YGS Öncesi Denemesi Yapıldı

İzmir'de Körfez Dershaneleri'nin düzenlediği üniversiteye giriş sınavları öncesi gerçekleştirdiği deneme sınavı büyük ilgi gördü.

Google Haberlere Abone ol
YGS Öncesi Denemesi Yapıldı

Ege Üniversitesi Kampüsü'nde gerçekleştirilen ve ‘Son prova’ ismi verilen sınava 12 bin öğrenci ter döktü. ÖSYM tarafından yapılan sınav standartlarının uygulandığı sınavda, öğrenciler gerçek sınav heyecanı yaşadı. Sınava katılmak için erken saatlerde yola çıkan binlerce öğrenci ve velileri trafikte uzun kuyruklar oluşmasına sebep oldu.

    Bornova ilçesindeki Ege Üniversitesi'ne araçlarıyla giden aileler uzun kuyruklar oluşturdu. ÖSYM'nin sınav kurallarının aynen uygulandığı sınavda, bina girişinde üst araması yapıldı. Öğrenciler, giriş kartı ve kimlik kontrolleri yapılarak salonlara alındı. Yasak olan cep telefonu, küpe, yüzük, bilezik, saat, bozuk para, müsvedde kâğıt gibi materyallere izin verilmedi. Öğrenciler için kalem, silgi, kalemtıraş ve şekerden oluşan sınav seti masalarda hazır bulunduruldu. Deneme kitapçıkları, öğrencinin ismine düzenlenmiş sınav kağıtları, gözetmenlik sistemi gerçeğini aratmayacak şekilde planlandı. Gözetmenlerin kuralları hatırlatmasından sonra sınav başladı. Sınava geç kalan kimi öğrenciler panik yaptı. Sabırsızlıkla çocuklarının dışarı çıkmasını bekleyen öğrenci velileri, yanlarında getirdikleri dua kitaplarını çocukları için okudu. Kızının sınava girerken heyecanlı olduğunu belirten anne Hamide Aydın, “Zaten dershanelerde denemelere giriyorlar. Ama dershanemiz bu işi ciddiye alıyor. Son prova sınavı adı gibi olacak. Oğlum da devlet okuluna gidiyor, onun için endişeleniyorum. Devlet okullarındaki eğitim de malum. Dershanelerin kapatılması taraftarı değilim.” diye konuştu.

    Gelecek haftaki sınav için tecrübe kazandıklarını belirten Gönül Birinci, “Kızım 6. sınıftan beri dershaneye gidiyor. Dershanelerin kapandığı zaman özel derslere ağırlık verilecek. Ben tamamen dershanesiz yürüyeceğini zannetmiyorum. Kızım bugün gerçek bir sınav deneyimi yaşadı.” dedi. Dershanelerden memnun olduklarını söyleyen veliler, "Çocuklarımızın prova da olsa iyi bir sonuç almasını diliyoruz." şeklinde konuştu.

    Körfez Dershaneleri Genel Müdürü Hakkı Erten, 'Son prova' adıyla gelecek hafta yapılacak olan gerçek YGS sınavının provasının yapıldığını söyledi. Bu sınavı geçen yılda yaptıklarını ve çok olumlu tepkiler aldıkları için aynısını yaptıklarını belirten Erten, "Şu anda Ege Üniversitesi'ndeki yoğunluk görülüyor. Sınav 23 Mart'ta yapılacak YGS sınavının birebir aynısı. Bu sınavın başından sonuna kadar gerçek YGS gibi olmasını istedik. Bunu yapmaktaki amacımız, öğrencilerimizin heyecan ve kaygılarını yenmelerine destek olmak ve YGS sınavının nasıl olacağını gerçek ortamda yaşayarak görmelerini sağlamaktı.'' ifadelerini kullandı.

    Erten, “Geçtiğimiz yıl 10 bin 400 öğrencinin katıldığını bu yılda İzmir genelinde 12 bin öğrenci son prova sınavlarına giriyor. Bir hafta sonra yapılacak olan YGS sınavının, kalemi kalem tıraşı kitapçığı, kapıda görevliler tarafından aranması, gözetmeni, soru sayıları ve süreleri ile bire bir aynısı.” dedi.

    ÖĞRENCİLER SİYASETE MALZEME EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

    Öğrencilerin siyasete malzeme yaptırılmaması gerektiğini söyleyen Erten, şöyle devam etti: “Dershanelerimiz, eğitim kurumlarımız maalesef okullarda okuyan sınıfların sıralarında oturan öğrencilerimiz eşi benzeri görülmemiş siyasete malzeme edilmeye çalışılıyor. Bu da biz eğitim camiamızı üzüyor ve tedirgin ediyor. Tabi çocuklarınızı dershanelere göndermeyin demek, çok makul gelmiyor, Neden makul gelmiyor gördüğünüz gibi her taraf öğrenci dolu veli dolu dolayısıyla ortada bir ihtiyaç varken insanların bu ihtiyacını ortadan kaldırmadan insanların ihtiyaçlarına eğitim taleplerine böyle meydanlardan yasak getirme koşulu ile veya boykot uygulama şekliyle maalesef bizi derinden üzüyor. Fakat bu söylemlere rağmen körfez dershaneleri olarak bütün şubelerimizde öğrenci kayıt artışlarımız var. Geçen yıl buraya aldığımız öğrenci sayısı 10 bin 400 iken bu yıl 12 bin öğrenci ve 3 gün öncesinden kayıtları kapatmamıza rağmen. Dolayısıyla Türk halkının bunlara itibar etmediğini gördük. Kurumsal kimliği olan eğitim kurumlarının böyle meydanlardan ‘oraya göndermeyin’ söylemleri ile zayıflatılamayacağının göstergesi. Bizim gecemizi gündüzümüze katarak öğrencilerimizi çalıştırdığımızı herkes görüyor.”

Yorumlar