Türkiye’nin de üretim ortağı olduğu A400M’ler, geleceğin nakliye uçağı olacak

Türkiye’nin de üretim ortağı olduğu A400M nakliye uçağı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girdikten sonra 8 eğitim uçuşu gerçekleştirdi. Havada kalma süresi, taşıdığı yük kapasitesi ve sürat bakımından A400M’ler geleceğin...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’nin de üretim ortağı olduğu A400M’ler, geleceğin nakliye uçağı olacak

Türkiye’nin de üretim ortağı olduğu A400M nakliye uçağı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girdikten sonra 8 eğitim uçuşu gerçekleştirdi. Havada kalma süresi, taşıdığı yük kapasitesi ve sürat bakımından A400M’ler geleceğin nakliye uçağı olacak.

A400M stratejik ulaştırma uçağı, Kayseri 2. Hava İndirme Komutanlığı’nda Cumhurbaşkanı Abdullan Gül’ün de katıldığı törenle TSK’nın envanterine kaydedilmişti. Bugün, Kayseri’de görev yapan ulusal ajanslara uçağın özellikleriyle ilgili tanıtım yapıldı. Hava Pilot Kur. Bnb. Engin Yetkin’in verdiği bilgilere göre A400M uçağı, sürat, menzil ve taşıyacağı kapasite anlamında Türkiye’ye çok önemli kazanımlar getirecek. Uçak, dünyanın herhangi bir yerinde Birleşmiş Milletler, NATO veya milli harekat kapsamında insani yardım harekatı, personel ve malzeme nakilleri, herhangi bir doğal afet anında insanların tahliyesi görevlerinde kullanılacak. 37 ton malzeme taşıyabilen uçak, toplam 141 ton ağırlıkla kalkış yapabiliyor. Mevcut orta ulaştırma uçaklarına göre 2, hafif nakliye uçaklarına göre de 6 kat daha büyük kapasiteye sahip.

Uçağın alt gövdesindeki sistemlerin hiçbirisine bakmadan sadece baş üzerindeki head up display vasıtasıyla uçağın uçurulması mümkün oluyor. Sıfır görüş şartlarında iniş yapma, kızılötesi görüş sistemiyle de ışıklandırılmamış alanlara iniş yapma kabiliyetine sahip. A400M, kendi kendine uçabilen, kendi kendine inip, kendi kendine frenlemesini yaparak durabilme özelliği de mevcut. Askeri kabiliyetler bakımından da elektronik harp koruma sistemlerine sahip. Düşman sahasına girildiğinde radar veya ısı güdümlü füzelere karşı kendini koruyabiliyor.

Kur. Bnb. Yetkin, “A400M’ler, 37 ton yük ile 3 bin kilometre mesafeye, 10 ton yük ile 9 bin kilometre mesafeye uçabilmekte. Başka bir deyişle Kayseri’den kalkarak Amerika kıtasına gidebilmekte. Havada yakıt nakli yapılması halinde de maksimum kapasiteyle sınırsız menzile uçabilmektedir.” dedi.

Hv. Uçk. Bkm. Asts. Kd. Bçvş. Metin Keleş de uçağın orta gövde, kanatçık bölümü, arka gövde üst bölümü, paraşütçü kapıları, acil çıkış kapıları, atık su ve aydınlatma sistemlerinin Türkiye tarafından üretildiğini aktardı.

Hv. Slh. Müht. Astsb. Bçvş. Murat Gürbüz de, A400M uçağının mevcut ulaştırma uçaklarına göre daha fazla yedek sisteme sahip olduğunu ve bu sayede birçok sistem arıza yapsa bile yedek sistemler sayesinde uçmaya devam edebildiğini anlattı.

A400M uçağının TSK envanterine girmesinin ardından bugüne kadar 8 eğitim uçuşu gerçekleştirdiği öğrenildi. 3 ay içinde de ilk yurt dışı hizmetine gideceği ifade edildi. 2014 yılı ikinci yarısında 1, 2018 yılına kadar da her yıl 2’şer olmak üzere toplam 9 uçağın daha alınması planlanıyor. Uçakla ilgili açıklamaların ardından basın mensupları, uçağın dışından, kargo bölümünden ve kokpitten görüntü aldı. CİHAN

Yorumlar