Uluslararası koruma statüsüne sahip kuşu vurdular

Batman'ın Beşiri ilçesinde çay kenarında uluslararası anlamda koruma statüsüne sahip olan büyük kız kuşunu vuran 2 kişi hakkında işlem yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası koruma statüsüne sahip kuşu vurdular

Batman'ın Beşiri ilçesinde çay kenarında uluslararası anlamda koruma statüsüne sahip olan büyük kız kuşunu vuran 2 kişi hakkında işlem yapıldı.

    Şahıslar hakkında kara avcılığı kanuna muhalefetten ötürü hem idari para cezası hem de tazminat cezası işlemleri uygulandı.

    Dicle Nehri’nin bir kolu olan Batman Çayı Malabadi mevkiinde yaşayan uluslararası koruma statüsüne sahip büyük kız kuşunu vuran kişi hakkında yasal işlem yapıldı. 1 adet yeşilbaş ördek, bir adet sığırcık kuşunun yanı sıra koruma altındaki Büyük kız kuşunu da vuran şahıslar hakkında 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanuna Muhalefetten hem idari para cezası hem de tazminat cezası işlemleri uygulandı.

    Beşiri ilçesinde 2 kişinin çay kenarında koruma altındaki kız kuşunu avlaması ile birlikte büyük kız kuşunun bölgede yaşadığının kesinlik kazandığını belirten Batman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Eyüp Yıldırım, “Güney Asya’da ürediği bilinmekle birlikteydi. Türkiye sınırları içerisinde daha önceleri sadece Cizre’de gözlenen Ancak müdürlüğümüzce yapılan son araştırmalara göre büyük kız kuşunun ilimiz sınırları içinde yaşadığı ve özelikle 2 kişinin çay kenarında koruma altındaki kız kuşunu avlaması ile birlikte büyük kız kuşunun bölgemizde yaşadığı kesinlik kazanmıştır. Türkiye de ve uluslararası anlamda koruma statüsüne sahip olan Büyük kız kuşu ile diğer kuşlar için Müdürlüğümüzce ilgili şahıslar hakkında 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanuna Muhalefetten ötürü hem idari para cezası hem de tazminat cezası işlemleri uygulamıştır." dedi.

    BÜYÜK KIZ KUŞU

    Kanatlar siyah ve açık kahverengi kanat uçları pembedir. Kafası, göğsü ve boynun ön kısmı siyahtır. Beyazlık bir yol biçiminde kuyruktan karına kadar devam eder sonra göz ucunda birleşir. Gözlerinin etrafı ve gagası kırmızı, gaga ucu, kısa kuyruğu ve ayakları siyahtır. Erkek ve dişiler görünüş açısından benzer olsa da erkek yüzde 5 oranında daha uzun kanatlara sahiptir. Uzunluk 320-350 mm. Mart ayından ağustos ayına kadar olan süre üreme zamanıdır. Yuvaları yerdedir, yumurtaları siyah benekli olduğundan fark edilmesi çok zordur. Yerleşik olduğu alanlarda yuvasını çatılara da yapabilir. Dişi 3-4 yumurta bırakır, hem erkek hem de dişi kuluçkaya yatar. 28-30 gün kuluçka süresidir. Hava çok sıcak olduğunda veya yavruların su ihtiyacını karşılamak için yetişkinler tüylerini ıslatır. Suya yakın olan yerlerde ve ormanın su altında kalmış kısımlarında görülür. CİHAN

Yorumlar