçlandı. Bakan Müezzinoğlu tarafından açıklanan müzakere sonuçlarına göre, asgari ücrete 104 Türk Lirası zam yapıldı. İşveren temsilcileri açıklanan limiti yeterli bulurken, işçi temsilcileri açıklanan limiti yetersiz buldu.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücrete yapılan zam belli oldu

Son Haberler | Haber Merkezi 

Türkiye genelinde milyonlarca çalışan ilgilendiren 2,017 yılı asgari ücret miktarı bugün açıklandı. Hükümet, işveren ve işçi temsilcileri arasında günlerdir devam eden müzakerelerden çıkan zam oranı 104 Türk Lirası oldu. İşveren temsilcileri açıklanan limitin en uygun limit olduğunu savunurken, işçi temsilcileri ise 104 liranın yetersiz oluğunu savundu. Taraflar arasında yaklaşık iki aydır devam eden görüşmelerin sonuçları bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından kamuoyuna açıklandı. Yeni asgari ücretin 2017 yılı için brüt bin 777 lira 50 kuruş, net bin 404 lira 6 kuruş olduğu açıklandı.

Bugün son kez bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda toplandı. Toplantıda, işçi kesimini temsil eden Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK heyetine ise Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir başkanlık yaptı. Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, Komisyonda olabildiğince ortak karar vermeye çalıştıklarını ve üçlü imza için uğraştıklarını belirterek, buna rağmen işçi kesiminin imzasını alamamalarına üzüldüğünü söyledi. Asgari ücretin yeni yılda da yılın tamamı için belirlendiğini ifade eden Müezzinoğlu, yapılan görüşmelerin ardından yeni yılda asgari ücrete yaklaşık yüzde 8 artış yapıldığını bildirdi.

Bakan Müezzinoğlu, asgari ücretin 2017 yılında brüt bin 777 lira 50 kuruş, net bin 404 lira 6 kuruş olduğunu açıkladı. Bakan Müezzinoğlu'nun açıklamasından notlar;

Öncelikle işçi kardeşlerimizin mutlu olamadığı, işverenin de çok mutlu olamadığı, Bakan olarak benim de mutlu olamadığım ama paylaşarak sıkıntıları azaltacağımız bir yolculuk içindeyiz. Ortak karar vermeye çalıştık. Gönlüm arzu ederdi ki Türk-İş'in de imzası olsun. İşverenin de zorluklarını da anlayarak zorluklarını paylaşarak bu zorluklarda ülke koşullarının değerlendirme çerçevesinde onlara da teşekkür ederim. Asgari ücret kararını işverenle birlikte imzaladığımız için teşekkür ederim.

İŞÇİ TEMSİLCİLERİNİN TALEPLERİ YÜKSEKTİ

Daha önceden yapılan 2 toplantıda işçi kesimini temsil eden Türk-İş 2016'da bin 300 TL'ye yükseltilen asgari ücret için bin 600 TL talebinde bulunmuştu. Türk-İş aynı zamanda asgari ücret artışının iki kademeli olarak değil, tek kademeli olarak yansımasını talep etmişti. 

TÜRK-İŞ: BEKLENTİLERE CEVAP VERMİYOR

Türk-İş'in Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise açıklanan rakamın çalışanların beklentilerine cevap vermediğini söyledi. Açıklanan asgari ücret rakamının, TÜİK'in açıkladığı rakamıyla da kendi hesaplamalarıyla da örtüşmediğini ifade eden Irgat, "Rakamları beklentilerimizi cevap vermediği için yetersiz buluyoruz. Bu nedenle de işçi temsilcileri olarak karara muhalif kaldığımızı belirtiyorum." dedi.

İŞ VEREN TEMSİLCİLERİ İSE MEMNUN

TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir ise "Şu anda var olan konjonktürde bence yapılabileceğin en iyisi yapıldı diye düşünüyorum. Bu yapılan artış makul, uygun, sürdürülebilir, çalışma hayatına barış getirebilecek oran. İnşallah ülkemize ve çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olur, işsizlerimizin de iş bulmasına katkı sağlar." diye konuştu

HAK İŞ DE ARTIŞI YETERSİZ BULDU

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 2017 yılı için net bin 404 lira olarak belirlenen asgari ücretin, beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. Arslan, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl oransal artışlar yerine asgari ücretin bin 300 lira olarak tespit edildiğini ve tabanın yükseltilmesi anlamında önemli bir adım atıldığını hatırlattı. Arslan, bu yıl için de kabul edilebilir bir asgari yaşam standardının yakalanması anlamında bir artış beklendiğini ancak yapılan artışın bu beklentileri ve asgari yaşam standardını karşılamaktan uzak olduğunu savundu.

Asgari ücretin, toplumun sosyal modeli, asgari yaşam standardı ve gelir dağılımının önemli bir unsuru olduğunu vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:

"Toplumun ve çalışanların önemli bir kesimini ilgilendiren ve 2017 yılı için bin 404 lira olarak belirlenen asgari ücret, beklentileri karşılamaktan son derece uzaktır. Asgari ücret, ücretlerin minimum düzeyi belirleme aracıdır. Ancak ülkemizde uygulanan asgari ücret, bu haliyle Türkiye gerçekleriyle bağdaşmamakta, emek piyasası için bir standart oluşturmaktan uzak bulunmaktadır. 2017 yılı için umudunu asgari ücret artışına bağlayan çalışanlar, büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştır. Yoksulluk araştırmalarında ortaya çıkan rakamlar dikkate alındığında yapılan artışın asgari ücretli bir ailenin yaşam şartlarının ne kadar zor olduğunu ortaya koymaktadır. Yıl içinde enflasyon ve döviz kurundaki hareketlilik başta olmak üzere ekonomi alanında yaşanan gelişmelerden kaynaklı olarak asgari ücrette yaşanan kaybın 250 liranın üzerinde olduğu anlaşılmaktadır. Dolasıyla yapılan artış, asgari ücrette yıl içinde yaşanan kaybı bile karşılamaktan uzaktır."

DİSK'İN TALEBİ VERGİ DIŞI BIRAKILMASIYDI

DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), ise asgari ücretin tamamen vergi dışı bırakılması gerektiğini ifade etmiş, en az net 2 bin TL olması gerektiğini belirtmişti.

İŞVEREN ZAM İSTEMİYORDU 

Öte yandan işveren ise DİSK'in ve Türk-İş'in önerilerine karşın herhangi bir zam istemiyordu.

KILIÇDAROĞLU'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari ücret ile ilgili bir açıklama da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'dan geldi. Kılıçdaroğlu, Muğla'daki çeşitli temas ve ziyaretleri kapsamında, CHP Genel Merkezi ve Tarım Orman-İş Sendikası tarafından Bodrum ilçesinde bir otelde düzenlenen, "Türkiye'de Ormancılık Politikalarının Toplumsal Yansımaları, Orman Köylüleri Üzerindeki Etkileri Çalıştayı"nda bir konuşma yaptı.

CHP lideri, 2017 yılı için belirlenen asgari ücrete ilişkin, "Asgari ücret az önce belirlenmiş, bin 404 lira. 4 lirayı neden ilave ettiler, merak ediyorum. Ben merak ediyorum, mesela Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, Sayın milletvekilleri bir ay bin 404 lirayla geçinsinler bakalım, evlerini nasıl geçindiriyorlar?" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET 5 YILDA İKİ KAT ARTTI

Son açıklanan asgari ücret miktarından sonra gözler son yıllarda yapılan artışlara çevrildi. Yaklaşık 6,5 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri tamamlandı. İşçilerin merakla beklediği rakamlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. 

Genelde yılın ilk ve altıncı ayı için kademeli olarak açıklanan asgari ücret, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yılın tamamı için belirlendi.  Yeni yılın tamamı için belirlenen rakamlara göre asgari ücret 2017 yılında brüt bin 777 lira 50 kuruş, net bin 404 lira 6 kuruş oldu. Yüzde 8'lik artış oranıyla asgari ücretlinin eline geçen yıla oranla 104 lira fazla geçecek. Asgari ücretin yıllara göre dağılımına bakıldığında ise son beş yılda yeni açıklanan rakamla yaklaşık iki katlık bir artış gözleniyor. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 2013'ün ilk 6 ayı için açıklanan rakam net 773 liraydı. 2017 için bu rakam bin 404 lira olarak belirlenirken, dört yılda aradaki fark 631 lira olarak gerçekleşti. Yani asgari ücretle çalışan bir kişinin eline 2013'teki rakamlara göre 631 lira fazla para geçecek.

YÜZDE 80'İ GEÇEN ARTIŞ

Komisyon 2013'ün ikinci altı ayı için net 803 lira, 2014'ün ilk altı ayı için de net 846 liralık rakam belirlemişti. Asgari ücret 2014'ün ikinci altı ayı için net 891 lira, 2015'in ilk altı ayı için 949 lira, ikinci altı ayı için de net bin lira olarak açıklanmıştı. Asgari ücret geçen yıl ise net bin 300 lira olarak belirlenmişti.  Asgari ücrete bu yıl yapılan zamla geçen yıla göre artış yüzde sekiz oldu. 

Yorumlar