Murtaza Demir: Alevilere, çalıştaylarda hakları verilmedi

Pir Sultan Abdal Derneği'nin eski Başkanı Murtaza Demir, Alevi çalıştaylarının mizansen olarak başlatıldığını belirterek, AK Parti’nin oyunu artırma amacı ile bu çalıştayları yürüttüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Murtaza Demir: Alevilere, çalıştaylarda hakları verilmedi

Pir Sultan Abdal Derneği'nin eski Başkanı Murtaza Demir, Alevi çalıştaylarının mizansen olarak başlatıldığını belirterek, AK Parti’nin oyunu artırma amacı ile bu çalıştayları yürüttüğünü söyledi. Alevilerin, bu hükümete güvenmediği ve AK Parti’nin hiçbir biçimde oy artışı sağlanamayacağını anlaması üzerine, Alevi çalıştaylarından ve taleplerin iade edilmesi anlayışından vazgeçildiğini belirten Demir, “Alevi çalıştaylarının ardından, demokratikleşme paketinin ardından, Alevilerin taleplerine dair hiçbir şey üretilmedi, yasalaştırılamadı, hakları verilmedi.” dedi.

Demir, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, Alevi çalıştaylarının geldiği nokta ve Başbakan Erdoğan ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarında, bir hakimden ‘Alevi’ diye bahsedilmesi hakkında açıklamada bulundu.
Demir, iktidarın, ülkenin huzuru, refahı ve yurttaşların kendilerini ve kimliklerini özgürce ifade etmeleri için değil, doğrudan doğruya ülkenin varlığını yağmalamak üzere hareket ettiğini savundu. Böyle bir hükümetten Alevilerin, Kürtlerin, farklı kimlikteki insanların özgürlüğünü beklemenin abes olduğunu vurgulayan Demir, “Bu hükümet, hiçbir şekilde maddi çıkarı olmaksızın, kendilerine oy akacağını hesap etmeden, onu varsaymadan, hiç kimseye zırnık koklatmaz. Hele de Aleviler ve solculara asla özgürlükler tanımazlar. Alevilerin özgürleştirilmesi de bu çapta değerlendirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Demir, Alevi çalıştaylarının bu manada sonuç vermediğine dikkat çekerek, Alevi çalıştaylarının bir mizansen olarak kurgulandığını söyledi. Demir, Alevilerin, bu hükümete güvenmediğinin ortaya çıktığında ve AKP’nin hiçbir biçimde oy artışı sağlamayacağının anlaşılması üzerine, Alevi çalıştaylarından ve Alevilerin taleplerinin iade edilmesi anlayışından vaz geçildiğini söyledi. Demir, Alevi çalıştayları ve demokratikleşme paketlerinin ardından, Alevilerin taleplerine dair hiçbir şeyin üretilemediğini, yasalaştırılamadığını ve hakların verilmediğini vurguladı.

Demir, Aleviler açısından herhangi bir tereddüde mani kalmadığını, AK Parti, bugün soykırım yapmayacağına göre Alevileri açlığa, yokluğa mahkum ettiğini ifade etti. Demir, AK Parti'nin özgürlükler ve kendi kimliklerinin ifade edilmesinde ciddi setler ve duvarlar ördüğünü, Aleviler ve özgürlük yanlıları, diğer insanlar açısından bunun ibret verici vesika olduğunu söyledi. Demir, bütün insanlar, yurttaşların kimlikleri ne olursa olsun Tayyip Erdoğan’ı yeniden tahlil etmeleri gerektiğini belirtti.

“BAŞBAKAN ERDOĞAN BİR KEZ DAHA SUÇÜSTÜ YAKALANDI”

Murtaza Demir, Başbakan Erdoğan ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçtiği iddia edilen ses kaydında, bir davaya bakan hakimin 'Alevi hakim' diye adlandırılmasını değerlendirdi. Demir, ses kayıtlarının birebir gerçeği yansıttığına inandıklarını belirterek, bunun Başbakan’ın geleneksel tavrına uygun bir sonuç olduğuna dikkat çekti. Erdoğan’ın, ses kayıtlarında, Aydın Doğan’ı mahkum ettirdiğini ve hukuka müdahale ettiğini dile getiren Demir, şunları kaydetti:

“Erdoğan, kendi çıkarlarına uygun bir kararın üretilmesini talep ediyor. Adalet Bakanı’nı da aracı kılıyor. Adalet Bakanı, Başbakan’ın bu ifadesine sonuç itibariyle, mahcup bir şekilde, ‘Efendim hakim Alevi’ diyor. Şimdi burada hakim Alevi denildiğinde, insanların tüyleri diken diken oluyor. Buradan hangi sonuçlar çıkarılır? Bir, hakim, bizim istediğimiz yönde değil. Hukuka uygun bir biçimde karar vermek istiyor. İki, bizim zorlamamıza rağmen, istediğimiz yönde karar vermekte zorlanıyor. Üç, hakime teklife ne teklif etmişsek edelim. Hakim, rüşvetle de irtikabı reddediyor. Peki neden reddediyor? Buradan bu sonucu çıkarıyorum. İnsan gibi, gerçekten bir Alevi gibi duruş sergiliyor hakim. Ve diktatörün istediği yönde karar vermek yerine, hukuka aykırı karar vermeye direniyor. Bu yüzden, Başbakan ve AKP hükümetinin meydanlarda Alevilik aleyhine neden bağırdığını, yargıyı ‘Alevi dedeleri ele geçirdi’ lafının ne anlama geldiğini, Alevilerin mesleğini, meşrebini neden dile getirdiğini, böylece anlamış oluyoruz. Başbakan’ın bir kez daha suçüstü yakalandığını görüyoruz.”

Başbakan Erdoğan’ın neden bürokraside Alevi kıyımına gittiğini bu ses kayıtları ile de anladıklarını dile getiren Murtaza Demir, şöyle devam eti: “Alevi namına hiç kimseyi bırakmadığını, hakim savcı, müsteşar, kaymakam, kaymakam yardımcısı. Yavuz dönemine benzer bir dönemin yaşandığını görüyoruz. Bunu Aleviler biliyordu. Alevilerin, bu noktadaki bilgileri ve hissiyatları gerçek olduğunu anlamış oluyoruz.”





CİHAN

Yorumlar