Perakendeciler yasal boşluktan şikayetçi

İstihdamdaki payı yüzde 17, ticaretteki payı da yüzde 12'yi bulan 270 milyar dolar ciroluk perakende sektörü yasal düzenlemelerin eksikliği sebebiyle sıkıntı yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Perakendeciler yasal boşluktan şikayetçi

İstihdamdaki payı yüzde 17, ticaretteki payı da yüzde 12'yi bulan 270 milyar dolar ciroluk perakende sektörü yasal düzenlemelerin eksikliği sebebiyle sıkıntı yaşıyor. Sürekli büyüyen sektörün bir yasası olması gerektiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, yasal düzenleme gerçekleştiğinde sektörün ekonomiye katkısının artacağı görüşünde birleştiler.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Bursa Şubesi (MÜSİAD), perakende sektörünün sıkıntılarını, sektörün önde gelen isimleriyle masaya yatırdı. MÜSİAD Bursa Şubesi Perakende Sektör Kurulu tarafından organize edilen ‘Perakende Sektörünün Sıkıntıları ve Çözüm Önerileri’ konulu toplantıya Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, BTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Özhan ve Bursa PERDER Başkanı Mustafa Gürel’in yanı sıra çok sayıda MÜSİAD üyesi iş adamı katıldı.

‘Perakende Sektörünün Sıkıntıları ve Çözüm Önerileri’ başlığı ile gerçekleştirilen toplantıda konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı ve Sektör Kurulları Başkanı Kemal Ermiş, “MÜSİAD Sektör Kurulları, her konuyu enine boyuna masaya yatırarak, sorunlara çözüm aramış ve en uygun önerileri dillendirmiştir. Umuyorum bundan sonrada MÜSİAD’ın sektörlere ve piyasaya bakışı kılavuz niteliğinde olacaktır” dedi.

MÜSİAD Bursa Şubesi Perakende Sektör Kurulu Temsilcisi Doğan Seyhan ise, şöyle konuştu: “Perakende sektöründe kullanılan müşteri servislerinin bir rekabet öğesi olarak kullanılmaması için sektör temsilcileri tarafından birlikte hareket edilerek kaldırılması gerekiyor. Servislerin kaldırılması ekstra tüketimi önleyeceği gibi kurumlara önemli kazanımlar sağlayacaktır.”

Perakende sektöründe faaliyet gösteren firmaların rekabetini olumsuz etkilediği düşünülen ücretsiz müşteri servisleri konusuna değinen Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Özhan, konu ile ilgili devletin bir takım düzenlemeler yapması gerektiğini ifade etti. Özhan, şu görüşleri dile getirdi: “Ülkemizde her yıl değişimler oluyor, teknoloji değişiyor, ticaret değişiyor ve bizlere değişik şekillerde yansımaları oluyor. Sektörün temsilcileri olarak kendi aramızda birçok kez toplantılar yaptık. Fakat bu servislerin kaldırılması noktasında ya devletin düzenlemeler yapması gerekiyor ya da bizlerin bir araya gelerek bir takım kararları yürürlüğe sokmamız gerekiyor. Ülkemizde rekabetin en yüksek yaşandığı illerden biri olan Ankara’da şuan müşteri servis taşımacılığına son verildiyse ve başarılı bir şekilde yürütülebiliyorsa, bizler de bu uygulamayı Bursa’da gerçekleştirilebiliriz. Ama bu, ancak sektör temsilcilerinin vereceği ortak kararla olabilir.”

MÜSİAD Perakende Sektör Zirvesi’nde organize yerel perakendecilerin sektörde yaşadığı sorunlara dikkat çeken Bursa PERDER Başkanı Mustafa Gürel, “Başta Bursa olmak üzere tüm illerde yaşanan en önemli rekabet problemi aynı aks üzerinde birbirine mesafe itibariyle çok yakın marketlerin kurulmasıdır. Gelişmiş ülkelerde uygulanan metrekareye düşen market sayısı gibi bir uygulama ülkemizde maalesef bulunmamaktadır. Bu durum aynı bölgede birbirine çok yakın marketlerin kurulmasını ve karlılığın aşağıya çekilmesini; uzun vadede ise tüm tarafların ciddi zararlara uğramasını beraberinde getirmektedir. Haksız rekabete neden olan bu durum Bursa’mızda aynı aks üzerinde birden fazla market açılmasıyla kalmayıp maalesef altlı üstlü açılmaya kadar gidilmiştir.” diye konuştu.

Haksız rekabetin önüne geçilmesi noktasında devletin perakende yasası ile alacağı kararların ve yerel yönetimlerin uygulayacağı yaptırımların önemli olduğunu belirten Gürel, “Bunu sağlamak adına atılacak tüm adımlar; kaliteli, kayıtlı, kurallı ve perakendeciliğin gelişiminin yanı sıra kent ve ülke ekonomisinin de canlanmasına katkı koyacaktır.” şeklinde konuştu.

Her geçen yıl büyüyen perakende sektörünün bir yasası olması gerektiğine de dikkat çeken BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ise, şunları kaydetti: “Bursa Ticaret Borsası olarak biz de sektörün sıkıntılarını ve yapılması gerekenleri TOBB, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na aktararak çözüm üretilmesi için temaslarda bulunuyoruz. Yakın zamanda yasanın çıkmasını bekliyoruz. Perakende sektörü 270 milyar doları aşan cirosu ile ülke ticaretinin yüzde 12’sini, toplam istihdamın da yüzde 17’sini oluşturan, Türkiye’nin 3. büyük sektörüdür. Yerel perakendenin bu kadar hızlı gelişmesinin yanında, sektördeki büyümenin de sürdürülebilir, karlı ve sağlıklı olması önemlidir.”
CİHAN

Yorumlar